Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Белтъка трябва да се разбие на пяна, на един белтък прибавям около 200-300мл. вода и бъркам с пасатора.
Тези парченца които плуват да не се е пресякъл белтъка преди да го налееш в ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 17:00 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
petiomalchev написа:
Белтъка трябва да се разбие на пяна, на един белтък прибавям около 200-300мл. вода и бъркам с пасатора.
Тези парченца които плуват да не се е пресякъл белтъка преди да го налееш в ракията.


Да, белтъка се пресече при разбиването с пасатора.

Сега ще опитам с новата последователност:
1. разбиване на белтъка до сняг.
2. добавяне на вода
3. разбиване с пасатор
4. бавно наливане в ракията.

Благодаря за инфото утре ще пиша за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Един белтък е са около 30-40л. ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 10:25 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Благоадря на всички отново.
Снощи си купих нов филтър "БРИТА" тялото отдавна бе в мазето и се наложи да го търся.
След филтриране излезна чиста като сълза. Поставена във фризер и хладилник днес сутринта никакъв отенък - бистра.
Количеството 0.5л което бях пробвал с белтък прецедих през филтър за шварц кафе и през "бритата" и всичко се получи.
Така че за в бъдеще ще използвам само дестилирана вода.


Последна промяна dchavo на 10 Авг 2011, 12:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
dchavo имам съмнение че доста късно си започнал да отделяш патокито, другият път я спри на 45%ал. и другото отделяй за патоки.
Филтъра от кана Брита наистина върши работа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 02:03 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
филтрите и колонките с пълнеж бил той активен въглен,бентонит или нещо друго абсорбиращо или адсорбиращо са продуктивни,но при ракиите режат и ароматите и се върви в посока водка,не случайноразвитието на водкопроизводството е вървяло винаги в крак с развитието на производството на активен въглен.
Разбитите на сняг белтъци са особено подходящи,освен това трябва да се разбие на сняг и малко сладкарска сметана с захар,белтъците и сметаната се смесват на ръка с плавни движения,получава се ...страхотен крем за торта,с него вече и съвсем мътен самотон да лочиш,даже и отрова да подкараш(справка Григорий Распутин) все нищо няма да ти има,за мътни ракии ,които обаче дължат мътноста си на някои етерични масла,варианта за ароматна ракия е преварка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 21:30 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2011, 21:15
Мнения: 1
Поздрави на всички колеги! Въпросът ми по темата е следният:само филтъра от brita-та ли ползвате,или цялата кана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
след като е минал белтък ракията променя ли се по някакъв начин (имам предвид като аромат, а и като градус може би) да чукна на дърво досега не съм имал мътна ракия, разреждал съм я с всякаква минерална - хисар, девин, горна баня и никога не ми е идвало на акъл че може да стане мътна, иначе това за водата и ракията че трябва да са в една стая и след това да се разрежда го знаех от един познат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2011, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
lstar написа:
Поздрави на всички колеги! Въпросът ми по темата е следният:само филтъра от brita-та ли ползвате,или цялата кана?


Фиртъра трябва да правиш разни гимнастики за да прекараш през него ракията, с каната е много удобно, не виждам какво пречи да ползваш цялата кана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2012, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Да попитам и аз нещо.При разреждане на ракията с изворна вода ДЕВИН тя не помътня.Водата престоя няколко дни в едно помещение с ракията.При минусовите температури в мазата забелязах "снежинки"в ракията,които при разклащане на шишето изчезваха.Ракията е отлежавала 1 месец в дъбово буре(първо зареждане).Имам няколко въпроса:1.Дали проблема е от лакомията с патокито(малко се изтървах под 40 градуса,до година няма да е така)?
2.Ако затопля водата и ракията при еднаква температура(при следващото разреждане)дали ще се избегне този проблем?
3.Ако използвам кана БРИТА дали ще имам влошаване на ефекта от бурето и ще се разреши ли проблема?
4.Втората партида ракия все още е в бурето и май ще стои около 4 месеца-дали ще имам този проблем(в хладилник ефекта е същия,макар и в по-малка степен)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2012, 22:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
работете с дистилирана вода...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Използвам Горнобанска с ниска минерализация,тази с розовия етикет,на който пише - трапезна .Имам приятел в завода ,и той казва ,че всички обработки написани на етикета действително се извършват.До сега не съм имал проблеми ,като помътняване,или промяна на вкус и аромат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2012, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Благодаря за мненията.Ще търся дестилирана вода,но не знам откъде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2012, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Оказа се,че проблема при мен не е от водата.Купих дестилирана вода от аптеката.Темперирах,разбърквах,прибавях по малко.За съжаление пак имам снежинки в ракията.Не е чак толкова фатално,но ме дразни.Някакви други идеи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
Най-накрая и аз да добавя от моят опит(аджамйиски :D ),стига само съм събирал информация от форума - нека и аз да помогна с нещо!Гледам,че никой не го е споменал,а именно как постъпвам аз : случвало ми се е веднага след отделянето на първака,всичката ракия(патока и той) да излиза помътняла.Първият път като ми се случи лятоска,бях напълнил 10л. туба с 54 градусова ракйика,ама мътна,матна - чак в г*за ми бърка!Бях я извадил навън(извън помещението),и се чудех що така стана - уж,всичко правя както трябва,пък....даже взех и в нет-а да се ровя по едно време - белким някой помогне!И така,метнах се с други задачки и направо я забравих,3-4 часа въобще не й обърнах внимание!Но,каква бе изненадата ми,когато по едно време се загледах - беше се избистрила перфектно!!!После,взех да нахвърлям нещата в главата си - оказа се,че бях я оставил на слънце,и от това се беше избистрила!Помислих си,че си внушавам слънцето да е свършило тая работа,но си казвах:'бе,нали се оправи-както и да е'.Обаче,още два пъти поред ми се случи така,и двата пъти нарочно я държах на сянка - никакъв резултат цял ден!На другият ден,вадя тубите на слънце,и за 2-3 часа веднага се избистря!!!Нека,този опит послужи като алтернатива на колегите,преди да предприемат какъвто и да е друг вариант за бистрене.Дано е от полза,и да почерпите :) !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима