Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2012, 16:17
Мнения: 8
plamm написа:
Много уважавам хубавите мнения господин “Lab”! Явно е че разбираш, но може ли да поясниш народному моля:
1.„Кондуктометър“ какво е това е от къде може да се закупи. Какви стойности са приемливи за вода за разреждане на ракия?
2.„Повишаване на температурата и Д.Менделеев.....“ означава ли, че ако ракията е 70% о.б. (алкохол) по поддатлива ще е на помътняване и при разреждане ще и се вдига температурата – нещо не разбирам? По добре ли е да разреждаме със студена (охладена) вода от хладилника или студена (охладена) ракия с топла вода или обратно - до сега всички твърдят, че ракията и водата трябва да са с еднаква температура, но няма напътствия данни дали тази температура трябва да е стайна или различна.По подразбиране темперираме при стайна температура
3.„Когато използваме порест аератор....“ тук разбирам аератор за аквариум - прав ли съм не знам? „трябва да замерим рН на ракията.... и Лесно може да се установи дали аератора е взаимодействал с ракията“ тук имаш в предвид въздуха вкаран от аератора в ракията ли? Какво е това дето го изтегляме „тегли се сух, след работа изсушаване до постоянно тегло и сравняване на двете тегла“

Тази последната точка 3 ми е най-интересна защото аз аериарам с аквариумна помапа, не слагам филтри на пътя на въздуха, просто следвам опита на колегите – дава доста добър резултат – имам в предвид доста ускорен процес и вкус на отлежала ракия, но като разреждам някой път помътнява. Разреждам само с дестилирана вода-контролирано качество-познавам фирмата и апаратурата с която работят. Правил съм доста експерименти с малки количества по литър и понякога при 45% о.б. потъмнява разредената ракия, понякога при 35%о.б. – винаги съм разреждал при темперирана ракия и вода стайна температура. Ракията като я варя винаги махам първак на 100л 1л, и не събирам под 42%о.б.
Ако имаш време и желание ще се радвам да дадеш по народно обеснение на твоите знания!


1. Кондуктометри се продават в магазините за химическа апаратура. Потърси в Интернет и ще намериш доставчици и цени. Дестилираната и дейонизираната вода нямат вкус и електропроводимостта им е под 2 микро сименс/см. Минералните води като Devin имат електропроводимост написана на етикета от 260 микро сименс/см. Купуваш се кондуктометър и мериш електропроводимостта на водата и решаваш проблема си с каква вода да разреждаш ракията.

2. При прибавяне на вода към ракия се повишава температурата понеже протичат физико-химични процеси. Трябва да се разбърква ракията с прибавената вода и да се темперира при стайна температура за да се използва коректно домакинския спиртомер който е калибриран за 20 оС. В противен случай (над и под 20 оС) е необходимо да се използва спиртомер с корекция на температурата. Темата подробно е дискутирана в форума.

3. Аератора е за аквариум и се вкарва аериран въздух в ракията. В действително вкарваме кислород за окисляване на двойни връзки, а също и лесно летливите компоненти на ракията се отделят при това аериране. Трябва да се мери pH на ракията с лакмусова лента или пехаметър преди да се постави аератора в нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Lab" благодаря много за разяснението.
Сега си спомням, че когато за пръв път започнах да купувам дестилирана вода ми показваха опити с минерални и други води като вкарваха електроди и всичките помътняваха, а тяхната дестилирана вода оставаше непроменена. Сигурно имат такъв уред и ще се поинтересувам за стоиности които показва.
Потърсих в нета кондуктомери и не са изобщо скъпи само че ми изглеждат различни мерните единици - моля те да ме посъветваш заслужават ли си, какви стойности при измерване да гледам, ето примерно от тук http://www.ebay.ca/sch/i.html?_sop=15&_ ... ter&_rdc=1
Още едно нещо не ми стана ясно:
" Трябва да се мери pH на ракията с лакмусова лента или пехаметър преди да се постави аератора в нея"
Имам рН метър електронен, но ако разясниш, като измеря преди аерирането рН на ракията-после като аерирам каква е целта - да аерирам до определена (каква е тя) стойност или как изобщо е свързано рН с аерирането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 17:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2012, 16:17
Мнения: 8
[/attachment]
Прикачени файлове:
HI-98309_UPW.jpg
[quote="plamm"]

Plamm:

Портативния кондуктометър на Hanna е добър. Доволен съм от този синия с обхват 0.0 до 99.9 µS/cm и резолюция 0.1 µS/cm.

При зареждане на материала за ферментиране използваме захарен разтвор с лимонена киселина и подгряване на разтвора за инвертиране на захарта. Още тук променяме pH на средата за да облекчим работата на дрождите. По време на ферментацията средата е кисела и се следи как се мени pH с времето. Преди дестилация на ферментиралия материал прибавяме натриев хидрогенкарбонат за да неутрализираме киселата среда, но това става често на око. Киселините като оцетната киселина са летливи и лесно попадат при дестилация в крайния продукт т.е. в дестилата. Следва преварка на дестилата, но и там трябва да се следи pH. Получения от преварката дестилат е около 65 об.% алкохол и той се подлага на стареене чрез аериране. При поставяне на аератор (карбонат) в кисел дестилат настъпва процес на разтваряне на карбоната и аератора ще намали теглото си, а може и да изчезне... Всяка стъпка при получаването на дестилати и вина трябва да бъде придружена с коректни измервания на определени величини и анализиране на ситуацията преди да се престъпи към следващата стъпка.
Науките химия, физика, процеси и апарати, биотехнологии са много точни и конкретни за разрешаване на всевъзможни проблеми свързани с нашето хоби.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много благодаря “Lab”! Може ли да дадеш конкретни данни.
Когато залагаме джибрата рН трябва да бъде в границите на ........(във форума се препоръчва 4.5 до 5 ако се не лъжа) ако е по вече добавяме лимонена киселина, ако е по малко добавяме .........
По време на ферментацията следим рН-трябва да се движи в следните граници...... и ако стане над ........ добавяме.......... ако стане под ....... добавяме...........
Преди дестилацията рН трябва да е ...... , ако е над..... или под...... добавяме натриев хидрогенкарбонат(примерно сода за хляб)
Удоволствие е да накараме цифрите да работят за нас – имам хубав рН метър, но го използвам само в началото при залагане на джибрата и без да правя корекции имам 4.4 до 4.6 рН. В следващите етапи не знам как да го ползвам – сега разбирам, че е полезен уред при всички етапи ама ....няма данни за сравнение и направление как да се коригират :?
По отнешение на дестилираната вода-вчера ходих да зареждам и ми показаха тения измервателен уред - прилича на тези от твоите снимки - показа 1,8 (Р.Р.М.) не знам дали това е мярната единица тук, но премериха и една вода "Нестле" и показа 560 Р.Р.М. На етикета на дестилираната вода ми показаха че пише и е съртифицирана "5 Р.Р.М." Сега чак, след това което ти написа, обърнах внимание и на всяка бутилка на етикета си пише. За сега не си заслужава да си купувам това уредче, защото вземам от тях дестилирана вода и мога винаги да си направя замерване въпреки че тук никой не смее да си прави експерименти и да те подведе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
valerko написа:
Колко време след добавянето на белтъка трябва да има ефект, че вече 24 часа си е все така белезникава? На 5 кила гроздова ракия 41-42 градуса съм добавил около половин белтък /много е май/ разбит в 100 мл вода, бяло като сняг обаче като го сипвах на струйка с постоянно разбиване в ракията се разслои на течност и пяна, всичко ръгнах вътре. Лани с кана Брита оправих такава бяла ракия, сега не се получи, защо така, филтъра лани беше нов, сега е ползван дълго време, аз на това отдавам факта, че не се избистри.


Чак сега се оправи...след белтъка-нищо. Сложих бентонит-пак нищо. На слънце стоя 2 дни-нищо. Пак с каната-отново топки. После сложих черничеви пръчки и точно след 2 дни видимо започна да просветлява. Вече е кристал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Черничевите пръчки,сухи ли са или сурови,предполагам кората е обелена и какво количество слагаш ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
koparambo написа:
Черничевите пръчки,сухи ли са или сурови,предполагам кората е обелена и какво количество слагаш ?


Сухи са, без кора, на 5 литрова туба сложих горе-долу 4-5 дръвца като молив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 10:51 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
valerko ,
обели и нарежи на няколко парчета суров картоф и го смеси с ракията. След седмица дни провери и деканирай бистрото.. Но опитай първо с 1 литър. Преди 2 години аз сполучих с Брита , но бяха механични примеси.
Тази година разредих един галон с Девин минерална, и се замъти. Оправих я с картоф.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Какво ще кажете за дестилирана вода от ракиен казан.Дали си заслужава изваряването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
zagi_bg написа:
Какво ще кажете за дестилирана вода от ракиен казан.Дали си заслужава изваряването.



Ако е твой казана и ако разреждаш 200 литра ракия на 58 гр до 40 гр.-ДА!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
zagi_bg написа:
Какво ще кажете за дестилирана вода от ракиен казан.Дали си заслужава изваряването.

Имам 19 л. казанче от хром/никел на ток. Чакам по свободни дни, че имам 100 литра за варене и след това ще си дестилирам и вода. Процедурата от 10 литра вода се изхвърлят първите 200мл. събират се до 8 литра без последните два. После оцет или лимонтузо, заради котления камък. НО в София водата е доста мека и не очаквам проблеми. В други градове, може да се натрупат големи количества котл.камък и гумените сУединения... така че на своя отговорност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 18:29 
Offline

Регистриран на: 02 Дек 2012, 17:54
Мнения: 1
Снощи изчетох много от темите защото днес щях да си разреждам ракийцата.Сърдечно благодаря на всички....Ето вече и моето мнение.От 100кг.джибра-мерло и каберне 25 кг.захар 75 кг.вода-крайния резултат е 38 литра ракия.Тръгна на 70 градуса спряхме я та 39-по спиртомера на казанджията.Отделих първите около 2 литра.Моите 20 кила ракия -беше на 50 градуса накиснах за около 32 дена с 300грама стафиди и черничеви пръчки.Днес я разредих с около 3.5 литра минерална вода вип софия/купих я от карфур/-ракията остана бистра.Пробвах я на няколко пъти :D -главата ми е в ред не ме люлее -пробва ми се пак.Пиша защото много се оплакваха от други марки вода.Карайте с тази-грешка няма.И накрая едно голямо НАЗДРАВЕ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
Колеги,айде на помощ. изкарах 160 л. преварка 67гр. ,отделена до 43гр.Винаги поне от 25 г използвам изворна вода,от едно и също место,и я изсипвам на дебела струя ,без да меря температурите.Резултата е винаги кристална ракия. Тази година прехвърлих 80 литра в отделен съд и корегирах на 46 гр.Резултат- кристал ,да четеш вестник през нея.Останалите 80 със същото количество вода и съответно мерене се получи 46 гр. но с лек млечен отенък.Второто градиране времето беше студено,но то като е студено на ракията е студено и на водата,градирал съм и в по студено.Ако е от ракията или водата що половината е супер? Пробвах с малко количество рак+вода престояли на стайна температура.резултат-бистра,но като пренощува под открито небе става но парцали,които след разклащане ,стават със същия леко мътен отенък.Последна проба от тез вторите 80 литра които след градирането помътняха, при стайна температура става кристал. като охладя -помътняваАко беше мастика нямаше да се чудя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
а на здраве написа:
Колеги,айде на помощ. изкарах 160 л. преварка 67гр. ,отделена до 43гр.Винаги поне от 25 г използвам изворна вода,от едно и също место,и я изсипвам на дебела струя ,без да меря температурите.Резултата е винаги кристална ракия. Тази година прехвърлих 80 литра в отделен съд и корегирах на 46 гр.Резултат- кристал ,да четеш вестник през нея.Останалите 80 със същото количество вода и съответно мерене се получи 46 гр. но с лек млечен отенък.Второто градиране времето беше студено,но то като е студено на ракията е студено и на водата,градирал съм и в по студено.Ако е от ракията или водата що половината е супер? Пробвах с малко количество рак+вода престояли на стайна температура.резултат-бистра,но като пренощува под открито небе става но парцали,които след разклащане ,стават със същия леко мътен отенък.Последна проба от тез вторите 80 литра които след градирането помътняха, при стайна температура става кристал. като охладя -помътняваАко беше мастика нямаше да се чудя.

160 L, от една варка ли извади? или от няколко варки.
Има две възможности; едната е да си опуснал патоки /фузелки/, другата е да си объркал водата с някоя 'чешмянка' провери и кажи.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 05:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
от 2 казана и от двата е отделена на 43% с профисионален спиртомер,но е събрана в един съд.водата е от извор от който пием още като деца,мека и хубава,бързо сваря боба.Объркване няма как да стане.Единственната разлика е времето и,че при втората градация водата веше престояла 10-на дни.но за пиене сме я държали с месеци,пък тя и минералната не е прясна. друг тест -ако е разреждам до 50-52% не побелява.АМА ЩО АДЖАБА ПЪРВАТА НА 45-46 Е КРИСТАЛ


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, koinov_65 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима