Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
10 дена след като съм спрял помпичката, резултатът е подобен, с тази разлика, че не побеля чак толкова.
Направи ми впечатление, че при разреждането с вода, дори без да разклащам бутилката, се образуват много миниатюрни балончета. След интензивно разклащане, поне 1 час (на стаена температура) балончетата все още се забелязваха.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2012, 10:25
Мнения: 3
Поздрави на всички !
Колеги, съфорумци,
Имам нужда от малко помощ или съвет.
Тази година гасих кайсиева ракия с дестилирана вода и ракията помътня. Спазих всички технологии - на тънка струя, постоянно бъркане, от 68 я свалях на 45.
Понеже ми трябваха към 20 литра и ми се досвидя да купувам от аптеката на 1.30 лв. купих от бензиностанция за 0.80 лв. и май там нещо се оплескаха нещата и за 20.00 лв. си прецаках елексирчето :explode:
Три нощи подред я прецеждах през сложна система от филтри за шварц кафе. ( на една бутилка от безалкохолно и отрязах дъното и на три места сложих по два филтъра един в друг, забодени отстрани с карфици. ) Тече много бавно и е голяма играчка, защото филтрите се запушват на всеки 1 - 2 литра ( незнайно с какво !!! ), но стана като сълза.
ДОТУК ВСИЧКО ДОБРЕ, тази сутрин ставам и я виждам пак помътняла, а я бистрих преди повече от 10 дни и си беше кристална.
Някакви идеи защо повторно помътня ? Че направо съм се отчаял :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е добре де, само да върнеш една страница назад в тази тема и ще разбереш ...
Даже и решение има описано, макар и с гугъл-преводач ;)
А ти ако искаш опиши в детайли процеса по ферментация, и най-вече дестилация на тая ракия и може би ще открием къде е заровено кучето :)
Аз отсега залагам че си се полакомил за повечко ракийка и не си отсякъл навреме патоките .
Но все пак - да видим !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Е добре де, само да върнеш една страница назад в тази тема и ще разбереш ...
Даже и решение има описано, макар и с гугъл-преводач ;)

Към мен ли беше адресирано?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не, разбира се !
Към Миро-Миро.
По твоя случай нищо не мога да кажа, понеже и аз с помпичка аерирам, при това концентрация 65-66% в туба и с дъбов чипс. Нямам промяна в цвета. Жълтее и бистрее :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Не, разбира се !
Нямам промяна в цвета. Жълтее и бистрее :)

То и аз нямам проблем, докато не я разредя. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За мен когато една ракия помътнява при разреждане - в нея има фюзелови масла, които са дошли от патоките.
От там насетне - как да ги премахнеш ?
Ами трудно, Стилман е цитирал един начин, който трябва да се опита в шише, и ако даде добър резултат - на цялото количество.
С филтриране през Брита явно също ще стане , или поне в определена степен.
Тези масла се проявяват при охлаждане - значи и филтрирането трябва да става с охладена ракия.
Появяват се при разреждане, защото в по-концентриран алкохол стоят разтворени в алкохола, при по-ниска концентрация вече искат висока температура за да стоят разтворени.
Защо са се появили ?
Според мен - поради късно отсичане на паточната фракция, а и може би при различни условия на ферментация, различен материал и пр. се появяват и различни количества от тях.
Факт е че и голяма част от плодовия аромат е там около тях, така че въпрос на компромис е колко да е ароматна ракията и колко да е пречистена (респективно - безвредна).
Ако я пречистим идеално - ще прилича на водка.
И още нещо - според мен, водата не е от значение, нито начина на размесване. Е, разбира се изключвам води прекалено варовити и пр.
Неслучайно за всяко добро уиски се твърди че уникалният му вкус се дължал на съответния супер чист планински извор от който вземали водата за него (което донякъде е и търговски и рекламен похват).
Тъй че ... трябва да се взрем назад в процесите, които са минали преди разреждането и там ще открием причината за помътняването.
При самото аериране естествено има леко помътняване, но то е следствие от мехурчетата въздух, които после се разтварят и всичко си става пак както е било.
Аз моята винаги я държа концентрирана да отлежава и разреждам по едно шише 2л. за консумация - наливам го до 2/3 и допълвам с вода директно от чешмата - студена, нефилтрирана, водопроводна вода. Проверявам със спиртомера и ако трябва доливам малко ракия или малко вода. Оставям я на 40-42% и след това стои в хладилника. По време на разреждането се загрява сама, леко помътнява като се забелязват сякаш някакви мини области с ракия и вода които се смесват. След 10-тина минути независимо дали е в хладилника или на масата - вече е бистра както и преди. След охлаждане не се променя, след замразяване в камерата става на люспи и се точи като олио, но разлика във цвета няма !
Вадя я с колона, но когато тече средната фракция е в режим на алембик без рефлукс, по някое време пускам рефлукс, и като ми замирише на джибра, дъска, костилка и тем подобни - веднага отделям за патоки. Не се лакомя - после си преварям патоките, спирта не се губи, само хамалогия се създава :)
Не искам да кажа, че видите ли с алембик ще е все мътна, напротив !
Сега наскоро на село вариха от джанки 600л. материал без мое участие, правиха му преварка, разредиха с вода от магазина (понеже там е супер варовита и не става) и сега си седи в буретата и чака ред. Не съм гледал какво и ка са правили, но не е мътна. А нито дрожди са ползвани, нито има майка ми захаромер даже :lol: , но човекът дето я е варил е наясно с нещата и поне за дестилацията съм спокоен. Е друг е въпросът че не го знам колко първак е отделил, тъй че аз лично няма да я пия докато си имам моя.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Появяват се при разреждане, защото в по-концентриран алкохол стоят разтворени в алкохола, при по-ниска концентрация вече искат висока температура за да стоят разтворени.

При самото аериране естествено има леко помътняване, но то е следствие от мехурчетата въздух, които после се разтварят и всичко си става пак както е било.

Не искам да издребнявам, но както казах, ракията преди аерирането, не потъмняваше при разреждане. Питах и баща ми (който ми я даде), и неговата не потъмнява при разреждане (той не иска и да чуе за аериране). Т.е., отдавам го на факта с аерирането. С други думи, изключвам варианта с неправилното отсичане на патоки и тем подобни. Не казвам, че е идеално отсечена, но след като при двама човека не е потъмнявала преди да бъде аерирана, не мога да търся вина в неправилното отсичане.

Освен това, вече 10-тина дни не се аерира. Но дори и когато се аерираше, не потъмняваше, както споменаваш ти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 01:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2012, 10:25
Мнения: 3
victoryvt написа:
Е добре де, само да върнеш една страница назад в тази тема и ще разбереш ...
Даже и решение има описано, макар и с гугъл-преводач ;)
А ти ако искаш опиши в детайли процеса по ферментация, и най-вече дестилация на тая ракия и може би ще открием къде е заровено кучето :)
Аз отсега залагам че си се полакомил за повечко ракийка и не си отсякъл навреме патоките .
Но все пак - да видим !


Да, да изчетох го, мерси. Явно проблема на колегата е подобен. При мен когато филтрирах ракията с филтри за кафе се избистри на 100 % и при промяна на температурата нямаше разлика. Просто помътня десет дни по - късно. Интересния момент е друг тя е около 20 литра и е в 4 различни съда. Двата ми стояха в гаража, другите на терасата. Днес по- късно установих друго - в бутилките от гаража ракията е още бистра, а тази у нас е мътна.
Да видим къде е причината ;)
Ракията в апартамента стои на светло и от време на време бутилките се отварят. Според мен проблема идва от дестилираната вода, с която гасих или по някакъв начин реагира с въздуха или прави някаква реакция на светлина. На терасата е доста по - топло от колкото в гаража, по логиката, ако е от фюзеловите масла трябваше да е точно обратното.
Като ми казваш за патоки - не е това. Ракията е варена на казан с двойна серпентина. Първия литър съм го отделил и я спрях на около 42-43 градуса, общата беше 68. Понеже аз не пия всяка вечер държа да изкарам малко ракия, но да ми е готино да си я сипвам. С тази партида нямам никакви други проблеми. На вкус и аромат е невероятна, само помътняването страшно ме дразни, а не искам да я оцветявам или да кисна вътре белтък и да претаквам.
Сега мисля все пак да пробвам, да я замразя и пак да филтрирам, може да се получи нещо.
...... не, че и мътна ще остане, ама защо да е така ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Станила, виж си помпичката.
Ако е нова може да има омасляване вътре и да го е вкарала в ракията.
Моята беше нова, но първите аерирания бяха на бирата и когато дойде ракията вече беше навъртяла 10-тина часа работа.
Обаче ти ще ме накараш довечера да си разредя от тая дето ми е в гаража и е доста аерирана, да видим какво ще стане.

Ти можеш да направиш друг опит - вземаш едно шише от тая дето не е аерирана - разреждаш си малко да видиш помътнява ли, и после аерираш докато започне да помътнява при разреждане. Така ще докажеш дали е от аерирането.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Аерацията няма как да повлияе на дестилата в тази насока-той или има примеси в повече или не,те са механизма който кара дестилата при определени условия да опалисцира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Станила, виж си помпичката.
Ако е нова може да има омасляване вътре и да го е вкарала в ракията.

Ти можеш да направиш друг опит - вземаш едно шише от тая дето не е аерирана - разреждаш си малко да видиш помътнява ли, и после аерираш докато започне да помътнява при разреждане. Така ще докажеш дали е от аерирането.

Помпичката ми е на 5-6 год. :)

За съжаление, нямам от не аерираната - всичката ми е аерирана. Баща ми има, но при него не потъмнява след разреждане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Още на обед ще си разредя от моята силно аерирана и ще докладвам.
Ако наистина се получава тоя ефект , по-добре да спрем да препоръчваме аерирането с помпичка за аквариум.
Ще разредя без да изравнявам температури с вода направо от чешмата, ще снимам и каквото сабя покаже !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Станила, виж си и камъчето. Да не е взело да се раздробява, разпрашава и от това да са примесите. Аз имах такъв случай.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 12:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
От години си аерирам ракиите и до сега не съм имал проблеми.

edit: Камъчета не ползвам.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима