Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 19:43 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Решил съм да си купувам дъбово буре от с.Врачеш. Имам 2 въпроса относно използуването му за ракия.
1. Прочетох, че ракията трябва да се сипва неразредена. Каква ще бъде разликата ако преди това я разреда /на 40гр/ понеже така я обичам?
2. Има ли разлика /значение/ дали ще напълня бурето догоре или част от него. Тъй като идеята ми е за 100л буре но при условие ,че я слагам неразредена има вероятност да не се напълни догоре. Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
хм...Врачеш...
Като начало трябва да си наясно колко е обгорено...има степени.
По отношение на пълненето -това не е вино така ,че не е проблем ако не бъде напълнено цялото.По отношение на градусите...при по-висок градус, лигнина и различни танини и т.н. вещества се екстрахират по-добре -не случайно конячните дестилати отлежават на 70-75градуса...след отлежаването се купажират и разреждат до определен градус

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дали да я държиш разредена или не трябва да пробваш и двата метода и сам да решиш. Но ако разредиш ракията на 40 ал. гр. бурето диша част от алкохола се изпарява и ако стои по дълго време може да стане и на 38 ал. гр. за това минимум я разреди до 42ал.гр.
Новите бурета десет дни се киснат в вода като през два дни се сменя водата, след това се налива гореща вода на другият ден се източва, пак се налива гореща вода и така докато водата излезе бистра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:30 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
А след отлежаването на неразредена при разреждането не се ли губи цвета. При двата вида отлежаване има ли разли ка във вкуса, времето и др. Каква степенобгаряне да поръчам http://www.bgoakbarrels.com/Pages/4/BG/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
точно там е уловката...дори и малко да я изтървеш(да е станала прекалено наситена)можеш да я оправиш като я разредиш,другото което Малчев много правилно е отбелязал е варирането на градуса...лично за мен е по добре да стои с висок градус и после да си я докарам на който искам...и то с проби, защото бурето дава приятен оттенък и вкус който може да е още по добър при друг градус...който ще постигнеш при разреждането с дегустиране)))
Всичко от теб зависи за степента...ако ти харесва по опушено на вкус-вземи по обгоряло...Лично аз взимам най-високата степен...и следя всекидневно развитието на дестилата)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:43 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
По принцип я пия на 40ал.гр и нито един повече. При ново буре какъв е приблизителният срок на отлежаване


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Зависи от обема на бурето от вида на дървото и от това как си го изкиснал. Тази година се сдобих с буре от акация и черница 15л. киснах го 10 дни. 10 литра ракия я оцветчва за една седмица. Тази година прекарах 40л. ракия не разредена и сега бъчвичката стои за красота.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 21:06 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Мисля да взема 100л дъбово и като за сефте да го напълня с около 50л 60-70ал.гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Има и друг вариянт щом си се меракландисал за 100л. буре изкисни го добре и сложи вино в него а от другата година вече спокойно можеш да слагаш ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 21:20 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
С каква цел е виното, не може ли направо ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ами като сложиш вино, то ще "отмори" бъчвата и след това като налееш ракията, тя ще получи и лек "плодов" вкус. Това е техника в отлежаването на уиски. Ползват бъчви "втора" употреба от шери . По евтино излиза, а и този "плодов" вкус е в бонус.

А иначе може и направо ракия да налееш ама трябва доста редовно да я опитваш. Защото когато бурето е ново, доста бързо си пуска "вкусът" и има шанс ракиджосът да удря на дъска. Важно е да опитваш постоянно и да си доста внимателен. А иначе с отморената бъчва би трябвало да имаш повече време да отреагираш.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 21:36 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Като казах че сефтето ще е 50л имах предвид че в момента имам толкова а не с цел да я отслабвам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
давай смело :2thumbs: и масиран контрол на качеството :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 11:27 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
bonfire73 ,
Ти 100 литра ракия ли ще изпиеш за година ?
Това са по 274 грама на ден ?! и то всеки ден !?
За какво ти е това 100 литрово дъбово буре, и после какво ще го правиш ?
Вземи си 20 литрово, обработи го както казва Г-н малчев, налей си в него високоградусната ракия (да приемем 60 алк.гр.) опитваш с разеждане и като ти хареса разреждаш до 40 гр.алк. и освобождаваш бурето и имаш 30 литра някъде към втория –третия месец отначало и по-късно после,и още по късно .
В освободеното буре отново 20литра на 60гр.алк.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 18:03 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Мисля ракията да си стой в бурето просто за отлежаване и съхранение и да си вадя например по 2-3 или 5л разреждам и си пия, докато свърши или не направя нова реколта. Обикновенно 100-120л годишно. Всяка вечер по аператив с жената уикенда сбирка с приятели, тук там занесеш да почерпиш и тя си минава та даже и не стигне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима