Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Ное 2017, 05:09 Дата и час: 21 Ное 2017, 05:09

Часова зона: Европа/София




 [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2009, 09:51
Мнения: 4
посъбрал съм малко ракия (за черни дни) но я държа в 10 литрови бутилки от минерална вода дали е здравословно защото съм чувал че пластмасата отделяла някакви отрови.Благодаря предварително за вашите отговори


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 562
Местожителство: някъде в Хейтърландия
stefko047 написа:
посъбрал съм малко ракия (за черни дни) но я държа в 10 литрови бутилки от минерална вода дали е здравословно защото съм чувал че пластмасата отделяла някакви отрови.Благодаря предварително за вашите отговори

За кратко съхранение няма проблем,но за по-дълго...не е добре.Добрият вариянт е да е лежала в дървено буре (мин. 4 месеца) и след това в стъкло. :)
П.П. Темата не е никак нова,поразрови се из форума.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Няма съмнения че пластмасата не е най удачния вариант за съхранение на ракия и всичко онова което става за пиене и ядене.Но от друга страна най разпространената опаковка е пластмаса,разбира се че има разлика между пластмасите и че за съхранение на храни са избрани най устойчивите на деструкция. РЕТ-бутилките се използват за вода, безалкохолно,бира,за някои от евтините вина :furz: и малки разфасовки от 200мл на ракии и други високо алкохолни напитки.До сега не се е надигало вой за непригодност на РЕТ -бутилките, само за 200мл алкохол но това бе по скоро заради бандерол и акциз.Още нещо спирт и разни течни лекарствени субстанции се предлагат на пазара(аптеките) в опаковка от РЕТ.
И все пак зависи от срока на съхранение може би до една две години да няма признаци на влошаване на качеството,но ако е за 10-20 години кой знае какво ще се отдели в ракията.Абе да живее старата стъклена дамаджана и нейните по малки събратя стъклените бутилки.
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 10:20 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
Вчера приключих с бутилирането на ракията в стъклени съдове с изключение на 35 л. които ще оставя открити още 10-на дни и тогава ще бутилирам.
Джибрите от тази година ще варя през пролетта , малко да поотмине тази атака срещу казаните /пък и комшията не е читав човек / .А заземих и казана.
Та джибрите с винената кал ги поставям в PVC бидони,Отгоре поставям полиетилен и засипвам с 2-3 кофи пясък. Така могат да се запазят цяла година - няколко пъти съм го изпробвал. Когато желаеш да ги вариш, влагаш си количеството захар според твоя преценка ,ферментация,и в казана.


Върнете се в началото
  
 
 [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vsd и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима