Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 15:46 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Четейки някои мнения по форуми стигнах до предположението че :
В процеса на дестилация спиртът/алкохолът се окислява в момента на преминаване от газ/пара в течност, поради достъпът на кислород от въздуха в местото на дестилация, а и доколкото температурата на различните части от парата при втечняваене е различна то ЕДНОВРЕМЕННО получаваме и етанол и по-ниско кипящи и по-високо кипящи алкохоли, които не желаем.

Догадката ми е ,че ако направим така охладителя ( първият) че след него да продължава тръбата по която да се движи парогазовата смес то така ще се прекъсва достъпът на кислород от атмосферния въздух и ние ще можем по-точно да отделяме нужното ни, а парата от след охладителя ( първият) да я вкараме в наличните ни вече охладители(втори), но това което там изтича да се преварява.
Продуктът за употреба да се взема само от първият охладител.

И считам , че при казана на msergiev , се получава този ефект.
Моля да ни отговори.
А и термометърът, калибриран както обясни msergiev ,ще свърши по-точна работа.
Очаквам мненията Ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 20:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Обемът казан-капак-лула бъди сигурен, че е 99.99% смес от алкохолни, водни и каквито се сетиш изпарения от самия казан, и сигурно по-малко от 0.01% въздух. Не съм сигурен, че можем да говорим за окисляване там, където казваш

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 10:21 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Ако не е окисляване то тогава е неправилно охлаждане.
Имам предвид , че струята (от течно-газова смес) изведнъж и РЯЗКО се охлажда до течно състояние в нашите охладители, и съответно в течността/дестилатът ЕДНОВРЕМННО се втечняват всички алкохоли с по-висока и с по-ниска температура , от онова което ние търсим.

С други думи : примерно температурата на струята е 81 градуса Целзиеви(калибрирано точно) – навлиза в охладителя , където темпратурата е доста по-ниска от точката на втечняване на всички алкохоли, да приемем 12-15/25-30 (според видът на охлдителя) , и каква се получава ?
Всичко под онези 81 се втечнява “ в нашата ракия”
И преварката не решава този проблем, а преповтаря картината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 10:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Така е, и по тази причина различните капаци (на казаните) по форма и обем, както и диаметърът и наклона на лулата променят "характеристиките" на дестилата.
Безспорно ректификационната колона дава много по-големи възможности за контролиране на процеса

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 10:35 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Така пишат, но и там охлаждането става изведнъж .
Имам идея пред ГЛАВНИЯТ охладител да има “предварителен охладител “, който да охлажда до към 82 след което течното се отделя, и в главният да отделяме течното на 77,5 , а нататък да отива в сегашния наличен охладител и там се втечнява (почти)всичко.
От предварителния и от третият – отново в казана.
Главният охладител да е с малко по-голям обем за да е по инертен= по твърдо да държи зададената температура.

*посочените температури всеки да си ги калибрира конкретно в деня на варене, по метода на msergiev


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 14:59 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Мисля ,че какъвто и предварителен охладител де е ТОЙ охлажда всичко което преминава през него и го връща в казана. Намаляме само дебита на дестилата.
Според мен НЕ трябва да се допуска температурата необходима за дестилата на етиловия алкохол. И то колкото се може по-дълго време. Изтървем ли температурата тръгва и хубавото. Трябва да охлаждаш с предварителния охладител и да намаляш огъня. И пак отново....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 16:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
valentor написа:
Така пишат, но и там охлаждането става изведнъж .
...



Не схващам :datz:
Къде охлаждането става изведнъж?

valentor написа:
...
Имам идея пред ГЛАВНИЯТ охладител да има “предварителен охладител “, който да охлажда до към 82 след което течното се отделя, и в главният да отделяме течното на 77,5 , а нататък да отива в сегашния наличен охладител и там се втечнява (почти)всичко.
От предварителния и от третият – отново в казана.
Главният охладител да е с малко по-голям обем за да е по инертен= по твърдо да държи зададената температура.
...


Това е реализирано при фракционните колони.
Най-прост пример - по този начин преработват нефта до мазут, дизел, бензин и т.н.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 19:09 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
става изведнъж

Идеята ми е охлаждащата течност да е с Т=77,5 , а не 15-30 или 50.
Ние си правим „ракия” , за сега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 19:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
valentor написа:
става изведнъж

Идеята ми е охлаждащата течност да е с Т=77,5 , а не 15-30 или 50.
Ние си правим „ракия” , за сега.


Колега , нали колоната работи точно по този начин - температурата и се покачва с височината и и така отделните фракции се втечняват на различни места ! По-тежките не достигат до горния край на колоната и се връщат в пращината , а по-леките ги събираме...
Тоест вече е измислено... :wallbash:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 20:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
valentor написа:
става изведнъж

Идеята ми е охлаждащата течност да е с Т=77,5 , а не 15-30 или 50.
Ние си правим „ракия” , за сега.


Започнах да схващам идеята ти, но имам чувство, че е неприложима.
Парата ще минава през охладителя, с температура на агента 77 градуса, като бърз влак край селска гара.
Да разиграем следната постановка: дестилираме вода. Мислиш ли, че ще можем да втечним водните пари, ако температурата на охлаждащата течност е 90 градуса? За да има "охлаждане", или някакво значимо предаване на енергия от единият носите (пара) към другия (охлаждащ агент) трябва да има или голям температурен градиент, при относително малка площ, или много голяма площ.

Ако имах петролен кладенец в двора, щях да имам DIY "Fractionation column" :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 08:12 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Аз написа:
бърз влак край селска гара

И все пак от „влакът” нещо изпадва/остава на селската „ гара”.
В нашият случай :
Предварителният охладител ще е спрял огромна част от пропанол 2 нагоре по термометъра , а „ГЛАВНИЯТ” охладител ще втечнява от 81,5 до 77,5 , като през него =”селската гара” ще преминава бързият влак на всичко надолу по термометъра.

100,0 – вода
97,0 – пропанол 1
82,2 - пропанол 2
ТУК Е ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ ОХЛАДИТЕЛ
78,3 - етилов алкохол
ЕТО ТУК Е ГЛАВНИЯТ ОХЛАДИТЕЛ
77,1 - етил ацетат
64,0 - метанол
56.5 - ацетон
ТУК Е ПОСЛЕДНИЯТ/СЕГАШНИЯТ ОХЛАДИТЕЛ
От главния охладител ако ще да капе по 0,1 литър на час ще е много добре.
Никой не му се пие етил ацетат, метанол и ацетон , нали ?
Но температурната картина е точно тази.
В „Нашата” ракия има и етил ацетат, метанол и ацетон , даже и в колоната ще е същото защото ,както написах, охлаждащата вода е с Т = много по ниска от точката на втечняване на етил ацетат, метанол и ацетон, или с други думи преобладаващата част от тях се втечняват заедно с етанола и в колона.
От тук излиза, че не колоната е панацеята , а колона + ПРАВИЛЕН охладител= охладител, който втечнява предимно етанол.

*Пределно ми е ясно, че не може /изначално не може/ , особено в домашни условия , да се оттървем от всички нежелани примеси/а и дали е потребно/, но можем да ги намалим драстично.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Valentor това за което говориш е принципа на рефракционата колона, виж тук http://dox.bg/files/dw?a=fa3c593ca4
В промишлените дистилатори го правят по същият принцип, но там навързват последователно 2 или 3 колони зада намалят загубите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Не мога да разбера какво иска Valentor .Ако се освободиш от всички примеси накрая ще получиш чист спирт.Какво ще го правиш тоя спирт ще го модифицираш с разни купешки есенции ли?
Процесите на стареене на ракията за какво са?Нали чрез аериране и продължително отлежаване ниско кипящите фракции се отделят.Тия вещества са с най голяма коц. в първака (етил ацетат, метанол и ацетон) и за това я наричат естеро алдехидна фракция.Дозата прави отровата в малки количества едва ли ще увредят пък и самия етанол си е "отрова" но си пием напитки съдържащи етанол.Производството на чисти вещества е трудна и съпа работа и не е за домашни условия.
Не съм пробвал с междинен съд (нещо като буркана на лулата) в който да се подържа определена тем. постоянно там би се получило нещо подобно на това което Valentor желае но да не забравяме че (дори и да не знаем) законите на Раул действат и че се получават винаги азеотропни смеси!
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 10:24 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Не знам какъв ще е ефекта, ако има система от такива "буркани" в които се поддържа определена температира. Така газът като навлезе в "буркана" първо намалява своята скорост и второ се увеличава площта за топлоотдаване. Така може би ще е възможно да се отделят допълнително някакви фракции, но според мен това представлява да вържеш допълнително още една колона.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 12:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ХХмм...с Beff сме качили един учебник на проф Маринов...Технология на високоалкохолните напитки и спирта!...не е лошо да го погледнеш...
Топлата вода вече е открита...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима