Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2011, 17:25
Мнения: 26
Здравей те
Както става ясно от заглавието на темата имам следния проблем.
Преди 40-на дни сварих кайсиева ракия. Повече от месец я аелирах с помпичка за рибки, всеки ден по 30мин. Забравих да кажа че все още не я бях разредил.
Вчера се заех да я разреждам с изворна вода каквато съм използвал многократно за гроздова и до сега сполучливо.
Както обикновено в една бутилка пробвах да разредя 1л. Резултатът, прекрасна бистра кристална бяла ракия. Сложих я в хладилника да отвърне, а след час вече не беше така. Ракията беше станала мътна. Сложих и във фризера от там я вадя почти бяла. Все едно си разредил узо с по голямо количество вода.
Разредената ракия оставих на малко под 50% тъй като беше топла когато я разреждах, някаде на около 28-30градуса, тъй като стоеше на остъклрната тераса.
Моля някой ако е имал такъм проблем да сподели опит от какво се получи това и има ли оправия.
Забравих да добавя че след като я извадих от фризера и отсипах в чаша от горе имаше малка капчица, нещо като етерично масло. Както се получава при мастиката......

П. С. Топлата ракия (23-28) градуса си е перфектно бистра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 19:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Спиртния градус ти е нисък и ракията от фризера е пред замръзване.Измери я с читав спиртомер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Diakona написа:
Забравих да добавя че след като я извадих от фризера и отсипах в чаша от горе имаше малка капчица, нещо като етерично масло.
Изпуснато патоки в ракията :!:
Може да си е пиеш и така но по малко :D за да не получиш ефекта на ''ритнат от кон'' на сутринта.
Иначе .... прецизна преварка,но ракията няма да е със същия аромат... ти решаваш :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
По същия повод колеги и аз да споделя,моята ракия с каквато и вода да я рязреждам все помътнява,а уж над 40 гр. е отсичана!?

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 03:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2011, 17:25
Мнения: 26
Ракията е варена на много хубав колонен казан. От няколко години само там нодя и никога до сега не съм имал проблем.

П. С. След24ч. във фризера ракията стана на киша. Ще търся още спиртомери да видя какво ще излезе. :((((


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 07:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Diakona написа:
След24ч. във фризера ракията стана на киша.
vnnaidenov написа:
Спиртния градус ти е нисък и ракията от фризера е пред замръзване.Измери я с читав спиртомер.

Май ще се окажа прав.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Diakona написа:
..................Разредената ракия оставих на малко под 50% тъй като беше топла когато я разреждах, някаде на около 28-30градуса.....................
след като я извадих от фризера и отсипах в чаша от горе имаше малка капчица, нещо като етерично масло.

Ако вземем средната стойност на температурата 29 градуса и ракия на 48 алк.гр се получават 44.5 реални алк. градуси. Така, че според мен градуса не е нисък, но с уговорката, че е мерено с верен спиртомер. Наличието на капка масло си е довод за вкарани патоки в дестилата. Няма значение, че е колона. Там става най-лесно поради липса на информация, или заразен вирус в компютъра на предколонното устройство. :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 08:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
IVO 68 написа:
е мерено с верен спиртомер.
Е тук е проблема,според мен.
IVO 68 написа:
44.5 реални алк. градуси.
При условие,че оставям плодовата си ракия на 42 градуса и никога в годините не съм имал случай да замръзне или да стане на "киша"продължавам да мисля за нисък градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 10:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Тази "капчица масло" е характерен признак за вкарани в ракията патоки. Казанът може да е хубав , но има значение кой го управлява...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2011, 17:25
Мнения: 26
Ето какво се случи днес. Взех от приятел професионален спиртомер с огромна колба. Спиртомери температура и градус едновременно. Огромно нещо дълъг е 60см. Смятам че на него може да се вярва.
При температура 21градуса показва 46% алкохол
http://s10.postimg.org/3nvqdp71l/IMAG2817.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 18:09 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Изтървал си малко от патока в повече както казва колегата.
Първи вариант - преварка(губиш аромат, печелиш бистрота);
Втори вариант не я изстудявай толкова много, без това кайсиевата се пие топла да се усеща по-силно аромата, потърси във форума думата "опалисценция".

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 613
В търсачката пишеш- избистряне на помътняла ракия при разреждане, и :buch:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 19:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Не ми се чеше езика повече.Всички във форума се имат за капацитети по темата.Може ли ракия,46 % да замръзне? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Зависи от фризера :smoker: .
Това в кръгът на шегата.
Колегата нещо ни връзва или шегата ми с фризера не е шега. Няма такъв домашен фризер дето да ти изкара 46 градусова като фрапе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
Всички във форума се имат за капацитети по темата.Може ли ракия,46 % да замръзне?
Не замръзва ракията а 'фузелите'
същото е като при мастиката, само че там кристализират а тук излизат като мазни петна и помътнява ракията :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ivan4o, traqnvvv, vesko11 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима