Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Фев 2018, 11:05 Дата и час: 23 Фев 2018, 11:05

Часова зона: Европа/София





 [ 202 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 18:46 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 309
Последно когато наблюдавах частичен ефект на помътняване бях използвал ензим за по-добро извличане на ароматите от ципите на плодовете. Поради голямото наличие на мастни фракции отделени вследствие на това се наблюдаваше такъв ефект.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 19:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1943
Местожителство: София
За тези ракии повечко дегустация е нужна ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 28
Господа професионални и непрофесионални технолози,моля кажете как се постъпва при положение че съм опитал бистрене на помътняла мускатова на 42 градуса с белтък и вместо да се избистри още повече се замъти
?Не знам къде ми е грешката...с вилица(нямах миксер-не го зная къде се намира)разбих 1 белтък в двеста грама хладка вода и после не на много тънка струя(жената ме чакаше на студа) добавих белтъка като бърках ракията.По принцип преди време с белтък избистрих брилянтно сливова ракия и не толкова брилянтно прасковена,но тази(мускатовата) е много мътна и сърцето ми се къса като я гледам.Няма да споменавам цената на която закупих мускатовото грозде,че май се минах яко.Досега само една прасковена ракия не ми помътня,но я разреждах на порции по литър с омекотена и ниско минерализирана темперирана вода.Какво да я правя обаче тая мътна мускатова?Поздрави на всички.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 15:33
Мнения: 11
Варих кайсиева, излезе бистра като сълза. При опита ми да я разредя с изварена вода се получи опалесценция. Опитах бистрене с бентонит. Още по зле. Може да съм попрекалил с количеството на бентонита, макар да мисля че спазвах пропорциите. Не ми се преваряваше отново и оставих така. Месец - едваа едва се просветли ракията но си остана мътна.
Прекарах два пъти през филтърна хартия. Но не от филтри за кафе - изобщо няма нищо общо. Купих я от винарски магазин. Ракията се избистри както бе в началото.
Сега - предполагам че и бентонита може би е помогнал да се налепят частиците по маслените капки и така добрата филтърна хартия да ги улови. След цеденето - не забелязах никаква утайка обаче по хартията.
Вече не продават дестилирана вода по аптеките но и тази която я наричат "пречистена" върши работа.
От цялата одисея си направих един извод - по добре си дай 1.50 лв. за бутилка па макар и само " пречистена" и спазвай технологията на разреждане, отколкото сетне месец ядове с разни бентонити, белтъци и др. такива. Апропо - и филтъра от каната за вода не помогна!
Дано съм бил полезен с грешките си някому, макар че темата не е посещавана отдавна.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2016, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 162
Кажи адреса на тоя магазин, ако искаш пиши на личен.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 16:57 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 02:08
Мнения: 22
Реших си проблема с помътняването на сливовата ракия. Сварих към 65 л. сливова ракия, втора преварка 72 гр. Варя си я в мой казан 100 л., патоките ги отделям дори преди 40 гр и ги наливам в следващия. Сливова варя вече 7-8 път и не винаги, но често като я разредя помътнява кога малко, кога повече. С гроздовата няма проблем. Разреждам най често с Девин изворна. Разредих 25л, станаха към 40, отначало беше добре, но на другия ден я гледам помътняла.
Чаках 10 дни, но все тая и си сетих че преди години бях взел един филтър за питейна вода. Тогава работих в чужбина и филтъра е от едни колонки с вода за пиене които охлаждаха и филтрираха водата. Не е кой знае какво с активен въглен. Тогава си взех само един и сега ме е яд, да бях взел повече.
Филтрирах я при стайна температура.
Но ето какво се получи: снимките по-долу.
И на вкус е много добра, много ароматна. Преди време прекарах една такава 2-3 пъти през кана Брита, избистри се идеално, но аромата изчезна нацяло.
Така че, този филтър е супер и ще ме изкара още няколко пъти, но за в бъдеще ще трябва да търся някакъв подобен.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ето инсталацията
20160924_115615__1474724012_99642.jpg
20160924_115615__1474724012_99642.jpg [ 66.96 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Коментар на файл: Филтъра
20160924_115550__1474724084_89355.jpg
20160924_115550__1474724084_89355.jpg [ 63.03 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Коментар на файл: Преди и след.
20160924_120042__1474724050_43402.jpg
20160924_120042__1474724050_43402.jpg [ 64.62 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Коментар на файл: Резултата
20160924_132927__1474724124_17697.jpg
20160924_132927__1474724124_17697.jpg [ 83.85 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Коментар на файл: След охлаждане повече от час във фризера.
20160924_133448__1474724158_69630.jpg
20160924_133448__1474724158_69630.jpg [ 53.52 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Коментар на файл: Бистра е като сълза. После я проверих след още два часа, остана си бистра.
20160924_133454__1474724192_85394.jpg
20160924_133454__1474724192_85394.jpg [ 43 KiB | Прегледано 295 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Това си е въгленов филтър.... не го намирам точно този да се предлага у нас.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 21:15 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
От няколко години ракията я разреждам само с дестилирана вода / пречистена вода / от аптеката / 1,5лв.литъра/ !! И проблемът приключи ,вместо да треперяш като......


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2016, 21:57 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 02:08
Мнения: 22
Кой както я разбира. За 65л 72гр ракия ми трябват към 40л. вода. Аз за гола вода 60 лева не давам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 64
Местожителство: Аксаково - Варна
Разреждам с лидълска "Вода" - пречистена уж с обратна осмоза. 11 литра за 1,50-1,60лв. Нямам размътване, но аз не съм фактор, защото съм нов в производството на ракия, а и варя на ЛМ-колона. Дестилатът ми (някои ще кажат ректификат :megagrin: ) обикновено е между 80% и 85%. От чучура тече с температура около 50 градуса и при директно разреждане със студена чешмяна вода (опитвам от време на време) пак не не се размътва. :sauf:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 96
Местожителство: София
Цитат:
Преди време прекарах една такава 2-3 пъти през кана Брита

Веднъж го пробвах с малко количество през кана Брита и после като премерих алкохола беше паднал доста :o Само при мен ли се получи? Има ли логика да падне алкохола? :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 15:48 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
Жоро,
прав си за цената. Аз трябва да купувам 20 литра от аптеката.
Чудя се дали да не заредя казана с чиста вода и да изваря. Барем 80 литра дестилирана вода ще изкарам. За няколко години напред.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Каква е разликата на дестилираната вода която ще направиш с казана си и тази която продават за технически цели за акумулаторите. Чувал съм, че тя е доста евтина.

http://elenagas.com/shop/%D0%B4%D0%B5%D ... 4-10%D0%BB
Деминерализираната вода срещана и под името дейонизирана вода или най-често използвана като дестилирана вода се използва за технически и битови цели като:

доливане в акумулатори и охлаждащи системи
задоливане в битови електроуреди като ютии и парочистачки;
За разреждане на различни концентрати на водна основа;

--------------
Продавам дестилирана вода за технически цели, наливна/може и бутилирана по договаряне/. Цена от 0. 25 до 0. 50лв/л.
в зависимост от количеството
Цена: 0.25 лв.
Местонахождение: c. Драгичево

-----------------

:? :? :?

Понеже на някои бутилки пише, че е за технически цели и била "Дейонизирана" - т.е. нямала йони, това ще означава ли, че липсата на йони прави тази вода отровна за човека?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 631
Местожителство: Варна
"Едната причина е от минерализацията на водата, а другата е от нератворимите висши алкохоли и смоли които се образуват по време на ферментацията и стареенето на дестилата в присъствие на изсушени плодове и др. материали." Цитат на колегата Lab от 10-та сраница.

Мисля, че това е проблема за помътняването при разреждане на моята ракия. Ще разкажа за моят случай. След повторно дестилиране на гроздова ракия, отделяне на 1% първак и отсичане на 49 гр. получих 60 л. 63 гр дестилат. В този дестилат по време на аерирането сложих и 1 (един) килограм стафиди. Държах ги до получаване на бледо жълто оцветяване и леко засилване на гроздовият аромат. От стафидите ракията помътня. Налях я в 10 л бутилки от минерална вода и изчаках да се избистри, след което я отделих от утайките кристално бистра. При разреждане не зависимо с каква вода ракията помътняваше отново. Тази нова мътилка също се утаява (4л за около седмица). Интересното е, че не само се утаява, а и се събира на кълбо на дъното на бутилката. Това го забелязах след като една седмица ни нямаше в къщи. Сега съм сложил нови 4 л по същия начин и чакам да видя дали ще се получи същият ефект. Тази година няма да ползвам стафиди за оцветяване и засилване на аромата на ракията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2754
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
От стафидите ракията помътня
Това е благородно помътняване :megagrin:
Виж помътняване от патоки и др. изпуснати примеси в ракията си е проблем. :aspirin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 [ 202 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима