Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Окт 2017, 04:06 Дата и час: 24 Окт 2017, 04:06

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2016, 13:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
Иде сезона на вилямовицата, та рекох да подхвърля малко информация.

  • Най-напред - никога не неутрализирайте крушов материал. Това убива типичния плодов аромат. За да не се налага да се борите с вкисването (а то при крушите настъпва лесно), спазвайте хигиена и подкисялявайте.
  • Част от типичните за вилямовицата етаноати, миристати, палмитати и фарнезените се пренасят само от висококонцентрираните алкохолни пари в началото на дестилацията, т.е. с първака и след това се губят с винасата. Увеличаването на алкохолното съдържание на кашата, като се използват добре узрели сладки круши и с умерена добавка на захар или спиртоване, позволява усвояване на по-голяма част от тях.
  • За да могат тези естери да се "измъкнат" от първака, се прави двойна дестилация. При първата първакът не се маха и така естерите могат да постъпят в сиреца. При втората дестилация, вследствие значително по-високото алкохолно съдържание на сиреца, голяма част от естерите успяват да преминат в тялото.
  • При карането на "дълги" патоки при първата дестилация температурата се повишава и засилено се образува фурфурол и метил бутанол.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 98
Колко дълги са,,дългите,, патоки?2,3,5 или 10%?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 01:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
Сиреца отсичам обикновено между 5 и 10%.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2016, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 98
Знам че съм малко нахален :? ,но кога е 5% и кога 10%?Обещавам че повече няма да питам! :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 17:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
:) Това не е точна наука, за да ти дам формула - просто идва момента, когато бръчкайки нос над поредната чашка си казваш "стига" :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2016, 15:50 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 282
Най-вероятно става въпрос за процент от целия обем на джибрата....

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 98
Аз понеже пуша доста обонянието ми е зле. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Ето още една основателна причина да спреш цигарите :warn:


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: теразини и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима