Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 06:28 Дата и час: 28 Май 2018, 06:28

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Апр 2013, 09:14
Мнения: 5
:shock: :explode: варя си аз със неръждавеиката и о чудо тече жълт елексир от гроздовата шира,колкото пада градуса толкова по- бяла :wallbash: :roll: .Взех друг казан з месингов капак,варя си аз пак тая,различни джибрета различни реколти :krank: :?: каква е причината :klugscheisser: ??с повишена трудност,имам някакви обяснения но остават???????


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 00:51 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1423
Местожителство: Дупница
Написаното от теб е доста неразбираемо... Би ли опитал да се изразиш по-ясно?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 14:26 
Offline

Регистриран на: 04 Дек 2011, 19:46
Мнения: 2
Аз имах преди време нещо подобно,като при мен потече направо компот.Стигнах до извода, тъй като казана беше от две перални и понеже дъното е тясно,първо се загрява най-долната част ма материала и самите пари минавайки през студената горна част излизат оцветени.Премахнах горната половина и вече повече от 20 години не ми се е случвало подобно нещо.Може и да се заблуждавам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Момчета, стегнете се малко :lol: Оцветяване на дадено вещество в парна или газова фаза означава силна токсичност. Например жълтеникаво - флуор, жълто-зеленикаво - хлор, червено-кафяво - азотен диоксид и т.н. Няма откъде да се вземат такива газове при дестилация. Спиртните и водните пари са абсолютно прозрачни. Пигментите от пращината и/или металните съединения с някакъв цвят НЕ преминават в парна фаза, защото са нелетливи при тези темперагури.
Оцветяване на дестилата е възможно по 2 начина:
- при директно преминаване на материал от казана - задавяне при колона или прегряване/запенване при аламбик.
- образуване на метални съединения в охладителя - най-често зеленикави като меден ацетат при медните или жълто-червеникави при неръждаемите. В първия случай обикновено се дължи на некачествена пращина с високо съдържание на летливи киселини като оцетна, във втория на неподходящ материал за охладител и/или заварки с неподходящ добавъчен материал - типично за шевните тръби при нискобюджетни дестилатори.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Апр 2013, 09:14
Мнения: 5
казана от неръждавеиката е от три частис капак от четвърта , а другия е меден казан с капак които в последствие се оказа месингов но обработен да добие цвят на меден ,от вутрешната страна след варене при измиване явно след окисляването мада леко ръждив пласт :? .Изпарителя е един и същ в двата случая,след широка лула се стеснява което прави веселата струика на моменти нестабилна на тласъци но няма проблем :saufen:странното е че предишния собственик на медния казан каза че нее имал такива проблеми но е бил с друг изпарител :? .Вчера пак варих и :lab: :idea: може би в мазето ми става някаква химия :lab: :klugscheisser: дадохте ми насока за размисъл :wallbash: ше обмисля мненията и ше :lab: ,а иначе пущинята си тече и на вкус нее зле не се усеша нишо странно,може би при аутопсията :megagrin: ще се установи


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Апр 2013, 09:14
Мнения: 5
Баи Танасе,може би с твоя помощ да достигна до отговора даи някакъв контакт за връзка за да побеседваме на воля :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Нито съм последна инстанция, нито съм с претенции за корифей, а форумите за за дускусии, така че пиши спокойно, за да помогнеш и на други. Само по възможност конкретно по темата, без спам и баластра.
И така - проблемът е или в пращината, или в охладителя...а може и в двете :nixweiss:
Май беше споменал "различни джибрета, различни реколти". Да започнем оттам.

Едит: Това е ако изключим запенване на материала и преминаване в дестилата. По този повод да си коригирам леко и горния пост. При задавяне на колоните и последващото "оригване" :D излиза флегма. Не е невъзможно веднага след това да тръгне пяна от казана, но трябва много да си превишил подгряващата мощност и да си препълнил казана...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Апр 2013, 09:14
Мнения: 5
:prost: не знам какво му е на джибрето,както споменах различни реколти ,бидони...но във всичките участва Отело :D .Вчера сварих патоките които бях събрал :lab: :shock: имаше съвсем в началотомного блед отенък но може би е от половин кофата джибре за аромат което добавих в казана.Засега :?: остава каква химия забърквам ,ще трчбва да пробвам с някое чуждо джибре :twisted: да отпадне окончателно съмнението от дестилатора.Взех мнение от :lab: които ми спомена за някакви пигменти които се разграждали в материала но проба -грешката маи ще решава случая ако не се намери логично обяснение на ситуацията


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Под "реколта" нали се разбира добив, годишна продукция. Примерно реколта 2016.
Та това джибре всичкото ли е 2016?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 22:51 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
vandev написа:
......Засега :?: остава каква химия забърквам ,ще трчбва да пробвам с някое чуждо джибре :twisted: да отпадне окончателно съмнението от дестилатора.


Аз имам предложение за проба и с друг дестилатор, защото при тези условия също може да възникнат проблеми.

vandev написа:
...казана от неръждавеиката е от три частис капак от четвърта , а другия е меден казан с капак които в последствие се оказа месингов но обработен да добие цвят на меден....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Апр 2013, 09:14
Мнения: 5
:prost: :prost: таината се крие в джибрето,след като заредих старото само от един бидон потече в началото бледо жълта другите бели,при преваркате върнах част от жълтура около 5 литра в60-65 литра патоки и други подобни и ...................... :lab: потече отново в началото бледо жълта но не за дълго при здрав :dance: градус и след това избистри на сълза :klatsch: за дълго.Беседвах с хора химици и достигнахме до становище че това са пигменти от грождето които са се отделилипри дългото седене на джибрето :?: :furz: та вупроса намери някакъв отговор но ....... :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2016, 13:43
Мнения: 8
Местожителство: Бургас
Здравейте! Днес за пръв път варихме ракия. Материала бе от остатъка на вино мерло, отделен на 7 ден, без да бъде пресован, с добавени 25кг захар и вода - до обем от приблизително240литра.
Отделих първите 0,5л и измерих 65градуса ракия- безцветна.
След 20-я литър ракията почна да придобива жълтеникав цвят. :( Колкото по подаше градуса - жълтеникавия цвят се засилваше, като на 40 градуса стана и мътна.
Казанджията / собственик на 3 казана, доказал се във времето и уважаван от хората професионалист/ коментира, че това е следствиена предозираното пръскане на гроздата с сяросъдържаци фунгициди и пестициди. Твърдеше че не му е за пръв път и че като разкачи установката -тръбата - връзка между двата казана - ще е наслоена с оловносив налеп и че този налеп ще е по цялата инсталация. Така се и оказа!!! :afraid:
Може ли някой да разее притесненията ми - има ли остатъчни количества пестициди и фунгициди в дестилага? Опасен ли е за пиене оцветения дестилат??? Какво да се направи? Какви са изводите за в бъдеще??? :help:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Здравец написа:
Казанджията / собственик на 3 казана, доказал се във времето и уважаван от хората професионалист/ коментира, че това е следствиена предозираното пръскане на гроздата с сяросъдържаци фунгициди и пестициди.
Ако е така както казва, ракията ще потече още в началото жълта...Просто казано с увеличаването на температурата паропотока се увеличава и увлича със себе си-пяна и други примеси и затова ракията се мъти....А и се наслагват по тръбете тези примеси...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6898
Местожителство: София
Съгласен съм с Мони,не съм чувал за медни съединения,които подлежат да дестилация...Виж може да се образуват по една или друга причина в самия охладител ако е от мед...ама това е друга тема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2016, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
А една снимчица на казана в работно положение, дали ще можем да видим?
Мони има право, но ще е добре колегата да разкаже, през трите фази на дестилация(глави, тяло и опашки), как се е променяло подгряването, струята и времето за дестилация на трите фази със съответните литри.
Прилича ми на пришпорен казан, а
Цитат:
Казанджията / собственик на 3 казана, доказал се във времето и уважаван от хората професионалист

или е имал друга работа, или е бързал да освободи казана за следващ "пациент" или е гледал сеир. :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима