Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 13:24 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Здравейте , искам да попитам значи понеже ми дадоха едно пънче от черница и ми казаха че трябва да се обели , да се нареже и се слага във ракията да отлежава.Та въпроса ми е трябва ли някъква допълнителна обработка да се прави на пръчките от черница преди да се сложи в ракията ???
И другия ми въпрос е като ги сложа , трябва ли да се запечатва стъклената дамаджана и да отлежава или трябва да се претаква ?? защото някаде четох ,че след като е пресна ракията първите няколко месеца се претаквало по 1 път в месеца .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Кората се маха нацепва се на трески дебели един пръст и дълги една педя, аз слагам 20-30 летвички в десет литрова туба от минерална вода слагам едно пакетче сода за хляб и наливам гореща вода. След 12ч. изливам водата изплаквам 2-3 пъти и наливам чиста вода. Сменям я още 2-3 пити през 12 часа и след това ги слагам в ракията, така се прави с нови черничеви бурета но водата се сменя докато излезе чиста вода. Поне месец или два е добре ракията да се държи в отворен съд, за да омекне ракията и да се махне аромата на казан. Аз държа ракията в тенджера от алпака и разбърквам почти всеки ден зада вкарам въздух в нея. Ако пълниш ракията в дамаджани е добре да я напълниш до скоса зада оставиш по голяма повърхност която да контактува с въздуха. Треските се махат когато ракията се оцвети в желания цвят.
Виж и това viewtopic.php?t=309

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 19:32 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Благодаря много за изчерпателния отговор , това ми е доста полезно като информация.

Искам да попитам още нещо - колко време трябва да седят треските при ракията ? Защото искам да ми отлежи ракията няколко години , тоест трябва да седи няколко дена докато се оцвети и после да махна треските , след което да затворя стъклената дамаджана и да я оставя без да я пипам някаде или да я оставя да отлежи с треските ???

Има ли голямо значение температурата при която отлежава ?? Защото аз я държа на балкона и там обикновенно я пече слънцето .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Всеки харесва различен цвят на ракия така че като се оцвети както я харесваш махни клечките. Клечките могат да се използват няколко пъти но всеки път оцветяват ракията за по дълго време, съхранявам клечките в наилонова надупчена торба и всеки път преди да ги сложа в другата ракия ги накисвам за час два в гореша вода със сода и след това изплаквам със хладка вода 2-3 пъти. На дамаджаната сложи хартиена тапа /фишек от вестник/ едно вереме са слагали кочаян. Това че я държиш на балкона може и да е добре защото от топлото процесите на стареене ще са по бързи. И не пълни дамаджаната до горе остави да има по голямо количество въздух и по голяма повърхност на контакта с него.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2009, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Sloopy написа:
Здравейте , искам да попитам значи понеже ми дадоха едно пънче от черница и ми казаха че трябва да се обели , да се нареже и се слага във ракията да отлежава.Та въпроса ми е трябва ли някъква допълнителна обработка да се прави на пръчките от черница преди да се сложи в ракията ???
И другия ми въпрос е като ги сложа , трябва ли да се запечатва стъклената дамаджана и да отлежава или трябва да се претаква ?? защото някаде четох ,че след като е пресна ракията първите няколко месеца се претаквало по 1 път в месеца .

В тенджера с вряща вода сложи треските 5-7мин.,вадиш заливаш със студена вода,изчакваш да поизсъхнат и....ги слагаш.Говоря от собствен опит,иначе рискуваш един горчив привкус от не напарените трески.
Позддрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2009, 17:21 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Мерси отново , но ще продължа с въпросите си :D
След като се поразрових наляво и надясно почнах да осъзнавам защо се правят тези процедури с печенето и кисненето на клечките.И понеже се интересувам не само как се прави дадено нещо , но и защо стигнах до някои заключения , които ще споделя и ако имам някакви грешки ще се радвам да ги чуя.

Значи кисненето става за да се премахнат излишните дъбилни вещества,смола и т.н.

Относно печенето според една статия която изрових -
Цитат:
Изследванията потвърждават, че танините са най-чувствителни на нагряване и лесно се разграждат. С последващото повишаване на температурата, захарите, съдържащи се в дървесината, започват да карамелизират, така ароматът на дъб се трансформира в сладък аромат на подправки. Следва разграждане на лигнина, при което се получава ванилен аромат. При по-високи температури и степени на изпичане се постигат богатите аромати на бадем, шоколад, кафе и т. нар. “опушени” аромати.


От това следва че ако искам ракията ми да придобие примерно ванилен аромат , трябва да ги препеча дъските на по висока температура , а температурите са описани тука Изображение
Това е температурата на която се пекът , но никаде не пише колко време се пекът ?? Това е и първия ми въпрос ???
Втория ми въпрос е може ли в обикновенната фурна да се пекът или не???Някъде прочетох че можело но се увиват в фолио ???
Третия въпрос е първо се пече и после се накисва или обратното ???
В смисал като се изпече и после почне да се кисне няма ли да се извлекът освен негативните елементи така и постигнатите вкусови особености ???
И Четвърти въпрос е миенето със сода защо се прави ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2009, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Виж тук, продават буретата с четири различни степени на обгаряне, явно това допринася за расличните аромати, колкото повече е обгоряло бурето толкова по висока температура е достигнала дъската. http://www.bgoakbarrels.com/GALLCATS/BG/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима