Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 23:44 
Offline

Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:59
Мнения: 2
Здравейте, колеги.
Макар че за първи път пиша във форума, с удоволстие го чета от години и се уча от вашия опит.
Но сега имам проблем, чийто решение не успях да намеря в темите. Ако има такава, ще съм благодарен на модератор
да ме насочи и да изтрие този въпрос, ако го счете за излишен.
Та към пъпроса ми. Варя мускатова ракия, без да точа вино, като в преварката слагам 20% джибра за аромат. след това оставям да диша няколко месеца, завито с тензух и накрая градирам до 44 и наливам в бурета за 8-10месеца. Накрая в стъкло. Обаче миналата година, незнайно как и защо съм пропуснал да градирам ракията преди да влезе в бурето и сега като дойде време за изпразване в бутилки и като я опитах, установих пропуска. ракията е на 55 градуса. Пробвах да я разредя с каква ли не вода но с всяка една помътнява.пробвах с мнерелана вода/девин, горна баня, банкя/, изворна на девин, вода от местен извор по съвет на стар ракиджия и дори с дестилирана от аптеката. интересното при дестилиранта е че не се замъти веднага а на следващия ден. Пробвах да наливам бавно при постоянно бъркане, бях оставил водата да преспи една вечер в избата за да оеднавкви температура, но без резултат. Та въпроса ми е какво да я правя? никак не ми се преварява напълно готова ракия, и не смея да я разредя всичката ида чакам да избистря с време.
Чакам мненията ви с интерес.
Подрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Щом помътнява ракията значи има нещо нередно в нея.
Може да е изпуснат паток, може да е и от джибрите дето си ги сложил в преварката
м/у другото слага се прецедена джибра(без шлюки и др.)
Peev написа:
след това оставям да диша няколко месеца, завито с тензух
Това са ''бабини деветини'',може да е оставиш за 24 часа ама за няколко месеца е прекалено(много загуба на градуси)....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2016, 21:43 
Offline

Регистриран на: 10 Окт 2016, 21:59
Мнения: 2
ще те послушам за дишането. и мен ме дразни този процес. но е невъзожно да има патоки. и когато я разреждам преди да е минала буре няма проблем. дайте идея....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 02:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Колегите по форума са написали много по въпроса за помътняването на ракията при разреждането.
След доста изчетено основно методите са:

1.Първо разреждаш с гореща вода, така шансовете за помътняване са най-ниски. Ако помътняване се появи по време на разреждането или след това минаваш на стъпка две.
2.Купуваш си кана с филтър за вода. прекарваш ракията през филтъра и тя се избистря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 09:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
christo77 написа:
След доста изчетено основно методите са:

1.Първо разреждаш с гореща вода, така шансовете за помътняване са най-ниски. .

Е стига де???Къде прочете това???
Температурите трябва да еднакви на водата и дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Що бе ilu6a, прав е колегата :lol:
С горещата вода няма да се размъти,.......но като изстине може и на айрян да стане :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 12:56 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Peev написа:
ще те послушам за дишането. и мен ме дразни този процес. но е невъзожно да има патоки. и когато я разреждам преди да е минала буре няма проблем. дайте идея....


Точно тази ракия щеше да ти помътнее и при разреждане още преди да си я сложил в буре! По някаква случайност си сгрешил и си вкарал повече патоки - друго обяснение за помътняването няма , след като си изключил фактора качество на водата!
ПС: Гледам че на колегата christo77 му е дошло вдъхновението да пише и се е захванал да прави обобщения , както тук така и в другата тема за колоната на нести... Моята молба е да се въздържа от такива обобщения , защото написаното от него е крайно несериозно...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А размътените проби какво ги направи ?
Ако още не си ги хвърлил или изпил - що не ги метенеш за ден във фризер (прави) и като станат като олио - да лиснеш по 20-30мл. на бутилка в канала (или в земята - за бог да прости) от най-горното и после да видим като се стоплят дали пак мътни.
Ако вече си ги хвърлил или смесил с патоки/материал за варене и т.н. - направи нова проба като я оставиш така във фризера за ден два и пак премахнеш само най-горния слой.
Смисълът на тази операция (за да не я обявят за бабини деветини) е че ако причинителят на помътняването е висши алкохоли (фюзелови масла) от патоките - то те ще се съберат горе високо при охлаждането, а после от тебе зависи как точно ще ги премахнеш.
За в целия обем на ракията вече ще е по-трудно, но поне виж дали е от това проблема.
Има и друг вариант - сега се размътва, но след престой от месец в бутилката да се избистри.
Аз винаги си държа ракията на висок градус и си разреждам по малко за консумация като всеки път шишето в което съм разредил се размътва, но се избистря до час даже на стайна темп.
Има и още един вариант - размътва се при разреждане, избистря се след час, после ако влезе в хладилника пак се замъглява, но не много.
Тъй че докато не се проиграят тия варианти не може да се даде рецепта за поправяне, а може и да няма дефект за поправяне.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Странно.
Напоследък като пиша във форума, хората коментират доста маловажни части от написаното и пропускат съществените идеи, които биха им били от полза.

Колега msergiev ,нещо против избистрянето на ракията с воден филтър от кана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
christo77 написа:
нещо против избистрянето на ракията с воден филтър от кана

Сега,не обичам да се повтарям ама ракията щом се размътва значи има нещо нередно в нея.
Това с избистрянето с разни кани,активен въглен и др. е все едно да мажеш едно лайно със сметана шоколад и да викаш - 'егати тортата', да ама не, лайното си е лайно дори и със сребърна лъжица да го ядеш.Начина е , или да пиеш по по малко или да превариш но, този път без грешки....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 22:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
christo77 написа:
...

Колега msergiev ,нещо против избистрянето на ракията с воден филтър от кана?


Монката го е казал по- красноречиво , аз ще кажа само това - визуалното избистряне на една ракия не означава че вредностите в нея са изчезнали! Те просто са намалени. Правилното е една такава ракия да бъде преварена , а пък който ще го е яд че ще загуби от аромата и следващият път когато дестилира нека да внимава повече!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2016, 01:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
"Сега,не обичам да се повтарям ама ракията щом се размътва значи има нещо нередно в нея.
Това с избистрянето с разни кани,активен въглен и др. е все едно да мажеш едно лайно със сметана шоколад и да викаш - 'егати тортата', да ама не, лайното си е лайно дори и със сребърна лъжица да го ядеш.Начина е , или да пиеш по по малко или да превариш но, този път без грешки...."

:lachtot: :lachtot: :lachtot:
Не исках да бъда груб, но не се сдържах.До момента не съм получавал помътняване на ракия при разреждане.Разреждал съм с каква ли не вода/изворна, минерална, софийска чешмяна/, за експеримента дори при различни темп. градуси и не съм имал проблем. Явно има нещо сбъркано в началото, както казва Мони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2016, 03:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз мисля,че лакомията е причина,а не матряла...не събирай под 50 и ще видиш,че няма да помътнее :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима