Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2013, 20:13
Мнения: 11
Здравейте колеги, понеже не можах да намеря информация за този метод,реших да се допитам до вас. В нета има доста клипчета как примерно замръзват ябълков сайдер и така се отделя само алкохола и остава водата под форма на лед. До тук всичко е ясно, водата замръзва при по-висока температура от алкохола и се отделя. Обаче въпроса е при това отделяне какъв алкохол остава, метилов,етилов или всичко заедно? И друг въпрос е става ли този метод за добиване на ракия, защото ако не се отделя метила малко ще е опасно да се консумира ? ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2013, 20:13
Мнения: 11
Сега даже ще пробвам,имам едни патоки към 30 градусови са и ще ги сложа във фризера. Да видим какво ще излезе. :lab: Ако се бях сетил преди два месеца като беше -18 градуса навън,можеше и там да ги оставя да се смръзнат,но сигурно и фризера ще стане :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 23:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Метиловия алкохол е най-малкото ,което трябва да те притеснява...особено в патокито.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Замръзва водата. Спиртът не замръзва /етил, метил, и тн./ . Замръзват също така и повечето тежки ароматни масла. Метила /първака/ и пропиленовия спирт/ по голяма част от патока/ си остават течни.
От замразяване на ракия /ако е възможно от градуса/ полза няма. При отделяне на патока и т. нар. ароматни води има смисъл от замръзяване с цел отделянето на полезните ароматни масла и водата от вредни тежки спиртове /събираш замръзналото или утайката/.
Слагаш патока и ароматните води в фризера. Събираш замръзналото. След преседяване 1-2месеца във фризера на дъното може да се отделят масла. Изливаш внимателно патока с маркуч и прибираш долния слой.

Пропиленовия спирт е много вреден за черния дроб и бъбреците. Пропиленовия спирт придава "мекота" на ракията, но разрушава и трови повече от метила. Патока става за течност за чистачки поради мазнотата на пропиленовия спирт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nick name и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима