Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 02:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
едно въпросче и от мен ,някой пробвал ли е да разрежда с вода от кана брита. Дали е удачно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Krass,щом с обикновенна вода не помътнява,според теб какъв е проблемът ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ба ли го :nixweiss: .Толкова е разисквано, какво повече мога да кажа.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
Здравейте, аз съм нов във форума, казвам се Евгени Филимонов от София.
Жалко, че не се включих по рано във форума, защото си направих експеримент да варя ракия от киви и едно че едвам я изпихме след 2-3 преварявания с други материали и второ, че още не може да ми се отмирише бурето, та да ми бяхте дали съвет относно правенето на ракия от киви. Но както и да е:
Лятото варих ракия от череши и след преварката я разредих с минерална вода Девин и стана мътна та мътна, направо ми се отщя да я пия и я турнах в едно малко буренце и за 2 седмици стана бистра като сълзица и много приятна за пиене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Евгени,буренцето от какво дърво е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
За съжаление не зная, но утре като си отида на село, имам приятел който ги разбира нещата и ще ми каже от какъв материал е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
dragoni написа:
едно въпросче и от мен ,някой пробвал ли е да разрежда с вода от кана брита. Дали е удачно.


Да. Няма проблеми при еднакви температури и непрестанно бъркане при смесването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2012, 16:17
Мнения: 8
За чистотата на водата се съди по нейната общата минерализация и се измерва електропроводимостта и. Трябва с кондуктометър да се мери тази електропроводимост и да не се вярва само на обозначената стойност на етикета върху бутилката. При разреждане на ракията с вода попадат минерални соли в зависимост от нейната чистота и започва процес на изсолване т.е. помътняване. Процеса на разреждане е свързан с повишаване на температурата и Д. Менделеев си е направил дисертация за водката...Колкото е по-концентрирана ракия то по-силно е изсолването на солите и помътняването. Разтворимостта на солите зависи не само от средата, но и от температурата и с понижаване на температурата се понижава в повечето случаи и тяхната разтворимост. Когато използваме аериране с порест аератор е необходимо да се замери pH на ракията. В кисела среда аератора се разтваря в ракията и това води също до вкарване на неорганични соли в ракията. Лесно може да се установи дали аератора е взаимодействал с ракията - тегли се сух, след работа изсушаване до постоянно тегло и сравняване на двете тегла. Филтрите на каните за пречистване на води са от активен въглен/сребърни йони и на практика пречистват предимно органичните примеси, разтворен хлор за дезинфекция, но не и минералните соли. Независимо от произхода на водата: дестилирана, дейониизирана, изворна, пречистена с кана или друга е необходимо да се измери нейната електропроводимост преди да се разреди ракията, че след това следва необратим процес на солите в новата среда като се постигне произведението им на разтворимост и те се утаят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много уважавам хубавите мнения господин “Lab”! Явно е че разбираш, но може ли да поясниш народному моля:
1.„Кондуктометър“ какво е това е от къде може да се закупи. Какви стойности са приемливи за вода за разреждане на ракия?
2.„Повишаване на температурата и Д.Менделеев.....“ означава ли, че ако ракията е 70% о.б. (алкохол) по поддатлива ще е на помътняване и при разреждане ще и се вдига температурата – нещо не разбирам? По добре ли е да разреждаме със студена (охладена) вода от хладилника или студена (охладена) ракия с топла вода или обратно - до сега всички твърдят, че ракията и водата трябва да са с еднаква температура, но няма напътствия данни дали тази температура трябва да е стайна или различна.По подразбиране темперираме при стайна температура
3.„Когато използваме порест аератор....“ тук разбирам аератор за аквариум - прав ли съм не знам? „трябва да замерим рН на ракията.... и Лесно може да се установи дали аератора е взаимодействал с ракията“ тук имаш в предвид въздуха вкаран от аератора в ракията ли? Какво е това дето го изтегляме „тегли се сух, след работа изсушаване до постоянно тегло и сравняване на двете тегла“

Тази последната точка 3 ми е най-интересна защото аз аериарам с аквариумна помапа, не слагам филтри на пътя на въздуха, просто следвам опита на колегите – дава доста добър резултат – имам в предвид доста ускорен процес и вкус на отлежала ракия, но като разреждам някой път помътнява. Разреждам само с дестилирана вода-контролирано качество-познавам фирмата и апаратурата с която работят. Правил съм доста експерименти с малки количества по литър и понякога при 45% о.б. потъмнява разредената ракия, понякога при 35%о.б. – винаги съм разреждал при темперирана ракия и вода стайна температура. Ракията като я варя винаги махам първак на 100л 1л, и не събирам под 42%о.б.
Ако имаш време и желание ще се радвам да дадеш по народно обеснение на твоите знания!


Последна промяна plamm на 03 Ное 2012, 20:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Много важно условие при разреждане на ракията е водата да се добавя на тънка струйка , като същевременно ракията се бърка ростоянно! :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Plamm,ако има тема за аериране или кажи по-подробно как процедираш, да пробвам в малко количество ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
plamm написа:
3.„Когато използваме прост аератор....“ тук разбирам аератор за аквариум - прав ли съм не знам? „трябва да замерим рН на ракията.... и Лесно може да се установи дали аератора е взаимодействал с ракията“ тук имаш в предвид въздуха вкаран от аератора в ракията ли? Какво е това дето го изтегляме „тегли се сух, след работа изсушаване до постоянно тегло и сравняване на двете тегла“

Извинявам се, че се намесвам, тъй като въпросите бяха зададени към Lab.
Човека е написал "порест", а не "прост" аератор. ;)
За тегленето го разбирам така: аератора (камъчето) се тегли сухо, още преди да е използвано (т.е. като чисто ново) и след като си си свършил работа и си го оставил да изсъхне. Тогава сравняваш двете стойности. Като се има предвид, колко тежат такива камъчета (от порядъка на 2-3 гр), ще трябва много прецизна везна за да се види разликата (ако има такава де).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
koparambo написа:
Plamm,ако има тема за аериране или кажи по-подробно как процедираш, да пробвам в малко количество ?


"koparambo", много има писано по темата - използвай търсачката на форума! Няма нищо трудно - купуваш помпичка за аквариум - по голям дебит по добре, искай да я включат пред теб в магазина - не трябва излизащият въздух да мирише на пластмаса, масло и т.н. - скоро един приятел си купи и се оплака от такъв проблем ама е сръчко и си я преправи. Аз не съм в БГ и тук екологията не позволява да се продаде такова нещо.
Купуваш маркуче и разпръсквач на въздуха-"камъче". Сините камъчета могат да се разложат в ракията. Аз лично ползвам такова и аерирам 20-30 дена по около 30 минути до 1 час - някога го забравям и повече. Вадя камъчето да е на сухо като спра помпата. Първите опити го оставях вътре и на края като се опитах да го измия се разпадна. Купих ново пак такова и го вадя след всяко аериране. Някой спомена че има и пласмасови камъчета, които издържат на ракията ама аз не искам пласмаса, ти си прецени.
Експериментирай и сподели непременно. Остави си и прясна не аерирана ракия от същата за сравнение. Имаше мнения, че ако въздуха не е чист(гараж, мазе) е хубаво да се предвиди филтър(най добре шише с вода). Имаше мнения(недоказани) че след аериране когато разреждаме ракията помътнява - аз не съм убеден че аерирането е причина и затова помолих "Lab" за разяснения.
Общо казано аз съм установил, че при по нисък градус ароматите са по добри и се стремя към 40-42. Вземам 0.500л и разреждам много бавно с дестилирана вода(стайна температура и водата и ракията). Не мога да си обясня някой път и под 40 градуса не помътнява, някой път помътнява на 44. След това си давам 2 градуса отгоре примерно 46 и разреждам до там 5л. Като свърши пак така. Никога не разреждам всичката, защото съм имал случаи след 10 дена да помътнее леко, не хартиса ама ме дразни :explode:
:wallbash: "Станила" прав си - :lachtot: къде съм дрямал като съм чел посед нощ - "прост" - "порест" :gott: благодаря, направих корекция и се извинявам :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
plamm написа:
Купуваш маркуче и разпръсквач на въздуха-"камъче". Сините камъчета могат да се разложат в ракията. Аз лично ползвам такова и аерирам 20-30 дена по около 30 минути до 1 час - някога го забравям и повече. Вадя камъчето да е на сухо като спра помпата. Първите опити го оставях вътре и на края като се опитах да го измия се разпадна. Купих ново пак такова и го вадя след всяко аериране. Някой спомена че има и пласмасови камъчета, които издържат на ракията ама аз не искам пласмаса, ти си прецени.

Дет се вика, искам малко да се изтъкна, да се похваля. ;) Преди две години препоръчах в форума на aquariumbg.com да се използва при СО2 системите филтър от цигара (от тези празните, които сам си ги пълниш). С помпа/аератор не съм го ползвал, но с СО2 върши перфектна работа - разбива балончетата на прах. Що се отнася за чистота, смятам че е най добрия вариант - няма разпадане, няма разлагане, няма соли. Хубаво е всяка седмица да се сменя с ново, че нагизва. Слага се в шлауха, на края.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Благодаря plamm,все пак за миришещите помпи,можеше и да не го намеря из форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима