Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Сеп 2017, 08:35 Дата и час: 23 Сеп 2017, 08:35

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги, понеже нямам буре или големи стъкленици в които да отлежава ракията докато е с дъбовия чипс, а и тази година пак нямам възможност да си купя буре, може ли да престои в казана за около месец?
До сега я държах в един пластмасов бидон докато дойде време да я разсипвам по-шишетата обаче нещо не ми се нрави мисълта да стои и отлежава по месец - два в тази пластмаса!
Гледах съдовете от неръждавейка но и те са на едни много " приятни " цени и се зачудих дали след дестилацията ще е проблем да я изсипя всичката в медния казан и там да я оцветявам и овкусявам с чипса?
Ще има ли някакво вредно взаимодействие м/у медта и ракията, и дали ще се променят по-някакъв начин вкуса и аромата :?
В какви други съдове може да се съхранява безвредно, някоя голяма тенджера или нещо подобно ...

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 14:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
В казана недей!!!Без проблем може да е затворена за няколко месеца в 10л бут от минерална вода.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 644
Местожителство: София
Аз не бих я държал в досег с мед. Защото: "Слабите органични киселини, които се съдържат в храната, в присъствие на атмосферния кислород реагират с медта и образуват отровни съединения. Ето защо медните съдове се калайдисват." - цитат от Уики-то.:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4

Ти сам си избройл добрите практики. Ако трябва да се степенуват, според мен реда е следният:
буре
стъкло
инокс (неръждавейка)
пластмаса за хранителни цели.

Всъщност, какъв ти е проблема да я налееш в пластмасови туби от минерална вода, пълни на 4/5 от обема? Все пак да има въздух.

Хм, сещам се и за съдове от глина...

ПП Илия ме е изпреварил. Нищо.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Тъй като няма пари за буре тая година, купих си една 54л. дамаджана сложена в пластмасова кошница, талянска :)
Някой съхранява ли ракия в подобна стъкленица, че нещо почна да ме гложди мисълта как отивам един ден в мазето, стъкленицата се е спукала и всичката ракия е на езеро по-средата на помещението :skeptisch:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2015, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Тури я в коритото на детето и спи спокойно :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, Ivailo+-, marinero_bg, SEV, upili и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима