Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 21:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 14:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
Станила, виж си и камъчето. Да не е взело да се раздробява, разпрашава и от това да са примесите. Аз имах такъв случай.

Здрави са, нищо им няма. Купувани са чисто нови, специално за случая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Преди разреждането :
Прикачени файлове:
predi-razrejdane.jpg


Веднага след разреждането :
Прикачени файлове:
sled-razrejdane-butilka.jpg


Две чаши - в лявата е току що разредената ракия, в дясната е разредена от преди няколко дена друга ракия от същия материал, неаерирана с помпичка, а само с друсане.
Прикачени файлове:
sled-razrejdane-2chashi.jpg


След един час в камерата :
Прикачени файлове:
sled-razrejdane-chasha.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 15:22 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
от колко градуса ,на колко стана? и какъв е дестилата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От 52 на 40. Обаче аз очаквах че ще е към 60, защото толкова беше след варенето.
Доста съм загубил ...
Но вкуса е станал наистина по-добър.

Разликата в цвета е в по-малкото чипс, двете чаши са от различни туби, иначе са от един материал - кайсиите. Но Тази по-жълтата е от първия казан, а тази опитната е от втория и третия заедно. Разликата е в концентрацията на която съм ги вадил - първия казан го вадих на над 75, а втория и третия на около 60, интересно защо толкова е загубила. То вярно че и в буре да беше щеше да загуби някой друг градус, че и литър ...
Сега е в камерата и ще я видим довечера :)
Или утре.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 20:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Еми побеляла ти е. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Здравейте!
Ако позволите и аз да се включа с едно мнение относно водата за разреждане!
До преди 4 години и аз разреждах само с дестилирана вода, но помътняваше и отделно имаше някакъв мирис самата вода. Купувана е от лаборатория и се предполага, че трябваше да е качествена. От 4 години насам разреждам само с изворна вода ДЕВИН с розовия етикет. На нея пише, че е подходяща за приготвяне на храна за кърмачета. Никога не ми е помътняла ракията когато е разреждана с тази вода.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Хайде Бай Руси да се опита да заключи темата. От всичко прочетено да тук трябва да ни стане ясно че опалесценцията/помътняването/ не е свързано с водата.... или почти не е. За всичко са виновни ония "масла" дето момчетата така добре описаха. Ще ви разкажа моите наблюдения защото аз ъпнах темата и отново се разгоря този спор.
Бай Руси всяка есен прави по 2-3 бурета вино/зависи от реколтата/. Оставям го с джибрите/не оттачам/ и понеже имам един отбор юнаци/да са ми живи и здрави/ като го почнат от Никулден и до Атанасовден свършва. То е пиене, точене, носене... не е за приказка.
Всяка пролет изваждам джибрите, отнасям ги на селския казан и казвам на казанджията/приятел/ - пускай до 40 и другото е твое. После през лятото седейки си на двора си препичам това количество мераклииската. Разреждам, добавям дървени сърцевини, аерирам и разсипвам по шишета. Винаги всичко е било точно без отклонения.
Последните две годни се лучиха "лоши" и сварената от казанджията ракия се събираше в една стая. Така се събраха три реколти и това лято седнах на двора и три дни само преварявах. Уморих се.
От 160 литра "лоша" ракия /баща ми казваше че няма такава а има слаби пиячи/ изкарах към 100-120 литра препек с алкохолен градус над 65. Заех се с разреждане, омекотяване и аериране. Понеже ми трябваше доста дестилирана вода разреждах с три вида - 30 литра от поликлиниката, 10 литра от Метро и 20 литра Девин изворна.
Всичко стана като сълза. Свалих я в мазето и след време видях че 3 шишета от по 10 литра са помътнели.. Послушах всички ваши съвети и намалих мътноста само с прецеждане през кана Брита. След по сериозна аерация, няколко изстудявания във фризера с последващо нагряване на слънце и всички вече са еднакви - чисти и бистри.
Един съвет - не разреждайте с вода от Метро. Тя е за промишлени нужди и бая зор видях докато разкарам един дъх на метал.
Ха наздраве и прощавайте за старческата логорея, но надявам се че сте разбрали че причината е че съм изпуснал в някое от шишетата да потече повече от опашните фракции. Това е заради многото материал иначе Бай Руси си прави всяко лято по две десетлитровки само средна фракция. Омекотява и овкусява както си му е реда, разрежда и аерира докато започне в стаята с ааерация да спре да миришше на джибри и до напролет му стига.
едит - Забравих да напиша че от трите шишета които помътняха две бяха разредени с Девин а едно с дестилирана от поликлиниката...


Последна промяна Бай Руси на 31 Авг 2012, 23:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 23:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Викторе,40% си е ниско за дом.дестилат плодов.-не случайно пиша домашен.
Ако имаш не аерирана съм убеден ,че при такъв градус(40%)
пак ще помътнее-остави я на 45% примерно...или разреди аерираната на 45% и кажи дали опалесцира..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2012, 06:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Гледам,че се е заформил хубав диалог :) Аз никога не разреждам,просто добавям лед и така..на 58 градуса с едно ледче е точно 45.Направих бърз експеримент като разредих 70 градусов двойно препечен гроздов дестилат до 45 гр с минерална вода Девин,син етикет ,не розов.Няма никакъв проблем,ето неразредена
Прикачени файлове:
phpaH5W18PM razredena.jpg
и разредена 3 мин.по късно
Прикачени файлове:
php4KrcD9PMrazredena1.jpg
Съгласен съм с мненията на Ivo68 и Ilu6a . :thumbs1: На Бай Руси може да е помътняла и от друго,...отсечени фракции навреме не биха довели до опалесценсия


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2012, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Naskohondata1 написа:
... На Бай Руси може да е помътняла и от друго,...отсечени фракции навреме не биха довели до опалесценсия

Е да де... Не си ме разбрал правилно. Най вероятно три шишета не съм ги отсякъл на време а съм пуснал да изтече повече опашна фракция. Затова те помътняват а другите не...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2012, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тъййй, аз на 40 разредих нарочно за да има някакъв ефект, иначе и аз на около 45 я пия, или също практикувам варианта на Наско с леда - даже и с по-силен дестилат, но и с повече лед.
Обаче експериментът се провали. Снощи я изпихме тази бутилчица, малка сладка вярна.
:megagrin: и днес сутринта съм кукуряк и главата си е на мястото.
Та не знам дали щеше да се избистри.
Ще пробвам пак днес или утре.
Имам и един зърнен дестилат от пробата с ензима, той е на около 66% и му нямам голямо доверие, защото си правих малко експерименти с колоната, но досега при разреждане не е побелявал. Ще го пусна да се аерира и ще видим.

А този от който вчера разреждах със сигурност има повече опашки от другия дето е от същия материал и не си променя вида.
Даже забелязаха че е "по-остра" ракията, но и с повече аромат на кайсии.
Сега се очертава и една варка на сливи, нея ще я извадя на по-висок градус както и преди съм процедирал, пък да видим тогава !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Здравейте! От скоро следя с интерес форума и се опитвам освен в групата на "ракияпиещите"да се включа и към "ракияправещите". Вземам отношение по така нареченото "аериране"на ракията.Сигурно има някаква технология за аериране и подобряване качеството на алкохола,но доколкото разбирам от това което пишете Вие вкарвате обикновен непречистен въздух посредством помпи за аквариуми. Преди години сина ми страдаше от разни алергии включително и към домашен прах и се налагаше периодично да ползваме една нова и много скъпа за времето почистваща система. Тази система работи на принципа на воден филтър,сипваше се един литър вода и при работа засмуква въздуха от стаята и го прекарва през водата .След един час водата в уреда ставаше като боза /имайте в предвид,че в стаята се подържаше идеална чистота/.Та мисълта ми е ,че повечето хора си държат ракийката в мазето където във въздуха освен прах има и разни плесени и други "хубави"неща и всичко това Вие го вкарвате в ракията.Освен механичните примеси във въздуха особенно в големите градове има много отрови от трафика и промишлеността,които също взаимодействат с ракията /някой химик по добре би го обяснил/. Та може би затова на колегата ракията побелява, а на баща му която не е аерирана не.Мисля,че тази технология трябва да се прилага на вилата или на село където въздуха и сравнително чист или в комбинация с добър въздушен филтър.Надявам се не съм Ви отегчил и от написаното има някаква полза! Ха наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дааа, прав си за въздуха.
Може лесно да се направи воден филтър - въздухът от помпичката влиза през пробита капачка на 2-у литрово шише с вода до средата, като маркуча влиза до долу и бълбука през водата. В горната част има друг маркуч, който излиза през капачката и влиза в ракията.
На това му викат "бъблър" - използва се например при водородните клетки за да раздели изходящия газ от газа в самата клетка и така да я предпази от взрив или налягане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Досега аерацията не е влияела на бистротата на ракията ми. Виж температурата, нивото на спиртните градуси, вида на водата с която разреждам в една или друга степен са я повлиявали , но аерацията - не.
Аерирам с помпичка за аквариум и съм си изградил система - този път не "на око", а "на нос" за времето за аериране.
Пускам помпичката няколко дни по 5-6 часа. В началото при аерацията в помещението започва да мирише на "джибри". Със всеки изминат ден тази миризма става все по лека и по "поносима". Когато влеза и от стаята ме посрещне мек приятен гроздов аромат спирам и я оставям да чака добра маса с добри приятели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2012, 10:25
Мнения: 3
Искам и аз да попитам нещо, понеже за аериране на ракията тази година чух за първи път, по нашия край никой не го прави. Каква е идеята на операцията - да стане по мека или ?
Кога се аерира веднага след варенето или докато отлежава ? При нас я оставяме 10 дни в отворен бидон и после още 30-тина дни вече в бутилките и я мятаме.
Когато се аерира пада ли и още алкохолния градус ?
И най - важния ми въпрос е - аз вече съм я разредил с вода и ракията ми е на около 44 - 45 градуса, отлежала е 40 дни има ли смисъл тепърва да я еарирам или не ?
Благодаря предварително !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима