Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 15:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Каква може да е причината това да се случи,моето обяснение е че казанджията препълни казана,огънят ми беше кротък а за друго не се сещам.
В такава ситуация каква е най правилната реакция ние загасихме огъня след като поистина казана го разглобихме извадихме материал и отново продьлжихме с варенето.ракията беше нормална само ми се струваче количеството е с 10%по малко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:13
Мнения: 16
Местожителство: Англия
Най вероятно се е запушила лулата или серпентината.И на мен ми се случи но за разлика от твоя случай моят казан се затваря със закопчалки и ми избута тапата през серпентината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Правилната реакция е бързо охлаждане. Ако е с колона може със завишаване на макс на рефлукса, тоест студена вода в дефлегматора на максимум... Зависи от консрукцията и допустимите възможности за реакция. Скоро за пръв път имах подобна случка, наложи се да спирам бързо. Подготвен за такава ситуация просто измъкнах от бързата връзка сензора за налягане в системата, а на същото присъединяване ми е водата за миене. Вкарах от там малко студена вода само със завъртане на едно кранче и след минутка и нещо вече нямаше никакви пари към изхода. Гасене като реактор... :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 17:20 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Става въпрос за обикновен казан в случая


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Как да се стопира аламбик!? С огъня и охлаждане на купола естествено...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Ами зависи от казана и начина на затваряне....моя го запечатвам с тесто от брашно и пресята пепел. Моя учител джедай ми е казал че трябва да имаш винаги брашно под ръка на близо. Когато варих сливите миналата година изби уплътнението, но една шепа брашно на мястото веднага го запечата. Но не знам при теб какво значи "избило". Ако се е отворило сериозно може и да не свърши работа тоя метод.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Най добрата реакция е кофа студена вода в казана.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Какво дестилира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 09:23 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
дестилирах добър гроздов материал ,захарността на материала показваше привършила ферментация /мислех си дали това не би могло да е проблем но ../не знам просто ми се случи за първи път и не знаех как да реагирам ,дали да охлаждам капака как ще се отрази това на по нататъшната дестилация ,да отварям ли капак и дали няма да проваля процеса,да обмазвам само с брашно но това ми се видя ммм..а капака не беше излязъл от казана явно налягането само беше го надигнал ..та така


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Просто събери приятелите и почерпи, щом само е избил, а не се е възпламенил от открития огън и не ви е опърлил :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Абе майтапим се,ама аз съм закачил един пожарогасител в помещенито със апарата....страх лозе пази!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Не е за майтап. Под 3,5% и над 19% спирт под форма на пари гори във въздуха. А между 3,5% и 19% ще има взрив...
Истината е, да сме подготвени с готови сценарии при аварийни ситуации. А още по-добре е да не ги допускаме. До сега само веднъж съм се попарил със сто-двеста милилитра дефлегматорска вода...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Колегата казва, че е дестилирал гроздов материал и огънят му е бил слаб. Не вярвам да е избил от много алкохолни пари които не са успели да преминат през лулата и серпантината. Ако в материала е сложил доста стара ракия за да я превари, може да е от това. По всяка вероятност казанът е бил препълнен и материала се е качил чак в капака. Това би трябвали да си личи след отваряне на казана. Запушена серпентина също не ми се вярва. Нали се изплакват преди дестилацията. Аз също варя от грозде без да източвам за вино, но преди да отида на казана изцеждам с преса само виното. Икономисвам място в казана, а също така транспорта и наливането в казана ми е по-лесно. Ползвам 10 л бутилки от минерална вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Причините са ясни - препълнен казан, запенен материал, висок %алк (по принцип).
Затова, особено когато се работи с открит огън, не бива да се разчита само на тежестта на капака, а да има допълнително механично заключване, което да не позволи на капака да се надигне и да изпусне голямо количество пари. Гориво си е спирта.
Имах една стара Хонда с карбуратор. Спечелих бас, че ще я подкарам с първак :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 21:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 111
Местожителство: Варна
И всеки Наско ли е карал Хонда?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: free, vtv и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима