Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Добро утро колеги!
Благодаря на всички съфорумци и на целия форум като цяло за статиите, които са дискутирани тук, благодарение на които успях да почерпя нужните умения свързани с варенето на ракия :respekt:
Сливовата ракия, която сварих тази година, сипах в две буретата - в едно 10 литрово (старо от мазето, на много години) и в едно 30 литрово (ново закупено тази година). Първото (10л.) след разкисване около месец с вода и почистване със сода за бъчви се представя много добре според мен. Ракията отлежава вече 18-ти ден, усеща се мекота и се вижда нов цвят. Загуби в количеството не отчитам, градусът е спаднал на 49 (първоначално на 50). Доволен съм!
Относно новото буре (30л.)... в период на повече от 1 седмица съм го разкисвал с вода като всяка вечер съм я подменял, мих го два пъти със сода за бъчви и двата пъти изтече кафява вода. Накрая, когато видно бурето изглеждаше добре и вътре не се усещаше странен мириз, изсипах в него около 14л. ракия (просто толкова имах :( ) и на втория ден ракията беше потъмняла толкова, колкото и тази в старото буре :? Извадих я, защото незнаех какво ще стане за напред. Във вкуса не усещам нещо лошо, но имах чувството, че ако остане още 2 дни и щеше да стане кафява. Сега бурето си стои на проветливо и ще го използвам май за догодина.
Та искам да ви попитам... според вас бурето дали е готово за употреба или добре съм извадил ракията? Как да процедирам с бурето? Да си го оставя на въздух и живот и здраве да го накисвам, когато дойде време за ракия или сега да го напълня и да го оставя да си стои така? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 09:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
привет,лично аз с буретата за ракия след източването им процедирам така-просто вливам етилов спирт разраден до 60% .Около 3 л за 30литрово буре и 5л за 50литрово буре,правя го с цел ,догодина да не си играя със закисване,чистене и т.н.
Някой може да каже че така изливличам ароматите на бурето...и ще е абсолтно прав,но добавям от лежалия спирт по малко на вкус когато слагам ракията ,около 150мл на 30л ракия и след това просто отлежава по дълго.А спирта си го пазя за следващия път като източвам ...за да го влея отново и да ми държи бурето в готовност.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Един предполагам налудничав въпрос, но съм се замислял... имам около 4л. уж първак на около 70 градуса! Ако го изсипя в новото буре да си стои ще има ли ефект за него?!Вместо спирт?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 11:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
По принцип аз ползвам спирт защото няма миризма...но първака също би свършил тази работа стига да не добавяш от него във вливаната ракия за аромат на дъб...поради високото съд. на метилов алкохол...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чувал съм че държът и парцуца. Аз имам ново 15л. буре от черница и акация. Процедурата по закисването беше същата с на pecatapanov, първо го напълних с разтвор сода /едно пакетче/ и вряля вода стоя едно денонощие после всеки ден сменях водата 10 дни. Ракията която сложих първо беше 12л. На първата седмица беше готова оцветена, но стоя там оше три. След първата седмица ракията се оцветяваше много бавно /явно има насищане на разтворимите вещества от дървото/. Сега има цвят на коняк.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
На мен всъщност ми се иска ракията да си стои повечко време в бурето и да си отлежава, а не за два дни да се оцвети. Но явно това ще стане откакто бурето се понакисне повече! Дано догодина успее да се представи като старото ми!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2009, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Явно за това държът уискито и коняка в бурета в който преди това е държано вино и обама на буретата е 225л. /на по голяммо количество да се пада по малък контакт с дъска.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Извинявам се, че пиша във вече стара тема, но пак става въпрос за моето буре.
Да се оплача... 30-литровото ми буре, което закупих миналата година, напълних и тази година до горе с ракия като предварително пак го разкисвах с вода в период на близо 2 седмици, измих го и със сода за бъчви, НО за 1 ден ракията придоби цвета, който исках :motz: Колко пъти ще трябва да го пълня за да се премахне това бързо оцветяване?!
Явно ще послушам колегата ilu6a и ще го пълня със спирт :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Знаеш ли от какво дърво е бурето?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Е уж за дъб ми го продадоха, ма толкова разбирам и аз :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Питам, защото ако правилно съм се ориентирал от написаното по-горе, само малкото буре ти прави проблем (ако може така да се каже). Според мен ефекта си е съвсем нормален. Все пак в малкото 10 литрово буре вече не е останало кой знае какво за извличане. Ако се престърже и то ще се върне към живот, но не си струва. За новите бурета е нормално да има засилена екстракция на редица танини, оттам и по-засилен цвят, аромат и вкус. Може да си сигурен, че при следващите зареждания ефекта ще започне да намалява. В един момент стават просто съдове за съхранение. Другото което оказва доста силно влияние е дали са обгорени отвътре и колко.
Надявам се че не са те минали с дъбовото буре, дано наистина е от дъб. Ако познаваш характерния аромат и вкус на дъба ще можеш сам да прецениш.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 13:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Flanker от какъв материал те притеснава че може да е бурето пък...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Не ме притеснява материала, но все пак се предлагат и акациеви и черничеви. Друг е въпросът че някои от тях са просто за декорация.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 14:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
НЯма нищо лошо в акациевите и черничевите бурета...те са по подходящи за плодови дестилати от дъбовите...
още доста време това буре ще оцветява сложената ракия в него интензивно,какно всички по нови бурета от по-малък размер...В повечето индустрии свързни с отлежаване на зърнени и винени дестилати не случайно се ползват използвани бъчви от вино тип барици,може и по-големи(дали порто...шери и други...)
Аз подобна бъчва бих и сложил 30-тина литра бяло вино да постои така 4-5 месеца,ще видиш че после естракцията на танини и дъбилни в-ва ще е не така интензивна...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Благодаря за отговорите.
Ако успея и вино да направя тази година - ще го сипя в бурето, пък да видим!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима