Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ново буре
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2009, 20:17
Мнения: 3
Купих ново дъбово буре,но пропуснах да попитам какво трябва да го правя преди да сложа в него елексирчето.От този сайт съм научил много полезни неща и се надявам и сега да получа компетентен съвет.Благодаря предварително!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 08:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В зависимост от обема на бурето слагаш сода /на 10-15л. едно пакетче сода/ наливаш догоре вряла вода разклащаш да се разтвори содата и затвачяш на другия ден се се източва, плакни се и се налива чиста вода. Десет дни се сменя водата всеки ден.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 09:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
една леека поправка ако позволи съфорумника-не сода,а сода за бъчви,има огромна разлика -това е карбонатна сода.
Обикновената сода е бикарбонат.
Ето тук също е споменато по въпроса-
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/3/BG/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 19:56 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Мпже и по следният начин : разтвори във вряла вода 2 кила сол и налей вътре разклати и допулни с вода .За едно денонощие после я изкараи и изплакни с чиста вода и нека да седи пак едно денонощие и наливаи.Ако от вън не е лаакирано е по добър вариант си го намажи с олио обилно да попии и го изплакни с гореща вода така няма да се ликиосва и да изглежда грозно .Този съвет е от най-добрият бъчвар в нашата област.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 00:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
всякакво мазане отвън с каквото и да било е абсолютно недопустимо!бурето аерира виното и дестилата-с намазване например с олио след време е възможно да усетите миризма...
http://www.bouchardcooperages.com/usa/c ... intro.html
на този сайт може доста да се прочете как да се процедира с бъчвите,написано от хора които наистина могат да правят бъчви...а не най добрия от село-сори но е така, докато тук се научим да правим хубаво вино с добри бъчви ще мине още доста време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 05:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Буретата се подготвят са експлоатация със сода за бъчви,методите са описани във форума.Истинска сода за бъчви отдавна не се продава,тя е калиев карбонат(поташ).На пазара се предлага натриев карбонат (калцинирана сода) като сода за бъчви която също върши работа и разбира се сода за хляб (натриевхидроген карбонат или натиев бикарбонат).
Toshevataka не е писал за обема на бурето ако е малък си струва да се използва гореща вода.По названието "елексирчето" съдя че ще налива ракия.За да не се получи ефектът на ново буре редовно трябва да се опитва и да се извади след като придобие необходимите вкусови качества.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2009, 20:17
Мнения: 3
Благодаря на всички за съветите!!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
cavxan написа:
Буретата се подготвят са експлоатация със сода за бъчви,методите са описани във форума.Истинска сода за бъчви отдавна не се продава,тя е калиев карбонат(поташ).На пазара се предлага натриев карбонат (калцинирана сода) като сода за бъчви която също върши работа и разбира се сода за хляб (натриевхидроген карбонат или натиев бикарбонат).
Toshevataka не е писал за обема на бурето ако е малък си струва да се използва гореща вода.По названието "елексирчето" съдя че ще налива ракия.За да не се получи ефектът на ново буре редовно трябва да се опитва и да се извади след като придобие необходимите вкусови качества.
:prost:


Колега моля те сподели разлика при почистването с натриев карбонат (сода за бъчви) и натриев бикарбонат (сода за хляб) ще има ли? Не мога да си намеря сода за бъчви, а бурето ме чака... днес ще отида до сточна гара, дано има! А питам все пак да имам представа. Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 21:30 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Потърсих в Google и ето какво намерих дано да ти помогне, надявам се нодераторите да не го сметнат за рекламз:
http://www.citymarket.bg/read.php?see=about
http://bureto.com/index.php?main_page=p ... cts_id=282
http://209.85.135.132/search?q=cache:rO ... clnk&gl=bg

има и други места пишеш "сода за бъчви" и излизат фирми и магазини. Желая ти успех!!!

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
На въпроса на pecatapanov в какво точно се състои разликата при почистването не мога да отговоря точно защото не съм го правил с натриев бикарбонат.Ще се опитам да обясня без да навлизам в химичната конкретика на Т.Е.Д.и сила на киселини и основи.В най общ смисъл содата за бъчви е по алкална от содата за хляб,содата за хляб разтворена във вода може да се пие (в малки количества) до като содата за бъчви не бива в никъкъв случай да се приема в организма.Със слабо алкалната сода ще ти е необходимо по голямо количество за да получиш почти същия ефект.Ще приведа един случай с мен :имах натриев карбонат и реших че мога с него да неутрализирам киселините в джибрата,речено сторено и сложих на око като хич не ми свидеше взе да шупти и си рекох добре се справих но като текна на вместо бистра скоросмъртница потече жълтеникава течност с дъх и вкус на сапун :warn: .Така че спазвайте указанията :buch: :buch: и не се правете на :klugscheisser: за да не ви боли глава и да сте :x на себе си.
Дано си намериш сода за бъчви та да се свърщи тая одисея (то в София всичко има но е голяма).
:prost: :sauf:
p.s. Тия от бурето.ком са големи кожодери как могат да предлагат сода на такава цена срам та тя на едро има няма 0.5лв хаиде лев да е.Ще проверя зная къде се разфасова ами то по куриерите ще излесе по евтино те взимат 5лв. за пратка от килограм.
Абе то гемия без въжа и търговия без лъжа няма но чак пък толкова!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
beff написа:
Потърсих в Google и ето какво намерих дано да ти помогне, надявам се нодераторите да не го сметнат за рекламз:
http://www.citymarket.bg/read.php?see=about
http://bureto.com/index.php?main_page=p ... cts_id=282
http://209.85.135.132/search?q=cache:rO ... clnk&gl=bg

има и други места пишеш "сода за бъчви" и излизат фирми и магазини. Желая ти успех!!!


Благодаря много!
Относно горепосочените линкове за сода за бъчви да дам и своя коментар, тъй като опитах почти от всички:
http://www.citymarket.bg --> един от фирмените магазини е на бул.Дондуков, вчера ходих, наподобява железария. Нямаха налични, защото е имало голяма поръчка скоро, но жената сподели, че цената е 1.20лв за 1кг.
http://www.bureto.com --> изключително висока цена. Човекът беше точен след поръчката на 2-рия ден пристигна содата. 8.60лв за 1кг. сода и 7лв и стотинки за доставка до София - общо дадох около 16лв. и стотинки. (не е оправдано, ако сте от София колеги).
Вчера си закупих содата от сточна гара --> 2.40лв за 0.50кг. даже ми предложиха и някаква лентичка за опушване на бурето и тъй като струваше 0.30лв. си я взех, ефектът незнам какъв ще е, може би вие ще ми помогнете! (така се опуши снощи бурето, че и банята цялата покрай него :lol: )


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 10:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Лентите които сте купили са серни ленти...използват се за дезинфеккция на съдовете-след като се запалят се поставят в съда той се запушва.
Подобни операции се правят и когато виното намалее в бъчвата или респективно съда в който се намира-целта е над виното да няма кислородна среда-да не се окислява виното и да няма подходяща среда за всякакви микроорганизми,плесени и т.н..
Също така когато виното се източи от бъчвата и същата се измие,след изсъхването се напушва със серни ленти и се затваря плътно,като се препоръчва до следващото и използване тази процедура да се повтаря на 2 месеца

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Вместо да купувате серни ленти си ги произвеждайте сами,трябва ви само:сяра,хартия за лентите(3/20см.),консервна кутия и котлон.Разтапяте сярата като внимавате да не се запали(слаб огън),и една по една потапяте лентите в разтопената сяра,съхнат и готово! :)
А за ново буре,при условие че ще се използва за ракия няма смисъл от опушване.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Купих си и аз ново буре 50 Л.( дай боже всеки му).Общо взето ми е ясно всичко , за содата ,за смяната на водата и за продължителността на стоене на ракията в него. Не ми е ясно само, след като източа готовата ракия и нямам втора за напълване на бурето, как да го съхранявам. Дали да го напълня с вода да стои така, или да го държа на сухо. Имам и 5-6 литра първак. Мога да го налея вътре и да допълня с вода. Давайте акъл, че това ми е първото буре.До сега само стъклени дамаджани съм използвал.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ново буре
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 17:43 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Мисля, че най добре е след като изпиеш ракията да го оставиш на сухо. Така или иначе при новото наливане на ракия трябва да повториш първоначалните процедури. Ако оставиш вътре каквато и да е течност различна от ракия или вино резултатът може да е много плачевен. Ако изсъхналото буре не се задуе, разглабяш го и ... някъде по форума имаше писано какво се прави за да се задуе. Е АМА ТИ ПЪК ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ДА МОЖЕШ ДА СВАРИШ 50 ЛИТРА НА ГОДИНА :megagrin: :megagrin: :megagrin:

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима