Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 15:06 
Offline

Регистриран на: 12 Дек 2009, 14:08
Мнения: 6
Здравейте! Като за начало искам да кажа(напиша), че съм нов във форума, но преглеждам статиите почти от създаването му. От тук взаимствах идеята за отлежаване на ракията с висок градус, а тази година изпробвах изпичането на дъбов чип. От скоро правя ракия и моят скромен опит се базира на изваряването на не повече от 10-15 казана(като почти половината са от преваряването й). Повече харесвам ракия, която е преварена, а от тук идва първият ми проблем - ароматът намалява. Тъй като обичам и ракия с лек аромат на дъб, от тук идва и вторият ми поблем ароматът на грозде напълно изчезва. Тъй като нямам буре използван пакетиран френски дъбов чипс. Наблюденията са ми, че колкото повече стои чипсът в ракията, толкова по зле става тя. За да не ме разбере някой погрешно ще поясня, преди да сложа чипсът ракията има само аромат на спирт, после при слагането на чипса започват да се усещат приятни нотки на мискет(40 процента от гроздето ми е Хамбурски мискет и 60 процента Шевка) и нотки на дърво, това е така първата седмица, като след нея нотките на грозде започват да избледняват и дъбовият аромат нахално започва да доминира. Най-много съм оставял така ракия до 3 години, като резултата е ужасен, нама никакъв аромат на грозде, а само тежък аромат на дърво, цвитът е кафяв. Тази година изпеках чипса съвсев леко, после го изкиснах във вряла вода(правил съв го и друг път) и го извадих след около 48 часа. Дозата беше 60 гр. на 65литра преварка. Останах много доволен, че мискетовият аромат доминира, но ароматът на дърво едвам се усеща и цвета и много блед, а като я разредя преди пиене съвсем ще изчезне. Тъй като не съм особенно доволен от Шевката, тази годшна запалих резачката и я отрязах в къно, като си оставих само една асма(корен), защото там ще има сорт, който никъде немога да си го намеря. До корените на шевката има Мускат отонел, който тази година прехвърли. Мисълта ми е, че ще имамам мн. ароматни сортове в бъдеще, а незнам как, хем да запазя аромата на грозде, хем да има аромат на дъб. Ще остана доволен, ако получа вякъкви мнения и препоръки. Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 20:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Здравей колега и добре дошъл.
За запазване на мискетовият/мускатовият аромат,се слага в преварката част от джибрата(а бе направо си е чисто вино),и въпрек и това пак не се откроява аромата така както ни се иска.Другият вариант го знаеш-не правиш преварка,отделяш по-късно първака и по-рано патока.
Това да държиш ракия 3 години с дъбовият чипс си е.....престараване(голямо търпение си имал :klatsch: ),направил си дъбов концентрат.
Когато диагустираш ракията я разреждай много,за да разбереш до къде си стигнал,алкохола не пречи да се открои букета от аромати.
П.П..Всичко е въпрос на баланс и вкус. :) :prost:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тъй де постигнеш ли цвета на уискито /коняка/ губиш аромата на гроздето, за това при оцветяването на ракията тя трябва да е жълта зада не се губи аромата на грозде, според мен при оцветяване на ракия с черница постигане на жълт цвят тогава си остава аромата на гроздовата. Имам буре 15л. от акация и черница, ако задържа там ракията повече аромата и изчезва и ракйята се оцветява в кафеникаво червеникав цвят. Буретата който се използват за отлежаране на коняци и уискита са преди това използвани за вино поне две гобини. Буретата се раздънват стържат и препичат на ново те са изсмукани и отдават много малко цвят и аромат, за това е и възможно да се държи уискито или коняка 3 години и повече в тях. А буретата в който отлежават 12-18 годишни уискита и коняци са над 200 литра.
Бе има ли ракия от скъпите с цвят на уиски и ли коняк :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
имааа ,на изложението 11-14.11.2009 салон на виното на фирма "Heritage" видаях едни ракии с такъв цвят...бяха бутилирани в много ефектни и луксозни гарафи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
А сега да имаше и някой да я е пробвал да сопдели. :?

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 19:34 
Offline

Регистриран на: 12 Дек 2009, 14:08
Мнения: 6
Сигурен съм, че има някаква тънкост. Например "СЛИВЕНСКА ПЕРЛА" и "БУРГАС 63" имат стахотен аромат на грозде, и в същото време силен аромат на дъб. Вярвам, че и двете са произведени 100процента от грозде без допълнителни "парфюми", но искрено се съмнявам, че отлежават с години.

П.П. Вчера пробвах новата реколта. Доста съм разочарован, защото още е груба на вкус. Иначе аромата не е лош. Следващата дегустация ще бъде лятото, когато има пресни български домати и краставици!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
аз съм винаги скептичен в това от магазина... :skeptisch: по изложения могат да се видят и някои стойностни неща но и аз не съм вижал ракия (купешка) с цвят различен от "кехлибар"

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2010, 15:37 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравей колега!!!
Нов съм в сайта,но ще споделя опита на мои близки от Силистренско.Те оставят кайсиевата ракия не-повече от 40-42градуса за да има аромат,като е по-силна аромата се губи.Така казват те.Пробвай да оставиш ракията на 42градуса,пък ако не стане ,преварка :D :D

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2010, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Здравейте колеги,
искам да споделя опета си с буретата.
Имам бужре 10 л от акация и черница. Купих го преди десетина години от пътя край Дупница /тогава май беше Станке Димитров/. Първоначално го използвах само за отлежаване на гроздова ракия и резултатите бяха мн. добри. За 3 седмици ракията придобиваше цвят и аромат на грозде и дърво.Но като се "изселих" в София изведнъж секна притока на гроздова :wallbash: и минах на производство на джанковица.То безстопанствени джанки в София колкото щеш. И от тук дойде проблема с буренцето. Напълних го с джанкова ракия и не се получи желания аромат и вкус. :datz: Напротив дори след това като налях гроздова само влоших показателите.Това беше преди три години .От тогава наливам само гроздова оставям я да престои 40 - 50 дни и източвам.Резултатите са все по добри.
Извод:
Използвайте бурето само за един вид ракия! :warn:
Ха наздраве :prost: и надявам се да съм ви помогнал с опита си.

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2010, 14:04 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравей Spiritus!!!
Да,съгласен съм с теб че в едно буре трябва да се държи само един и същи вид ракия.И аз имам 10 литрово буре,но е от тетра.Това е
нещо ката храст или малко дърво,моите родители му берат листата и ги сушат и със запарката почистват бавно зарастващи рани.Та от това буре ракията ми става жълта като лимонада,за около 30-40 дни и винаги има един специфичен вкус,без значение дали е джиброва,гроздова или сливова.Само кайсива не съм наливал вътре щото не съм варил :D .Но съм наливал ракия от наложен пелин и тогава се усуща аромата на пелина и билките,а се губи този на бурето.Това най -малко ме притеснява :lol: важно е бурето да не остава празно,че тогава лошо :cry:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2010, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Въпрос към svata65 какво е това дърво (или храст) тетра.По указаните свойства ми прилича на смрадлика.Клечки от смрадлика багрят ракията в "лимонадено жълто".От листата на смрадликата се прави запарка за обработка на трудно зарастващи рани (народна медицина) най вече за животни,абе и за хора става като няма друго.
Не съм чувал обаче за буренце от смрадлика, ако има обаче такова ракия трябва да се държи малко защото ще придобие вкусът на дървото.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 11:57 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
cavxan написа:
Въпрос към svata65 какво е това дърво (или храст) тетра.По указаните свойства ми прилича на смрадлика.Клечки от смрадлика багрят ракията в "лимонадено жълто".От листата на смрадликата се прави запарка за обработка на трудно зарастващи рани (народна медицина) най вече за животни,абе и за хора става като няма друго.
Не съм чувал обаче за буренце от смрадлика, ако има обаче такова ракия трябва да се държи малко защото ще придобие вкусът на дървото.
:prost: :sauf: :prost:

Здравей cavxan!!!
Говорим за един и същи храст или дърво,мисля че се казва смрадлика.Да ти кажа нашите ползват запарката от както се помня и за животни и за себе си.Дъските на буренцето са дебели около 2см,не съм ги мерил,но ако трябва ще ги премеря.Наистина ракията придобива лек привкус на това растение.Аз всяка вечер си пийвам от тази "жълта лимонада" за "цяр" дето се казва. :megagrin: :megagrin: :megagrin: ,един вид с "лечебна цел",не че ми се пие :D :D :D

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 20:32 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
тетра исмрадлика е едно и също растение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2010, 16:39 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Искам да напиша нещо и за този уж прочут печен канадски дъбов чипс. Миналата година приятеля /той има 20-25 дка лозе и прави само ракия/ ми даде един пакет. Сега не мога да си спомня ,но беше в нормата дова което вложих. Добре че след 2 дни отидох да видя какво става. Ракията бе между кафява и черна. Чипса го изхвърлих на тавана веднага. Писах във Форума за проблема, и някой от ръководството му ме упрекна ,че съм вложил много. Не беше прав. Тази зима по време на лова приятеля ми започна да носи в ловната хижа ракия с цвят на кока кола. Беше се набутал и той ,с колко не знам. А той прави с тонове ракия.
Така че внимавайте! Този чипс променя и вкуса на ракията. Моята я прекарах -беше около 25 литра, но на когото съм дал всички ми твърдяха ,че има дъх на коняк.Бе тежка за пиене. От тази година-само черница , изсушена на слънце и с мярка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2010, 17:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
буре му е маиката!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима