Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2009, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Във форума има тема с каква вода се разрежда ракията , ама тази година при разреждане и с горнобанска и с дестилирана вода ми поматня ракията.
Първиът път разреждах една джанкова с горнобанска вода, хем помътня ракията хем се загря. Избистрих я с белтък, разбърках един белтък в 200мл. вода с пасатора и течноста добавих на тънка струйка към ракията като я бърках постоянно. След една седмица батака се отдели на дъното и ракията се избистри. Преточих я с маркуч, който беше превързан за летвичка зада се повдигне над утайката.
Вторият път разреждах една джиброва уш с дестилирана вода. Този път помътня по-малко и само я прецедих през филтър за шварц кафе.
И при двата случая ракията беше оцветена с трески.
Претакам с маркуче от система защото:
1. няма никаква миризма
2. дебита му съвпада с пропускливоста на филтъра
Процеса трае 2-3 часа, затова съм сложил и капака на машината за шварц кафе във фунията ако прелее да изтече в шишето.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 11 Дек 2009, 06:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2009, 23:56 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Бях писал и по рано как си приготвям вода за разреждане. 20л./може и повече според съда/ вода в леген покрит с найлон се нагряват с бързовар. След завиране се оставя да клокочи около 20 мин. Оставя се да истине- аз я чакам до другия ден. Винаги на дъното има пласт варовик. Изгребвам и прецеждам внимателно. Остават ми 15-ина л. дестилирана кристална вода с която винаги разреждам ракията без да ми е помътнявала. Така си заредих и парното в къщи за да не се отлага котлен камък/варовик/ по тръбите.


Последна промяна ZMeyGorianin на 11 Дек 2009, 18:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009, 06:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Благодаря за идеята, но в тази тема да пишем за бистренето когато вече сме оакали ракията.
А зада не се мъчат хората като мен с бистрене просто пробвайте с малко количество ако всичко е наред тогава разредете цялата ракия и водата се добавя по малко с непрестанно бъркане и малки почивки. Ама като бърза човек все така става :datz: :nixweiss:
Това с прецеждането на ракията влияе благоприятно върху омекотяването защото по време на прецеждането ракията с аерира /взаймодеиства с кислорода/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009, 12:00 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Считам че този ефект-помътняването , се получава когато температурата на дестилат и вода са различни.
Опитай двете течности да са в непосредствена близост и да стоят така около 24 или 48 часа, за да си изравнят температурите.
Под вода разбирам единствено дестилирана вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
valentor написа:
Считам че този ефект-помътняването , се получава когато температурата на дестилат и вода са различни.
Опитай двете течности да са в непосредствена близост и да стоят така около 24 или 48 часа, за да си изравнят температурите.
Под вода разбирам единствено дестилирана вода

Напълно съм съгласен за разликата в температурата,помътнявала ми е от най-различни марки мин. води,но никога от брациговска която съм си налял сам от Брацигово.
Мътна(от разреждане) ракия съм слагал в буре(дъбово) и след месец-месец и половина се е избистряла идеално. ;) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2010, 20:15 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 13:32
Мнения: 1
Аз тази година за пръв път в живота си варих ракия - кайсиева. Правих всичко с голям мерак, ама нали съм аджамия, допуснах няколко грешки, най-голямата от които ми е, че след смесването с водата помътня.
Самообразовах се :buch: от този хубав сайт и от мненията на колегите тук, но явно не всичко съм прочел и съобразил :wallbash: .

След варенето се получи хубав дестилат, който 2 месеца отлежаваше в бидони от минерална вода с отворени капачки с тензух върху тях. На края на втория месец добавих сушени кайсии, които му дадоха много хубав светлокехлибарен цвят :) .
При разреждането понеже бях прочел тук във форума някъде, направих предварително проба с минерална вода "Девин" в едно шише - сместта остана кристално бистра и това ме окуражи. Тогава в един казан сложих дестилата и сипах една бутилка от 7 л. минерална вода "Девин". Сместта остана кристално чиста. Това ме окуражи :klatsch: и сипах още една - и при нея сместта се размътни ... :datz:
Сега имам 34л. леко мътна ракия с бледожълт приятен цвят и хубав аромат. Разредих я на 37 градуса, но нещо ми се вижда май попрекалих. Трябваше да я оставя два градуса по-силна, но и така си е хубава и става.

Та въпросът ми е: СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ИМАМЕ ЛЕКО РАЗМЪТЕНА РАКИЯ, КАК ДА Я ИЗБИСТРИМ, ИМА ЛИ ДРУГА ПРОЦЕДУРА, ИЛИ САМО ТАЗИ С ЯЙЦЕТО, ОПИСАНА ТУК В ТАЗИ ТЕМА? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2010, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тази година в стремежа си да направим водка с един приятел разтворихме в ечемичена ракия 40л. над 70гр /втора преварка/ 8 пакетчета по 20гр. активен въглен от аптеката. Бреии беля няма избистряне, сложихме бентонит няма разлика, взех проба 5л. разредих я на 45 ал/гр. взе полека да се бистри, на хардахулчих /вкарах/ един пасиран белтък чудо след 10 часа мътилката беше се утаила.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2010, 22:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Обаче...както се оказва има два основни вида помътняване...единия е когато разтвореня калциев карбонат във водата(която не е дестилирана) при добавяне в дестилат му пада разтворимоста-химиците нар този процес изсолване-малки частички почват да плуват...и трудно се утаявят...
Другия вид помътняване е когато дестилата не е добре фракциониран-тогава може да помътнее дори и при добавяне на дестилирана вода...пак беше нещо свързано с разстворимоста на разл. етерични или други масла...в разтвора се образуват малки маслени топчета...и опалисцират...-процеса става още по видим при понижение на температурата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И при двата сучая белтък. :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Аз да ви кажа моя опит ;)
Аз се занимавам с рифова(морска) акваристика и за моите нужди се нуждая от чиста вода H2O, без примеси и там силикати и всякакви химични елементи.
За целта ползвам обратна осмоза, та тази вода е 98% чиста. Когато купажирам ракийаката ползвам от нея, като температурата на водата и ракията е еднаква. Добавям на тънка струя и разбърквам, докато постигна желания градус.
На приятел съм постигал ефект на избистряне с белтък, той беше налял някаква уж дестилирана вода, после пък пак беше сбъркал с минерална вода.
За миризми или лек дъх (на моя ракия не се е случвало до сега, чукам на дърво) ползвам активен въглен, пак за акваристични цели, 500 мл. е 47 лева на гранули от кокосов орех.

Наздраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 23:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
как я постигаш обратната осмоза?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
ilu6a написа:
как я постигаш обратната осмоза?


Купил съм я.
Но тя се състои от пре-филтър, активен въглен и полу-пропусклива мембрана. Налягането на водопровода е достатъчно за 20 литра, които ги пълня за шест часа.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 00:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2010, 20:31
Мнения: 7
Местожителство: Лове(
Здравейте,
Досега съм разреждал само с минерална вода " Девин ".
Проблеми не съм имал с нея.
Разбира се, след като е престояла в мазето няколко дни с ракията.
На други минерални води й нямам доверие...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:11 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Последния път когато варих джибрите ракията леко помътня. Чужд човек я забележи ,я не когато е в чаша. А ме дразни много , особено като се кача на тавана и погледът ми спре на дамаджаната. Дали някога ще опра до нея не знам - 20 литра е, ама си е ракия.
Не бях мил лулата и охладителя отдавна и оттам се получи. Та може ли да я прекарам през някакъв филтър? С яйцето вече разбрах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Бентонит също би свършил работа...от филтърната хартия се получават едни власинки в дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kokoh53, szlankov и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима