Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 07:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
victoryvt написа:
Дааа, прав си за въздуха.
Може лесно да се направи воден филтър - въздухът от помпичката влиза през пробита капачка на 2-у литрово шише с вода до средата, като маркуча влиза до долу и бълбука през водата. В горната част има друг маркуч, който излиза през капачката и влиза в ракията.
На това му викат "бъблър" - използва се например при водородните клетки за да раздели изходящия газ от газа в самата клетка и така да я предпази от взрив или налягане.

Няма сми - просто накарая на маркуча си сложете оригиналното филтърче което е за аквариум. Струва 50 стинки и е с досттъчно финни пори за да може да разпредели балончетата. Просто трябва да се внимава органолептично да не засмуче помпата въздух с неприятна миризма. Отделно от това помпичката която си купих си има кече на входа и не виждам вариант да засмуче прах.
Трето - можеш ли да си преставиш какъв шок за организма е едно напиване, че да се тормозим от няколко прашинки. С две думи -заедно с половината менделева изпушихме и една кутия цигари....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Дааа, прав си за въздуха.
Може лесно да се направи воден филтър - въздухът от помпичката влиза през пробита капачка на 2-у литрово шише с вода до средата, като маркуча влиза до долу и бълбука през водата. В горната част има друг маркуч, който излиза през капачката и влиза в ракията.
На това му викат "бъблър" - използва се например при водородните клетки за да раздели изходящия газ от газа в самата клетка и така да я предпази от взрив или налягане.

Такава "система" от две бутилки, ползвах навремето за подаване на CO2 в аквариума - в едната имаше вода, захар и мая, а в другата чиста вода. Имайте предвид, че допълнителната бутилка затруднява прехода на въздуха към съда с ракията.

user1 написа:
Няма сми - просто накарая на маркуча си сложете оригиналното филтърче което е за аквариум. Струва 50 стинки и е с досттъчно финни пори за да може да разпредели балончетата. Просто трябва да се внимава органолептично да не засмуче помпата въздух с неприятна миризма. Отделно от това помпичката която си купих си има кече на входа и не виждам вариант да засмуче прах.
Трето - можеш ли да си преставиш какъв шок за организма е едно напиване, че да се тормозим от няколко прашинки. С две думи -заедно с половината менделева изпушихме и една кутия цигари....

Филтърче или камъче имаш предвид? Ако е камъче, и аз ползвам такова, но то по никакъв начин не задържа мръсотиите от въздуха. Същото е и положението с кечето на входа на помпичката - то служи за мушици и тем подобни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 09:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Който живее в мелница или циментов завод може би е добре да мисли за частиците във въздуха...За останалите мисля ,че не си заслужава усилията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Какво дишаме особенно в по-големите градове ти е бедна фантазията! Просто си погледни филтъра на климатика,а във вода или течност се отделят стотици пъти повече боклуци. И всичко това се отлага в ракията.Камъчето на помпичката служи само за разпръскване на въздуха на по-малки балончета,а кечето на входа е само за парлама.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Миналата година варих ябълкова ракия през колона тип CM, която беше с алкохолно съдържание почти 85%, отлежа почти 10 месеца в акациево буре. Тази година варихме кайсиева ракия, която е същите алкохолни проценти, като ябълковата само, че не слагана в буре и не е боядисвана. И двата дестилата са правени по сходен начин, а именно махане на първак, отделяне на глава, събиране на среда и отделяне на паток, към който се прибавя главата.
Преди около месец разредих и двете ракии с изворна вода на Девин до 42% алк. При двете ракии забелязах потъмняване, като при ябълковата беше сравнително малко. Реших да пробвам бистрене с бентонит на 5л.ябълкова и се избистри. Кайсиевата избистрих с белтък, като и тя се оправи, а останалата ябълкова също бистрих само с белтък и тя се изчисти. Като след бистренето на ябълковата я прекарах през фуния с малко памук.
Бентонита го работих по инструкция и с него ефекта беше след 10 ден, а белтъка го разбих с хладка вода, след което го премерих и разделих, защото 1 белтък е уж за 100 л. ракия. Определно с бентонита се избистри по-добре, а и отайката не беше толкова "жива", като тази от белтъка.

Ето и малко снимки на яблълковата:

1. Ден първи в средата е шишето с добавения белтък, другите две са преди добавянето
Прикачени файлове:
1Day.jpg


2. Ден втори трите шишета
Прикачени файлове:
2Day.jpg


3.Ден трети- вече се забелязва, че има ефект
Прикачени файлове:
3Day.jpg


4.Ден седми - всичко е готово за преливане
Прикачени файлове:
7Day.JPG


5.Ден осми- в ляво е шишето бистрено с белтък, в дясно е това с бентонит, а в средата това, което падна на дъното и отива за преварянване.
Прикачени файлове:
8Day.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
stanilabg написа:
victoryvt написа:
Дааа, прав си за въздуха.
Може лесно да се направи воден филтър - въздухът от помпичката влиза през пробита капачка на 2-у литрово шише с вода до средата, като маркуча влиза до долу и бълбука през водата. В горната част има друг маркуч, който излиза през капачката и влиза в ракията.
На това му викат "бъблър" - използва се например при водородните клетки за да раздели изходящия газ от газа в самата клетка и така да я предпази от взрив или налягане.

Такава "система" от две бутилки, ползвах навремето за подаване на CO2 в аквариума - в едната имаше вода, захар и мая, а в другата чиста вода. Имайте предвид, че допълнителната бутилка затруднява прехода на въздуха към съда с ракията.

user1 написа:
Няма сми - просто накарая на маркуча си сложете оригиналното филтърче което е за аквариум. Струва 50 стинки и е с досттъчно финни пори за да може да разпредели балончетата. Просто трябва да се внимава органолептично да не засмуче помпата въздух с неприятна миризма. Отделно от това помпичката която си купих си има кече на входа и не виждам вариант да засмуче прах.
Трето - можеш ли да си преставиш какъв шок за организма е едно напиване, че да се тормозим от няколко прашинки. С две думи -заедно с половината менделева изпушихме и една кутия цигари....

Филтърче или камъче имаш предвид? Ако е камъче, и аз ползвам такова, но то по никакъв начин не задържа мръсотиите от въздуха. Същото е и положението с кечето на входа на помпичката - то служи за мушици и тем подобни.

За камъчето говорех накарая на маркуча. Кечето определено не може да пропусне прашинка а за мушица не говорим изобщо. Явно се различават вибраторчетата които имаме, но винаги може да се намери по- плътен материал да се постави на входа , така че да не затруднява работата му и да филтрира оптимално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Колко време след добавянето на белтъка трябва да има ефект, че вече 24 часа си е все така белезникава? На 5 кила гроздова ракия 41-42 градуса съм добавил около половин белтък /много е май/ разбит в 100 мл вода, бяло като сняг обаче като го сипвах на струйка с постоянно разбиване в ракията се разслои на течност и пяна, всичко ръгнах вътре. Лани с кана Брита оправих такава бяла ракия, сега не се получи, защо така, филтъра лани беше нов, сега е ползван дълго време, аз на това отдавам факта, че не се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"sasho" много добре си постнал снимки и се е избистрила добре ракииката :klatsch:
Това шише с утайката го хвърли - не си заслужава да го слагаш пак в казана, тези белтъци и утайки да не ти направят новия материал на "яйца на очи" :lachtot: а и колко ще ти пусне това пластмасово шише?
Интересно ми е ако избистрена ракия с белтък се превари(сложи се при нов материал) какво ще стане-може ли този белтък да омаже новата ракия?
"Valerko" - много е белтъка - 1 белтък за 30-40л - дано да имаш късмет и дай снимки да видим какво е станало след 3-4 дена :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Здравейте,да си кажа и аз моят проблем.
Имам кристално бистра двойна преварка 65 градуса от миналата година и я разреждам с дейонизирана вода без никакви проблеми,а таз годишната двойна преварка,65 гр.също така бистра,със същата вода помътнява като разредена мастика.
Какъв може да е проблемът ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ПАТОКИ!!!!!! си опуснал. ... преварка. :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Да имаше и подирки,парцуца,патоки или както и да се казва,но как ще се оправи проблемът ?
Пак преварка ли ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Само преварка колега, пропуснал си в ракията, така нареченото 'Фузелово масло'/ което е размътило ракията. НЕ е болка за умиране ако си я харесваш и така.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Нещо не ми стана ясно,ракията я спрях на 40 градуса,искате да кажете,че съм я оставил на подирки или, че съм сложил подирки в казана при варенето ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
koparambo написа:
Нещо не ми стана ясно,ракията я спрях на 40 градуса,искате да кажете,че съм я оставил на подирки или, че съм сложил подирки в казана при варенето ?

подирки... папоки. ..опашлйоци,смадрлъоци....патоки.
'Се о гъзо' както казваше дедо ми. :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2012, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Винаги спирам на 45 гр. Имам и маслоуловител. Тази година разредих с пречистена вода с обратна осмоза дейонизирана с уеднаквени температури. Ракията се размъти. Същата ракия разредена с вода от чешмата е сълза. :?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, BREAKER, Georgi_Romeov, mavar и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима