Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Здравейте ,преди година си взех 30л. буре от околовръсното на Ботевград, първото пълнене беше с гроздова-направи я елексир и като вкус и като цвят, втората сливова пак я направи много добра ,третото пълнене пак със сливова(но малко оцветена със сушени сини сливи) налях я края на септември, декември като източих малко ракията беше със сив пепеляв цвят.Източих ракията и изплакнах бурето с вода ,на дъното имаше сива утайка ,сега е пълно с вода ,която за 20 дни не се е оцветила още, прдстои ми пълнене с гроздова.От какво може да е този цвят и какво може да се направи за да се избегне този пепеляв цвят? Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Десет пъти прочетох поста и нищо не ми идва на ум.Сив цвят и чак утайка :shock: при условие че първите два пъти бурето си е свършило добре работата.Освен нещо да е попаднало в него.Сиво,мухъл,малко вероятно.Ако си го измил и си го държал в някое влажно помещение :nixweiss: Измий го с топла вода и сода за бъчви и няма да имаш проблем.
Ще си позволя да ти дам два съвета.
Щом правиш сливова и гроздова ракия и държиш да отлежават в буре,вземи си още едно буре.Не наливай в едно буре различни ракии.Малко или много,дървото поема аромата и после го предава.
Не дръж много време вода в бурето без да я сменяш.Дори когато закисвам буре,сменям водата всеки ден,понякога и сутрин и вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
joro_livevg написа:
Здравейте ,преди година си взех 30л. буре от околовръсното на Ботевград, първото пълнене беше с гроздова-направи я елексир и като вкус и като цвят, втората сливова пак я направи много добра ,третото пълнене пак със сливова(но малко оцветена със сушени сини сливи) налях я края на септември, декември като източих малко ракията беше със сив пепеляв цвят.Източих ракията и изплакнах бурето с вода ,на дъното имаше сива утайка ,сега е пълно с вода ,която за 20 дни не се е оцветила още, прдстои ми пълнене с гроздова.От какво може да е този цвят и какво може да се направи за да се избегне този пепеляв цвят? Благодаря.



Двадесет дни с една и съща вода в бурето е изключително погрешно!Преди проблемното зареждане дали не си го държал дълго време,без да си сменял водата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Преди проблемното зареждане не съм слагал вода ,източих ракията и налях друга оцветена със сушени сини сливи ,водата ще я източа и ще завия със стреч фолио ,преди новото зареждане ще измия със сода за бъчви и ще изплакна добре ,но от какво ще е това оцветяване ,ще гледам да я снимам да я видите ,а на вкус и мирис е като предишната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Щом е добра на вкус, кръсти я "gray cardinal","grigio cardinale" или нещо подобно ;) и казвай, че е правена по специална технология. Ще станеш хит с тази ракия :lachtot:
Но как ще докараш следващата с такъв цвят......виж това е проблем :?
А ако много те дразни цвета - пробвай с малко количество през филтърна кана. Препоръчвам Аквафор.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Карамелизирай малко захар и ще направиш желания цвят. Това е стандартен оцветител за алкохолни напитки.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 07:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Да ,но следващите партиди да не посивеят и те.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Вчера източих водата от бурето и беше с кехлибарен цвят ,да се надявам ,че за напред няма да има сива ракия, но така и не разбрах от какво се е получило това пепеляво оцветяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
joro_livevg написа:
не съм слагал вода ,източих ракията и налях друга оцветена със сушени сини сливи
Не съм следовател, но това е единственото нещо, което е различно - сушените сини сливи

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2016, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
от сушените сливи ракията става кафява,но аз съм ги оставял само по няколко дена в ракията,понеже много бързо оцветяват.мисля,че някой беше пуснал снимка с такава сива ракия от ново буре,която след още отлежаване се бе оправила на цвят.ясно е,че утайката се е получила от сливите.следващия път ги слагай в тензух или чорапче и не ги дръж толкова дълго вътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2016, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Преди години оцветявах сливова ракия със сушени сливи и тя стана с отвратително кафяв цвят.
Но тази година пак опитах,измих сливите,изкиснах ги и е те това е резултата
Прикачени файлове:
DSC_0002.jpg
,не помня кога точно я варих,есента.Сливите са вътре от тогава.А за сивия цвят ми дойде нещо на ум.Повечето сушени сливи побеляват,ловят плесен ли е,мухъл ли е,е..ш ли му майката.Ако не са измити сливите преди да се сложат,много вероятно е да е от това.
Друга логична причина няма.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2016, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Сушените сливи ги взимам от пазара ,махам им костилките ,не помня дали ги мих слагам ги в тензух и вързани с конец ги пускам в бидона с ракията и следя оцветяването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима