Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 15:59 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Първо искам да изразя благодарност към създателите на форума за нещо толкова традиционно каквото е правенето на ракията.
От скоро благодарение и на вашия форум подобрих качествата на домашно правените ракия и вино.
Но искам да споделя и някои неща, за да си бъдем взаимно полезни.
Тази година купих 250кг грозде/булгар и брестовица/от пазара в "Дружба". Като го намачкахме и изхвърлихме чепките около 200кг.или два бидона
по 5-6кг захар във всеки . За десет дни мина ферментацията и като падна на 0 заредих само течността без люспите и семките два казана по 100л.
В крайна сметка изпекох 30л гроздова ракия над 50 градуса и ще я слагам в 30л дъбово буре , което пристигна днес.
Не съм я препичал, защото аромата е същия като на "Бургас 63" и съм сигурен, че ако я препека ще загуби този аромат.
Затова попитах един мой познат технолог химик /не на ракия/ за ползите от преваряването на ракия и той ми отговори, че е излишно да я препичам
след като съм варил само сока и ми каза за мое учудване,че при препека се премахва само амил ацетата а не метила. И че при производството на домашна ракия нямало много метил?!/ изключвам патока и първака/.
За да съм сигурен ще намеря начин да изследвам в лаборатория въпросната ракия а ето и един полезен сайт от мен.
http://distiller.from-bulgaria.eu/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 18:04 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008, 18:46
Мнения: 5
Местожителство: Варна
Ако си отделил 1-1.5 лт първак на всеки 100 лт материал и после си оставил ракията да отлежи 1-2 седмици с отворен капак ще имаш ракия без метилов алкохол.Виж ако слагаш много захар в материала трябва да отделиш малко повече първак щото захарта прави повече метил.Долу виж на колко градуса се изпарява метила (метханол).Виж да не ти прегреее казана щото и съставките с по голяма точка на кипене от етанола ще се изпарят.

Acetone 56.5C (134F)
Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
Ethyl acetate 77.1C (171F)
Ethanol 78C (172F)
2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
1-Propanol 97C (207F)
Water 100C (212F)
Butanol 116C (241F)
Amyl alcohol 137.8C (280F)
Furfural 161C (322F)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
sioz написа:
Ако си отделил 1-1.5 лт първак на всеки 100 лт материал и после си оставил ракията да отлежи 1-2 седмици с отворен капак ще имаш ракия без метилов алкохол.Виж ако слагаш много захар в материала трябва да отделиш малко повече първак щото захарта прави повече метил.Долу виж на колко градуса се изпарява метила (метханол).Виж да не ти прегреее казана щото и съставките с по голяма точка на кипене от етанола ще се изпарят.

Acetone 56.5C (134F)
Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
Ethyl acetate 77.1C (171F)
Ethanol 78C (172F)
2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
1-Propanol 97C (207F)
Water 100C (212F)
Butanol 116C (241F)
Amyl alcohol 137.8C (280F)
Furfural 161C (322F)

1. И две години да си държиш ракията с отворен капак,метиловият алкохол ще си е ТАМ.
2.Захарта не прави метилов алкохол! :warn: :lol:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
аз лично от опит мога да кажа че преварката си заслужава, но за плодови ракии и джибровка задължително. Стават твърде меки! На пръв поглед изглежда че се губи много,но след разреждането си е долу горе съхщото :? е малко по-малко понеже отделяш първакът който си е малко на 90 градуса . Тази година преварих кайсиевката и джибровката. Ароматът на кайсика се запази доста добре и след преварката,но това го отдавам на силно ароматните тъз годишни плодове, но сложих сушени и кайсии. Джибровката си стой на 68 градуса чака да я бутилирам,след като я дегостирам ще доложа,но пернах едни 20 гр само езикът изтръпва леко. А конкретно за твоят случай Колега вярвам няма нужда от преварка.. Остави я колкото можеш да отлежава и наздраве. Останалото е бошлав работа :) Много хубава гроздова си направил без да съм я опитал :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добра дискусия се е получило.От преварката има смисъл и се практикува.Анасонлийка ракия не може да стане без преварка,истинска сливова без захар също.Чувал съм че старите дядки от балкана изваряват до край сливовия материал и като съберат достатъчно количество преварят.Защо е така,ами изходния материал е с 10-12% захарност тое колкото пусне сливата от него се получава нисък алкохолен градус в плодовата каша.Освен това те са били мобилни (както иска да е Емил Емилов)казаните им са били малки и са ги пренасяли по близо до сливовите насаждения там където има поток и вода там са варели,като и материала също е бил там само ракията носят в къщи.Акцизите,акцизните и бирниците не се от сега а от преди Андрешко и са били по върли ходели са по къщята и са ровели особено във военните години. Отклоних се от темата и се извинявам.
При производството на спирт за напитки се прилага ректификация която си е многократна дестилация и дава висока чистота на крайния продукт.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 15:37 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
potenza,
Мое мнение - всичко е въпрос на вкус. Аз обичам като пия веднага да усещам от какъв материал е. Тази година за първи път направих преварка на 35 л. ракия която не ми хареса-беше от десертни сортове грозде и вложено 10 кг захар.
Преварих я с отпадъка от мускатовите джибри и патока от мускатовата ракия. Сигурно ще стане нещо. В момента се проветрява и след 2-3 седмици ще я бутилирам.
А глава боли от препиване - всичко с мярка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 20:49 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Здравейте!
Тази година за 1-ви път си варих ракия.Гроздова,не джиброва.От 1-вата варка излезе около 35-36 литра на 50гр.След 2-рата варка-около 22л.+1л първак.За разреждане използвах дейонизирана вода,като на 10л. ракия прибавих около 4,5-5л вода за градус 45.
Моята глава по принцип е доста чувствителна,но с тази ракия нямам абсолютно никакъв главоцеп :? Така че с незначителният си опит гласувам за преваряване....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2010, 14:19 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
Относно преварката,имам 10л.кайсиева-58-60 градуса. но има лека кисела жилка.Мисля да направя преварка,но имам въпрос .Колко да е разредя преди преварката и само вода ли се слага?
Благодаря ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2010, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като оптимални градуси на ряазредената ракия за втора преварка дават 25 ал/гр. но може да се варира от 20 - 30 ал/гр не че не става и да се превишават тези граници. При твоят случай 60 гр 10л. за да стане 25 ал/гр. трябва да добавиш 14л. вода, но от друга страна в какъв казан ще свариш 24л. материал.
За да се махне напълно киселата жилка преди преварката трябва да се добави сода за хляб, количеството трябва да го определиш сам като разредиш един литър ракия на толкова колкото я пиеш и добавяш по малко сода разбъркваш да се разтвори содата и пробваш вкуса. Ако разредиш цялото количество ракия на 40-42 ал/гр., обработваш сис сода, оставиш го една седмица в отворен съд, хареса ли ти резултата може и да не преваряш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2010, 12:25
Мнения: 3
jebeto написа:
Относно преварката,имам 10л.кайсиева-58-60 градуса. но има лека кисела жилка.Мисля да направя преварка,но имам въпрос .Колко да е разредя преди преварката и само вода ли се слага?
Благодаря ви!

съотношението на вода и ракия в казана не трябва да бъде по високо от 35градоса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 16:06 
Offline

Регистриран на: 29 Юни 2011, 15:52
Мнения: 2
аз ся например правих преварка.като парвона4алния материал бе 4исто вино.отделих 30 литра на 50 градуса сложих дабов 4ипс оставих капа4ките на тубите отворени след една седмица ботелирам,кат махна 4ипса (сложих пови4е 4ипс),и заравям за детето.та ако изкаж да пие6 мека ракия преваряи задалжително и махаи парвака


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Преварката си е преварка, "къпане на ракията във вряла вода" отделя се пак първак патоки излиза по "чиста ракия", разреждаш с вода в която няма вредни примеси.
При отлежаванет също трябва да загубиш нещо Във филма за уискито Джак Даниелс споменават че губят при отлежаване до 30% от количеството при най-добрите селекции. Една седмица при отворена туба няма какво да изгубиш че да получиш нещо в замяна, не че някой от вредните вещества образували се при ферментация и дестилация няма да се разпаднат с времето, но количеството е по малко.
"За да получиш първо трябва да дадеш" от българският филм "Маргарит и Маргарита"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Цитат:
Във филма за уискито Джак Даниелс споменават че губят при отлежаване до 30% от количеството при най-добрите селекции
.

Петьо малко множко ми се вижда, аз имам спомени за 2-3%, от други филми. Ако помниш точно по кое време на филма е (да не го гледам пак целия) или поне коя част, ми кажи да наостря уши и да проверя дали не е грешка в превода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 21:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не ,не е грешка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Филма го гледах 3 пъти и то с лист и химикал :) мисля че споменават за това като показват хранилищата за уискито.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима