Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
kavi67 написа:
Най-накрая и аз да добавя от моят опит(аджамйиски :D ),....Дано е от полза,и да почерпите :) !

Благодаря за съвета. Често съм имал проблеми с опалесценсията на ракията. Последния път разредих 20 литра 80 градусов препек с дестилирана вода от дестилатора на поликлиниката. Спазих всички изисквания - да е с еднаква температура, да се меша бавно, да се разбърква и направих почти 35 литра 47-8 градусова бистра течност. Налях я в шишета от по 10 л от минерална вода, добавих черничеви сърцевини и други салтанати и я свалих в мазето да отлежава. Вчера като слизах в мазето какво да видя - ракията мътна. Доплака ми се.
Реших да се възползвам от твоя съвет и изнесох две шишета на слънце на терасата. Като се върнах от работа чудо - чиста като сълза. Сега ще я оставя пак няколко дни в мазето и ще видя дали не е от температурата или слънцето има някакъв фото ефект.
Ще почерпя тогава... :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 08:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
За съжаление няма да те почерпя. Оставих избистрените шишета на балкона през ноща и тази сутрин отново е мътна. Избистрянето на слънце се дължи на затоплянето и. При падане на температурата отново се появява опалесценсията. Ще трябва да търся друг метод. Жалко...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен помътняването при разреждане с вода (пък била тя и дестилирана) говори за нещо нехарактерно в ракията (примес някакъв, дали от първоточна или опашна фракция - кой знай).
Аз действам така :
Дестилирам с колона и обикновено основната фракция я държа на около 65-70 % алкохол. Така си я отлежавам и аерирам.
За консумация си разреждам в едно 2 литрово шише като даже съм му хванал цаката да уцелвам и количествата на око. После със спиртомера само проверявам дали съм нацелил 40-те процента.
Никога не се е размътвала (освен по време на самото разреждане и то заради смесването).
Ползвам вода от водопровода !
Никакви минерални, трапезни или дестилирани води.
При това - водата е студена, ракията е на стайна температура и по време на разреждането се затопля доста осезаемо.
И пак няма размътване, после я слагам в хладилника и там си стои докато я изпием.
Понякога я забравяме на масата , после пак в хладилника - никакво размътване.
В 2-у литровата бутилка имам сложен дъбов чипс отпреди почти година - бил е в туба с вино, после съм го ползвал за ракия и т.н. - сега почти нищо не пуска, но ако случайно не я изпием за седмица - леко дооцветява.

Освен това - ако имаш размътване, значи след избистрянето трябва да остане някаква утайка ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Объркан съм. Защо разредената до 48 градуса ракия е бистра при по висока температура/ над 30 гр./ и помътнява когато падне под 20 гр.. Не се образува никаква утайка. Водата е дестилирана за медицински цели. Ракията е препек като от един казан 50 литров, използван само за препек, изваждам 1 литър първак около 20 литра 75-80 градусова ракия която после разреждам. Проблема мисля че е във водата.
Бях направил едно подобно разреждане с дейонизирана вода която купих от Метро и тя не помътнява при никаква промяна на температурата, но ми дава един дъх на ракията /като метален/ който не ми харесва. Така че търсенията в тази насока продължават. Следващия ми план е да я охладя за да помътнее и да я прекарам през филтъра на една кана Брита и да видя какво ще стане. Засега се отлага докато си купя филтър. Ще ви държа в течение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 23:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
проблема е в дестилата-има малки мастни капки...
Нормално е при понижаване на темп. да помътнява-Брита би трябвало да свърши работа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 21 Авг 2012, 09:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2012, 00:06
Мнения: 4
Местожителство: около Пловдив,но от Пловдив :)
BREAKER написа:
valentor написа:
Считам че този ефект-помътняването , се получава когато температурата на дестилат и вода са различни.
Опитай двете течности да са в непосредствена близост и да стоят така около 24 или 48 часа, за да си изравнят температурите.
Под вода разбирам единствено дестилирана вода

Напълно съм съгласен за разликата в температурата,помътнявала ми е от най-различни марки мин. води,но никога от брациговска която съм си налял сам от Брацигово.
Мътна(от разреждане) ракия съм слагал в буре(дъбово) и след месец-месец и половина се е избистряла идеално. ;) :)


Потвърждавам за Брациговската вода,тя е много-лека,аз също ходя да си наливам от там за пиене....и ракията си разреждам успешно с нея,но наистина трябва по-малко да се разрежда...щот така първия път на един път е люснах...и момътня...оправи се след 2-3 месеца :) ,през туй време вече по-малко бях почнал да я консумирам :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 01:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2012, 00:06
Мнения: 4
Местожителство: около Пловдив,но от Пловдив :)
ilu6a написа:
проблема е в дестилата-има малки масти капки...
Нормално е при понижаване на темп. да помътнява-Брита би трябвало да свърши работа.


Здравей ;) ,действително е така...наличието на малки частици или рязкото смесване според мен довеждат до помътняване,което не е фатално де ако е за собствена консумация,тя се избистря след време,аз в момента съм с малки частици от снощната и около литър и половина мътна която отделих,като литърът ми е отделно и е силно мътен....заради на калеко ми кухата глава :explode: ,закара казана на пишман майстор,да мо увеличи обема,това добре ама оня направил капака почти плосък!!!!!!...от стария какпак зел само изходът към лулата...новия е с по-малък размер!!! което само по себе си навежда на логичната мисъл че трябва да е с по-голям ъгъл от стария!!,да ама не....калеко ми станал на 50 години вече ами не гледа ли като взима казана и двата капака един до друг :datz: ,ходил е и толкова години да вари на големи казани.....нямам думи....ядосах се много....

замазах и почнах да подгрявам с новата ми газова котлон -горелка,по едно време реших да засиля огъня...оказа се че съм близко до момента на истината ....и ми дигна капака !!!! не можах да повярвам ....ама викам айде аз съм си виновен....по-брутално беше втория път!!! бях на слаб огън и бях затиснал капака!!!-тук вече се ядосах много ....и едни майки и към двамата :lachtot:
и забравих да си изчистя капака....изчистих само лулата и кондензатора.....най бруталното беше в случая ...като казвам че неможах да повярам чак втория път!!! е в това че казана е към 80 литра а аз бях налял около 55....имаше една педя до ръба на казана,та и няколко пръста даже....вероятно и самия материал имаше значение в случая -праскови....май са по-пенлив материал от останалите...????? :?

утре ще преваря тоя литър и половина на микрото :megagrin: -имам една медна тенджера -старинна пак,като казаните/направиха снадка -малкия върху големия,стана необичайна форма-като две круши една над друга/

та така се сдобих с частици и мътилка....малко...от нерви така и не се усетих че мътилката ми е от капака...ма карай :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Извинявам се, че се намесвам в разговора, но имам подобен проблем.
Хронология:
- 17 л гроздова ракия (мисля, че е миналогодишна), 61-62 градуса, донесена от БГ
- купувам 3 л дестилирана вода от аптеката за медицински нужди
- разреждам си половин литър на 40 градуса
- ракията е кристално бистра - било топла, било охладена
- един ден по късно слагам помпа за аериране, като аерирането протича 24 ч/ден
- две седмици по късно си разреждам от аерираната ракия отново половин литър на 40 градуса (имам и друга, някой да не си помисли, че това ми е дозата за две седмици :D )
- ракията побеля - било топла, било охладена :nixweiss:

Искам да изтъкна, че и ракията, и дестилираната вода ги държа при една и съща стаена температура. Водата е от същото шише, т.е. изключвам възможността с различна вода (две 1,5 л бутилки). Градуса на аерираната ракия за тези две седмици не е паднал, обаче изчезна онзи натрапчив мирис на домашняк. С други думи доволен съм от аерирането.

Дали всичко това се дължи на аерирането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 14:35 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Все си мисля ,че е добре дестилата да постои 2-3 дена спокоен -да не се аерира, и тогава да се разрежда.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Извинявай, не съм чел цялата тема, защо това е необходимо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 14:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Уфф ми имаше нещо свързано с флотацията...и процеса на обезмасляване -третиране чрез флотация с микро-мехурчета на води свързани с отделяне на масла и близки съединения...осъществява се прилепването и/или абсорпцията на образувалите се флокули към микро-мехурчетата и при намаляване на концентрацията на спирта ставаше някакво динамично равновесие...
Или с две думи мехурчетата с полепналите по тях масла не могат да изплуват а си се разхождат из течността когато се разреди дестилата...
Карам по спомени и се извинявам ако някой види неточности...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Какви неточности, Илюша. Всичко явно си е точно, но ти толкова сложно го обясни, че аз специало,се обърках още повече.
Абе, "ученото си е учено" :gott: , както беше казал един колега (Емил Емилов, ако не се лъжа) по повод на Илюша.
Та, какво съм забелязал: когато аерирам с въздух, боло то и за 15 минути, ракията стои като мътна, но това го отдавам на мехурчетата въздух, финно диспергирани в нея. След едно денонощие всичко си е дошло на мястото. Ракията отново е бистра. Трябва да уточня, че и аз я аерирам неразредена.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2012, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Бях обещал да докладвам за резултатите от избистрянето с филтър за кана Брита. Изчаках температурите да паднат нощем. Извадих вечерта две десетлитрови шишета на балкона които при високите дневни температури бяха бистри като сълза.. На сутринта когато температурта бе паднала до 13 градуса ракията бе помътняла. Прекарах ги през каната с чисто нов филтър и резултата е следния:
- Ракията се избистри на 50 %.
- Част от опалесценсията остана.
- Загуби се и част от аромата на ракията, но стана по мека. Вече го няма този остър привкус.
Извода е че филтъра не помага на 100 процента при моя случай. След като изгря слънцето и се повишиха температурите ракията отново е бистра .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2012, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Имаш някакви масла - фюзелови може би. Би трябвало да са дошли от опашните фракции (патоките). И явно на топло се разтварят в ракията, а на студено не се разтварят и правят мътна ракията.
И явно в по-концентриран алкохол се разтварят по-добре и при по-ниска температура.
А защо не я прекараш още веднъж през филтъра ?
И още едно предложение за проба - в едно малко пластмасово шишенце да налееш и да го оставиш в камерата или фризер, ще стане на ледени люспи и да видим къде ще отидат маслата - в люспите или в течното. А и кой знае дали няма да изчезнат или пък да станат на прашинки и после да ги филтрираш през цедка.

Според мен проблема идва още от самата дестилация : Ако си събирал всичко при първото варене и после си преварявал (както казваш) може би е трябвало по-рано да отсечеш за патоки. При преварката градусът на алкохола е висок защото е преварка (започваш от материал с 30гр. вместо с 10) и така човек лесно се подлъгва защото дълго време тече над 40-50 гр. и изведнъж пада бързо. Точно там са проблемните вещества - в опашната фракция, но там са и ароматите ... Тъй че въпрос на голям компромис е отсичането на опашната фракция. Ти сам казваш че усещаш остър вкус, който съпътства мътността (има мътност - има остър вкус, няма мътност - няма остър вкус). А и всичко зависи от материала и условията на ферментация. Може тая година да си допуснал някаква грешка и преди казана, може плода да не е бил хубав, ферментацията да е била на висока температура и с неподходящи дрожди, може да е имало и заразяване, което е вървяло заедно с ферментацията или пък е престоял материала повече ... Замисли се и виж дали няма нещо което да е било извън нормата.
Но и нищо да не се сетиш, може и да е останало скрито.
Аз и сега не мога да си обясня как през януари се сдобих с една синя ракия :)
Набедих содата първо, после се сетих че ферментацията ми вървеше с постоянно спиране и тръгване, че обеднях откъм минерали и т.н. Но след престой в кофа с пепел и въглени - се изчисти , обезмириси и сега я преварих заедно с кайсиите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2012, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Фюзелови масла

Фузеловови масла е името на вторични продукти, състоящи се от висши алкохоли, които са оформени в процеса на ферментацията. Името им е дадено неправилно, защото те не са масла, независимо че петната, които образуват наподобяват маслени.Основната им съставка е амил-алкохол, което е 65 - 80 % от фузелните масла . Те съдържат и всички форми на изобутил карбинол и д-амил алкохол, 15 - 25 % изобутил и приблизително 4 - 7 % от n - propyl алкохол. Амил , бутил и propyl алкохолите съдържат основните компоненти на фюзеловите масла , но има и други субстанции въпреки, че никой от тях са в много малки количества.

Количеството на фузеловите масла зависи принципно от съставките и температурата на ферментацията. Те определят ароматът на продукта. Например, в бренди и спиртни напитки на база на плодове (например, ракия, калавадос и др.) съдържанието за фузелово масло е 0. 6 % или повече. Това е основният аромат на напитката и след отлежаване, повечето от съставните части за фузеловите масла се свързват с органичните киселини и преминават в естери.

В неутралният спирт, който е дестилиран на базата на захар, съдържанието на фюзелни масла е обикновено между 0. 4 - 0. 7 % за алкохол 95 %. В експеримент с 200 гр. захар в 2 литри вода и използуване на 40 гр. на мая на хляб, съдържанието на фюзелни масла е 0. 40 %. Тъй-като тази каша не е повече от 6 % ,тя трябва да съдържа малко повече fusel в действителност (въпреки свръхдозата мая в експериментът).

Прибавянето на соли на амониев радикал към кашата намалява образуването на фузелни масла, т.е. хранителна съставка за мая (амониев фосфат).

Като цяло, фузеловото масло е разтворимо във вода до 33 %. Когато неутралният алкохол е разреден до към 40 - 50 % някои от фузеловото масло излиза от разтворa и приемат маслоподобна плътност. (процесът е улеснен, ако бъдат държани на студено). Това са неразтворимите фюзелни алкохоли, принципно амил-алкохоли.

Обособените петна от фузелни масла по повърхността се дължат на тяхното по-ниско специфична тегло и те могат да бъдат премахнати по различни начини. Ако температурата е под 15C , могат да се премахнат до 0. 3 % от фузелните масла (1. 5 cl. = 15 мл. на 5 литра чист спирт) за концентриран чист спирт. Това е над една трета от съдържащите се фузелови масла. Някой домашни дестилатори обикновено запълват разводнените сурови спиртни напитки в бутилка точно до тапата и я поставят на температура под 15С. Когато повърхността стана маслена, се отливат няколко милилитра алкохол и суровото разделяне на фузеловото масло е направено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batplamen, free, vtv и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима