Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2009, 16:59 
Offline

Регистриран на: 07 Дек 2009, 16:44
Мнения: 2
Местожителство: гр.Разград
Здавейте спецове!Такава простотия не ми се е случвала,въпреки че от доста години варя ракия,та чак ме е срам :datz: .Реших да сваря мускатова - прекрасен материал(270 литра);идеята беше да не се прави вино ,а направо ракия /за ценители дето се вика/.Обаче!!!нещо не се получи с ферментацията и за да не разводнявам - материалът по скоро стана за оцет от колкото за вино.Сварих го вчера - първите 10 литра са някаква гадост с дъх на амоняк;но следващите 20 литра(50 градуса) лошия дъх изчезна в значителна степен,да не кажа че е направо добра;и още околко 20 литра - до 35 гр.
Питането ми е какво да правя за да сведа до минимум лошия дъх на кисело:ако ще е преварка - цялата ли ?и да слагам ли нещо специално?Благодаря на всички,готови да помогнат!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2009, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Според мен преварката е най логична .... Ако ароматът на горзде е силен,то след преварката би трябвало да се запази в известна степен. Иначе при преварката мяташ абсолютно всичко което си изкарал от казана и е жизнено важно да махнеш първакът и след като от чучурът ти потече 42 градуса шунтираш патоците и си ги пазиш за догодина и тях да превариш... ;) после разреждаш със дестилриана вода. От аптеката по 1.3 лв в разфасовски по 1 л си купих миналата седмица... Успех, наздраве :prost: и със здраве!

п.с. ако никога не си правил преварка да поясня - наливаш ракията и ако общият градус е над 30, е хубаво да налееш вода в казан затваряш казана непосредствено след насипването...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сложи и две три пакетчета сода преди преварката. Трябва ло е да сложиш сода и като си варил първия път.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Искам да започна с една известна и стара истина " Хубава ракия става от хубаво вино"
Така,че помисли как си направил материала ,в смисъл отдели ли чепките на гроздето,
колко време стоя виното в джибрите и така нататък, предполагам, че тези работи ги знаеш.
За поправката; При преварката сложи дървесна пепел в казана или сода бикарбонат
може и една две шепи кориандър на зърна. Предава много добър мускатов аромат!
Ако пак не се оправи заначи няма спасение. Предлага се на гости или други навлеци с които не искаш повече да се срещаш! :megagrin:
А за студентския празник извади от старата ракия :sauf:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 11:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Причината за белята 100% е бактериална зараза. За да я предотвратиш следващия път, работи със стерилно, провери дали захарността ти е достатъчна, сложи лимонена киселина, пази от високи/ниски температури.

Ако след сода и преварка резултатът не е приемлив, преработи дестилата на 96% спирт в ректификационна колона. Във форума има писано доста.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 13:27 
Offline

Регистриран на: 07 Дек 2009, 16:44
Мнения: 2
Местожителство: гр.Разград
Благодаря на всички,тези дни ще преварявам и ще докладвам.Честит празник на всички настоящи и бивши студенти с богат опит във винопроизводството! :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
преди месец имах подобен случай но се отървах безболезнено благодарение на форума :)

от прочетеното си бях изградил навик да вкусвам материяла преди да го изваря... иии Един прекрасен ден се изприщих...беше като оцет :wallbash: :wallbash: викам ще сложа пакетче сода и готово....да ама не след пакетче сода ефекта беше нулев.. :wallbash: наложи се да сляза още веднъж до магазина...върнах се с 20 пакетчета сода .. и след 12 пакечета почти не киселееше :)
незнам има ли вреда няква от много сода но след изваряване нямаше кисели нотки :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 13:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
karabuz написа:
незнам има ли вреда няква от много сода но след изваряване нямаше кисели нотки :)

Содата е мярка в краен случай, когато наистина сме оплескали нещата. Причината е, че наред с желания ефект основата неутрализира и етеричните масла, които носят плодовия аромат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима