Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2015, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
В този случай, дъбов чипс леко печен. Или по-добре трески собствено производство...
Картинката може да помогне... Пак графики, съжалявам но така се вижда много по-добре... :?

3.06.2015
П.П. Може да се пробва с комбинация от леко печен и средно печен чипс. По-добре експеримент в малка пробна доза от акациевата.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Онзи ден сложих от средноизпечения на 20 л. количество, колкото сложих и от силно изпечения преди месец. Само за 2 дни цвета е станал както за 2 седмици със силно изпечения. Нещо не мога да навържа нещата. Силно изпечения не би ли трябвало и да оказва по-силно въздействие като цвят и вкус?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 14:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Христо Петров написа:
. Нещо не мога да навържа нещата. Силно изпечения не би ли трябвало и да оказва по-силно въздействие като цвят и вкус?

Тук се получава нещо като при бъчвите и "ангелския данък"...колкото е по-малка бъчвата толкова е по-голям разхода)))-на пръв поглед странна зависимост.
Та при силно изпечения чипс се залага на други в-на от чипса...Това че е по-черен не означава ,че ще оцвети по в черно,а че ще придаде по-опушен вкус,аромат...Докато се пече,чипса се продухва,за съдържащите в-ва се знае при каква температура карамелизират,изгарят...окисляват и т.н...
При различните степени на чипса,оцветяването ,вкуса,аромата идват в процентно отношение различно за различните компоненти-примерно,редуцирани захари,танини,дъбилни в-ва...Тоест при средно или леко опечен ,цвета и вкуса идва повече от танини,дъбилни в-ва, а при по-силно изпечения от карамелизирани в-ва,захари.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
След като буретата се изтощават с вино може ли да ползвам дъбов чипс който вече е бил слаган във вино за добавяне към грозодва ракия ? :twisted:
Целта ми е леко оцветяване на дестилата (преварка 70 градуса) и уплътняване на аромата на грозде без натрапчив аромат на дъб. В момента разполагам с френски силно печен който от няколко дни се къпе в червеното вино (25гр на 20литра). Ракията е от същия материал но второ вино а сорта 85% Памиди и 15 мерло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
GunGod написа:
В момента разполагам с френски силно печен който от няколко дни се къпе в червеното вино
Не е желателно да се слага щом е седял в червено вино..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 19:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Мони, вкусове всякакви! Ако не му пречи, защото ще се оцвети в червено - нека опита!
Ако е от бяло - няма проблем, но пък някой от нас да прави шардоне и да използва чипс? Аз лично нямам спомен да съм чел във форума!

Та, GunGod, щом търсиш :"леко оцветяване на дестилата (преварка 70 градуса) и уплътняване на аромата на грозде без натрапчив аромат на дъб." слагай нов чипс. Т.е. нов, но изтощен - било в бяло вино, в друга ракия, патоки, спирт, вода. Защо не във вода?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Не е желателно да се слага щом е седял в червено вино..


Какво може да стане, оцветяване или има и друго

lhristov написа:
слагай нов чипс. Т.е. нов, но изтощен - било в бяло вино, в друга ракия, патоки, спирт, вода. Защо не във вода?


Аа няма грижи и във вода бих го сложил щом предлагате. Просто че чудех за чипса от червеното вино дали няма да мога да го рециклирам в ракията. :megagrin:
При положение че имам в момента силно печен френски колко време да го кисна във вода ? То е ясно че ще трябва да дегустирам но може ли да дадете ориентировъчно количество и време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Много внимавай с количеството чипс, и го сложи в някаква рехава торбичка за по-лесно изваждане. Това го казвам от личен опит. Ще разкажа. В упътването към чипса (леко печен френски) пише, че на дестилати се слага от 0.5 до 1 гр/л. На 25 л ракия сложих 20 гр като само го изплакнах с вода. Ракията започна да се оцветява пред очите ми. Докато източа ракията от дамаджаната за да махна чипса (защото го бях пуснал свободно :wallbash: ) тя се оцвети до светло кафяво. Първо пробвай с един литър като сложиш 0.5 гр. Как ще го мериш не знам. Имам кантарче дето уж мери грамове, но видях голям зор. Първо претеглих една капачка от туба минерална вода. След това слагах и отнемах докато капачката стане с един грам по-тежка и това го делих по бройки парченца на две. Виж какъв ще е резултата. Ако трябва увеличи дозата. Пак изчакай и тогава слагай в цялото количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
На 30 литра 73 градусова гроздова (преварка) сложих 50грама френски силнопечен дъбов чипс и на още 30литра пак на същия градус 50грама американски силнопечен.Чипсовете престояха в ракията 2месеца следкоето деградирах(разредих) до 45 градуса.Ето как изглеждат
https://s22.postimg.org/occyfsi4x/IMG_2 ... 192658.jpg
Светлата ракия е с американския чипс.На вкус ми харесват и двете.С американския чипс я усещам,като поморийска специална(с лек приятен финал на дъб),докато с френския финала е леко сладникав с аромат на бадеми(като бадемов ликиор).Всеки си има вкус,най добре е да се пробва с малки количества.
https://s13.postimg.org/ujrp09o47/IMG_2 ... 222609.jpg
https://s15.postimg.org/6dj3rhzuz/IMG_2 ... 222636.jpg
:prost2:

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Благодаря колеги, ще дегустирам по често за да намеря моя вкус :)

vald76 написа:

Любимото ми! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима