Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Юли 2017, 09:44 Дата и час: 21 Юли 2017, 09:44

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Джиброва ракия
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 09:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2009, 21:51
Мнения: 4
Здравейте приятели. Реших да попитам, търсих във форума но открих отговор на моя въпрос.
Тази година прибрах около 800 кг. грозде от качественото вино от по-некачественото ракия. Та сега ми останаха джибрите, които никак не са малко. Чувал съм ,че и те се изваряват в казана за ракия, но според мен ще загори казана, а и какъв ще е рандемана на цялата тази одисея , ако започна да ги изварявам?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
sinbor написа:
Здравейте приятели. Реших да попитам, търсих във форума но открих отговор на моя въпрос.
Тази година прибрах около 800 кг. грозде от качественото вино от по-некачественото ракия. Та сега ми останаха джибрите, които никак не са малко. Чувал съм ,че и те се изваряват в казана за ракия, но според мен ще загори казана, а и какъв ще е рандемана на цялата тази одисея , ако започна да ги изварявам?

Извинявай,но не можах да разбера въпроса ти,т.е. какъв ще е рандемана или как да изкараш повече ракия.
В случай че ги вариш трябва да сложиш доста вода за да не загаря,а за повече ракия слагай 4/1 вода/захар,в обеми 1/1 и при условие че имаш толкова материал ще стане 'убава работа. :)
И.....вариш само течността!!!

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2009, 21:51
Мнения: 4
Да прав си не съм си формулирал правилно въпроса. По-скоро искам да попитам дали да варя на ракия изцедените джибри, какво количество ракия ще се получи от джибрите на 800 кг. грозде и дали изобщо да се занимавам с това или само ще загоря казана!
Благодаря за бързия отговор.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 23:19 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 277
Почти всички правят като теб, първо източват ширата от гроздето, а после както е казал колегата BREAKER наливаш вода и захар, чакаш да ферментира и вариш прекрасна гроздова ракия от джибрите. Така че не се чуди ами действай, че да не съсипеш толкова материал!

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2009, 21:51
Мнения: 4
И тогава промитите джибри да изхвърля, а не да ги варя


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 00:10 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 277
Явно не си чел достатъчно добре или аз не мога да те разбера. Я виж по -внимателно какво казва колегата ALAMBIK в тази тема viewtopic.php?f=8&t=55&p=1709#p1709

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 10:41 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
Беф ,
Едва сега прочетох отправката към Аламбик . Ще го правя вече както съветвате.
Тази година варих на 2 пъти мускат отонел, без добавка на захар. И на двата пъти без да хвърлям отпадъка ,добавях в казана толкова количество ракия за преварка, колкото вадих чиста мускатова. И на другия ден отново я сварявах. Още не съм я опитвал , не съм я разреждал с дестилирана вода.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Бай Драган написа:
Беф ,
Едва сега прочетох отправката към Аламбик . Ще го правя вече както съветвате.
Тази година варих на 2 пъти мускат отонел, без добавка на захар. И на двата пъти без да хвърлям отпадъка ,добавях в казана толкова количество ракия за преварка, колкото вадих чиста мускатова. И на другия ден отново я сварявах. Още не съм я опитвал , не съм я разреждал с дестилирана вода.

Не я разреждай още,пази я за оттатък океана! :) :) :)
Извинявайте за оффа.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
До колкото разбирам sinbor иска да извари джибрата, без да прави нов материал /да добавя захар и вода/.
При тези условия най-добре е да се използва преса за джибра. Виж в тази тема viewtopic.php?f=9&t=360 какво е измайсторил Емил Емилов. Джибрата от гроздето за вино се пресова и сока се добавя към джибтата за ракия, когато е готов материала се изцежда сока, остатъка се пресова и се вари само шарата.
sinbor наистина ако се опиташ да я вариш тая джибра ще загориш казана, зада не загори трябва да и сложиш поне толкова вода колкото шара си източил, тогава пък ще падне много алкохолният градус на количеството материал /от 10-12 ал/гр. ще стане 4-5ал/гр. или по малко/, а накрая какво ли ще излезе. Така че сам си направи сметката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2009, 21:51
Мнения: 4
Благодаря ви за мненията. До сега не съм варил никога джибри, но един познат ми каза, че е доволен от резултата от 50 кг. захар+150 л. вода + джибрите е получил 70 л. ракия на 50 градуса, което мисля, че не е зле. За това реших да обсъдим и да получа повече мнения.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
sinbor написа:
Благодаря ви за мненията. До сега не съм варил никога джибри, но един познат ми каза, че е доволен от резултата от 50 кг. захар+150 л. вода + джибрите е получил 70 л. ракия на 50 градуса, което мисля, че не е зле. За това реших да обсъдим и да получа повече мнения.

А бе гледай да не ги държиш джибрите много време сухи,че тогава ще вкиснат, съответно-кисела ракия което е пълен отврат при условие че ти е хубав материала! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007, vnnaidenov и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима