Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2010, 20:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Прав си за бурето.
Според мен темата с чипса си има редица тънкости, които обаче не всеки отчита. Тази тема сигурно е дъвкана много пъти, но така или иначе дъбовия чипс си е предназначен предимно за вино. Да, дава много добри резултати и при ракията, но много често се ползват чипсове за които хората не знаят (и е нормално) как да обработени и за какво са предназначени. Логично идват и лошите резултати когато някой дава някакъв си чипс ей така за ракията. Едно е да искаш цвят, друго е дъбов аромат и вкус, друго е комбинация от двете. Може и да не съм прав, но според мен използването му си има доста предимства, но трябва ефекта му да се следи много често и естествено да се подбира какъв вид ще се купува. А за канадски чипс ... не знам :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2015, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Бях се засилил да пробвам с дъбов чипс и сега като прочетох не знам какво да правя. С черниката ми се оцветява не лошо, но искам цвета да е по-наситен от тоя на черниката. Ако сложа дъбов чипс въпросът ми е преди или след разреждане на ракията с вода се слага?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2015, 23:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Черниката дава само жълт цвят.Купи си дъбов чипс,запечи го малко, и го слагай на 20 л.
Дъба дава и аромат и вкус.От 2 години не ползвам черника.Но всичко е въпрос на вкус.Пробвай и сам реши кое ти допада.
Прочети и за АЕРИРАНЕ.Бях скептично и критично настроен,но вече мнението ми е друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Понеже прочетох, че доста хора се оплакват от силно изразен вкус на дърво и се чудя какво да правя. Може би има някаква тънкост при слагането на чипса, или не трябва да се прекалява, т.е. да не се оставя прекалено много време, а като постигнеш желания цвят и вкус да го махаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Тънкости има няколко. Като се започне от обработката на чипса, дозирането, постепенното разреждане на дестилата с добавяне на вода и т.н.
За да има най-добър ефект от екстракцията и за да работи химията(не само оцветяването) трябва дървенията да престои най-малко два месеца в дестилата.
Ползвам трески 10х10х50mm с обработка по технология, доволен съм... Мисля тия дни пак да произведа малко трески, свършват ми вече последните. Скоро ще имам дестилат и ще пробвам още една обработка преди поставянето на дървенията. От чипсовете се отказах за сега...
@Христо Петров, за какъв дестилат иде реч, на какъв процент е, кога е дестилиран, на какво е дестилиран, как е разделен?... :nixweiss:


Последна промяна atz на 21 Май 2015, 11:03, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 11:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
atz,от къде се снабдяваш с дъб?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Снабдява ме и ми е консултант един дървар от северозападнала България... :) Имам две проби с летен дъб. Предстои ми да надялкам граница.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Предстои ми да надялкам граница.

Този вид дъб мирише на ''говна''-тор, внимавай :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Заради Мони пак търсих за приложението на видовете дъб... Писали сме и в други теми. :afraid: Оставам с убеждение, че само церът е противопоказен, пробата ще покаже. Най-напред на спирт и ЕАФ какви резултати или резИлтати ще излязат. Дъбовете, изброих осем вида в Европа. :? http://envs.au.dk/en/knowledge/air/mode ... und/trees/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2015, 23:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
atz написа:
. Дъбовете, изброих осем вида в Европа. :? http://envs.au.dk/en/knowledge/air/mode ... und/trees/

Само в България са над 20 общи подвида -кръстоски от 6 вида с които и ботаниците трудно се оправят....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
ilu6a написа:
...кръстоски от 6 вида с които и ботаниците трудно се оправят...
Можеше да е по-лошо... И на това да сме доволни, ами ако се бяха кръстосали във всички възможни комбинации... :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2015, 06:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
И от мен един глас за бурето. Ползвал съм чипсове - купените чипсове са вече опечени, не знам защо ви е да ги орезилявате и да ги печете допълнително. Когато ползвам чипс за ракия първо малко го изкисвам с гореща вода, като пусне чернилката, хвърлям водата. След това пробвам в литър ракия като го оставя целия за няколко минути какъв вкус и аромат ще придобие - ако ми хареса вече внимателно в малки дози го разпределям по дамаджаните в марля през гърлото. Чипсовете имат голям потенциал да придадат пушечен тон - вероятно е от вида печене, поради което ако преценя мога допълнително да го изтощя като го сложа в хубав паток, след което да го пооплакна малко и чак тогава да го слагам в ракията. За мен обаче е противопоказно да се ползва чипс с гроздова ракия (ароматна), виж с джибровица - според предпочитанията. Вече 5-та година изтощавам едно 10 л дъбово буренце , явно не е много опечено вътре - това е класиката за гроздова ракия, бавно окисляване без да се натоварва на цвят и аромат от дъба, като постои няколко месеца става еликсир... Добре ми се получи слабоопечен чипс на сливова ракия, там добавях и екстракт на сушении сини сливи с ракия, което много боядисва но пък като подушиш и вкусиш ракията - не можеш да я объркаш какво качество е...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2015, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
atz от акация ми е ракията, първия казан го сварих в събота и изкарах 29 л на 54 градуса. Ще разредя с вода до 51, тя два градуса ще си спадне като поотлежи.. Взех два вида чипс - средно и силно изпечен и мисля кат' се прибера от работа да слагам чипса. пише 1-2 грама на литър. Мисля да сложа от силно изпечения, ще я следя как е на вкус периодично и да видя какво ще излезне..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2015, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Колега Христо Петров, акацията е много ароматна и ... специфична ракия. Аз лично не използвам дървесина за нея. Държа я минимум месец на висок градус и в стъкло. От време на време пускам въздух с помпичката. След това разреждам.
Та, съвета ми е да внимаваш с чипса.
Всъщност, вкусове разни...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2015, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Напълно съм наясно с аромата на акацията. Сега като сваря и втория казан ще ми се вържат около 250 л от акацийка направени досега. Значи в самото начало като почнах слагах повече цвят в бидоните и резултата беше доста тежък аромат, който сега при по "постни" количетсва цвят е доста по-добър. Аромата от акацията се усеща, но не е силно изразен. Просто искам да я оцветя с по-наситен цвят от този на черниката, пък ако придаде и малко нотки на дъб, още по-добре. От аптеката ми препоръчаха и глицерин за омекотяване, но си рекох че няма нужда от излишни химии. Цитат от един филм: "Баща ми работеше по поддръжката...
..и обичаше да казва: "Ако нещо не се чупи, не се опитвай да го поправяш." :)
Аптекарката ми каза, че някои са се оплаквали също за силно изразен вкус на дърво и прочие.. От други хора пък чух че това са пълни глупости и чипса върши прекрасна работа. Ще видя какво ще се получи и ще споделя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима