Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Ное 2017, 05:42 Дата и час: 23 Ное 2017, 05:42

Часова зона: Европа/София




 [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Можеш ли, да повдигнеш на 1л. от мътната с 1-2 градуса ( да стане 48), ако ти е останала неразредена и да видим какво ще стане?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2744
Местожителство: ''Survivor'' България
а на здраве написа:
от 2 казана и от двата е отделена на 43% с профисионален спиртомер,но е събрана в един съд.водата е от извор от който пием още като деца,мека и хубава,бързо сваря боба.Объркване няма как да стане.Единственната разлика е времето и,че при втората градация водата веше престояла 10-на дни.но за пиене сме я държали с месеци,пък тя и минералната не е прясна. друг тест -ако е разреждам до 50-52% не побелява.АМА ЩО АДЖАБА ПЪРВАТА НА 45-46 Е КРИСТАЛ

Mоже да е нещо незначително например;
Измиваш съда в които ще градираш ракията но не го изцеждаш от водата и хоп проблем :wallbash: Имам такъв случаи с една туба от 20 л.
Приятел му правя преварка, ракията е разреждаме на 45г. кристална.Идва той да си е вземе с една туба, мие тубата на мифката сипваме ракията и си тръгва, на другия ден, олелеее ракията побеляла.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
а на здраве написа:
от 2 казана и от двата е отделена на 43% с профисионален спиртомер,но е събрана в един съд.водата е от извор от който пием още като деца,мека и хубава,бързо сваря боба.Объркване няма как да стане.Единственната разлика е времето и,че при втората градация водата веше престояла 10-на дни.но за пиене сме я държали с месеци,пък тя и минералната не е прясна. друг тест -ако е разреждам до 50-52% не побелява.АМА ЩО АДЖАБА ПЪРВАТА НА 45-46 Е КРИСТАЛ

Относно водата: когато си наливам изворна вода гледам да я ползвам до 24 часа. В нея има много микроорганизми които когато водата вече е в покой и се промени температурата се активират и развиват, и много бързо променят качествата на водата. Минералната все пак идва преварена пък и химическия и състав май не е много добра среда за развитие, макар че предполагам с времето и това се променя.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2012, 16:17
Мнения: 8
Реших да проверя лабораторно от какво мътнее ракията при разреждане с вода. Едната причина е от минерализацията на водата, а другата е от нератворимите висши алкохоли и смоли които се образуват по време на ферментацията и стареенето на дестилата в присъствие на изсушени плодове и др. материали. Конкретно в моя случай използвах сух червен глог не само за цвят, но и за биологично активно въздействие. Бях в Казахстан, а там температурата в Караганда стигна до - 37 оС. Плодовия ми дестилат 63 о е получен от ябълки, захарен сироп и са спазени условия на ферментация и двойна дестилация. Анализа чрез газова хроматография показа наличието на етилов алкохол и минимални количество на висш алкохол. Липсата на метанол се дължеше на правилно обработените ябълки, спазените условия на ферментация и прецизни дестилации. В дестилата липсваха металите никел и мед от които е направена апаратурата и това доказахме с атомна абсорбция. В получения двоен дестилат поставих изсушен червен глог за цвят да престои няколко дни и се получи нещо като тинктура (настойка). Външния вид на дестилата беше отличен - жълт и прозрачен дори при - 20 оС и не замръзваше. При разреждане с дестилирана вода до 40 о наблюдавах помътняване, а при - 20 оС силно се засили ефекта на помътняване. Следователно в дестилата след обработка с червен глог има смоли, висши алкохоли които при разреждане с вода се изсолват т.е. настъпва помътняване. Дестилирахме прозрачния 63 о плодов дестилат от ябълки обработен с червен глог и отделихме няколко фракции. Вижда се, че в последната фракция се намират смолите или биологично активните вещества от направената екстракция на червения глог. Мътнеенето на дестилатите при разреждане зависи от много фактори: правилна ферментация, прецизна проста дестилация, общата минерализация на водата за разреждане, а също с какво отлежава ракията.


Прикачени файлове:
Fractions.jpg
Fractions.jpg [ 28.91 KiB | Прегледано 1470 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:gott: Пред такъв пост всички мълчат, дори и ние(на Олимп де :) ). Обаче имам едно питане за една друга тема. Ако може тук да опишеш как провеждаш ферментацията на ябълковите джибри, ще съм много благодарен.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 92
Някои може ли да обясни когато белтъка е повече от колкото трябва,какво следва?Един белтък е за 100л,а аз го сложих на 10л...Минаха 10 дни,още е мътна :wallbash:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 159
Yulian Aleksandrov написа:
Някои може ли да обясни когато белтъка е повече от колкото трябва,какво следва?Един белтък е за 100л,а аз го сложих на 10л...Минаха 10 дни,още е мътна :wallbash:


И аз не можах да се оправя с белтъка, сложи ракията за няколко часа на слънце да я пече. При мене от 3 казана потича белезникава и на слънце и трите я оправих. Слагах и черничеви пръчки, ама си мисля, че от слънцето стана гяволията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 92
valerko написа:
Yulian Aleksandrov написа:
Някои може ли да обясни когато белтъка е повече от колкото трябва,какво следва?Един белтък е за 100л,а аз го сложих на 10л...Минаха 10 дни,още е мътна :wallbash:


И аз не можах да се оправя с белтъка, сложи ракията за няколко часа на слънце да я пече. При мене от 3 казана потича белезникава и на слънце и трите я оправих. Слагах и черничеви пръчки, ама си мисля, че от слънцето стана гяволията.

Текааа...Вчера направих експеримент,отделих 200мл ракия от мътната и сложих дъбов чипс от наи печения резултата беше кристална оцветена ракия :dance:Цялата утаика и чипса бяха на дъното на бутилката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2013, 23:10
Мнения: 9
Моята ракия след като я сварих и сложих няколко препекани сърцевини от дъб за 2 дни.Реших да я разредя като ракията вече беше почнала да жълтее.После я поставих в отворени дамаджани като пуснах дълги препечени клечки които стърчаха през гърловината.И таа още няколко дена.Сега виждам че е кехлобарено жълта но идеално бистра .Нормално ли е да се оцвети така за 1 седмица или е възможно да си е сменила цвета заради разреждането?Сложих дейонизирана вода.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 28
Господа,ще се избистри ли прасковена ракия с белтък,която е разредена с медена вода.Под медена вода имам предвид 20 литра дестилирана вода в която има 60 чаени лъжички мед.Ракията е на 40 градуса :zauf2: .След като разредих ракията с медената вода,добавих по 2 капки на литър глицерин?Чичо гугъл не ми помага и с въпросът ми:има ли дефиниция,"разреждането на ракия".Поздрави.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 562
Местожителство: някъде в Хейтърландия
kokotrikcs написа:
Господа,ще се избистри ли прасковена ракия с белтък,която е разредена с медена вода.Под медена вода имам предвид 20 литра дестилирана вода в която има 60 чаени лъжички мед.Ракията е на 40 градуса :zauf2: .След като разредих ракията с медената вода,добавих по 2 капки на литър глицерин?Чичо гугъл не ми помага и с въпросът ми:има ли дефиниция,"разреждането на ракия".Поздрави.

Сложи я в буре,ще се избистри от само себе си след няколко месеца :) ,макар че това с глицерина няма да е от полза.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 28
Нямам буре,благодаря все пак.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 17:56 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 304
Не знам колко технологично е издържано, но един казанджия ме посъветва ако помътнее при избистряне да я оставя два дена на слънце и ще се оправи.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
И аз съм имал мътни ракии, които въпреки че съм разреждал до 45 градуса помътняват.Преди това са държани на 65-70 в буре.
След един месец обаче се избистрят, дори и в стъкло.Това обаче е за плодови . При гроздова -никога не помътнява на такъв градус.Дори да събирам до под 40 градуса.Правил съм го за да вида ефекта.При 38 градуса вече започва да мътнее.Но това не го препоръчам като практика.
За мен това се дължи на разликата в дестилата - има грозде и всичко останало...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 23:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
@beff, като знам, че мераклийски си изпипваш ракиите, не допускам, мътнината да се дължи на грешка при дестилацията, а може би на мастните киселини. Според мен факторът за избистрянето не е светлината, а температурната зависимост на разтворимостта на примесите. Като охладиш "слънчасала" ракия проблемът лека-полека ще се възобнови.

Пусни една студена филтрация, както се прави например при коняците и избистрянето ще е трайно.

ПП
За студена филтрация ракията се охлажда за една нощ например до -5°C и се пуска, както е студена, през филтърна хартия.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима