Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 19:09 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
bonfire73, :thumbs1:
Радост бе за мен да ти прочета мнението. А моята е като папагал - нито пие, само едно повтаря. Вече започвам да се притеснявам когато пипна бутилката. Ама ми се пие бе - по 100мл. , но и някой да ми уйдиса на акъла.
Ама тази вечер ще тропна по масата , да знаеш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 20:02 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Пожелавам ти успех и наздраве, Бай Драгане!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 16:22 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
А имали значение дали в бурето се сипва различна ракия т.е. гроздова, сливова и т.н. или най-добре е само един вид


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2010, 08:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Ами като цело плодовите ракии искат по-кисело дърво може акация или черница.,докато гроздовите дестилати,твърдо дъбови бурета...Така че по -добре за да не се смесват аромати,използвай различни бурета за плодовите и гроздовите дестилати.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2010, 22:01 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Вече ми се поизясниха доста неща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2010, 14:27 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
Мисля че колегите са прави, 100л. буре е малко голямо, освен ако не правиш по- повече ракия. Може би 50л. е за предпочитане. Моето е 30л. и ми върши идеална работа, само дето вече се истощи и ще трябва да купувам ново. След като го измиеш както ти препоръчват колегите, напълни го до горе, но внимавай, защото първият път оцветява ракията най-бързо. След около месец и половина, ще трябва да почнеш да проверяваш ракията на цвят и на вкус.След това имаш две възможности - да отточиш цялата ракия и да напълниш бурето с нова, или отточваш 2/3 и доливаш до горе.В последствие времето за отлежаване се увеличава, като от време на време се пробва.Миналата седмица пробвах гроздова ракия която е вече 6 месеца в бурето, и установих, че съвсем слабо е променила цвета, но още не е омекнала.Аз я разреждам предварително до 51 градуса и така я наливам в бурето, след това в стъклени дамаджани или шишета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 12:00 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Лично аз ,ако мога да произведа повече от 100л дестилат-задължително ще си взема 100литрово буре за целта....най доброто отношение обем на бъчва/дестилат за отлежаване е около 200-220-228 литра))))Така че го взимай смело...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 19:28 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
В събота си купих бурето /100л М+ / майстора ми препоръча да го напълня с чиста вода от чешмата за 48 часа и след това спокойно да наливам ракията. На инструкцията и гаранционна карта си пише същото. Днес го напълних с вода. Как мислите дали да спазвам инструкцийте или да го плакна 10 тина дена. След това мисля да го напълня със около 80л гроздова преварка на 80 алк.гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 21:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
уууу супер браво...и честито!!!
М+ аа ми това е предпоследното изпичане или иначе казано 250°C време за обработка 60 мин...такаа -аз лично бих го изплакнал и със сода за бъчви,2-3 часа след това много добро изплакване после вода...смяна на 24 часа и така поне 5-6 пъти.
След това бих налял 20-тина литра шардоне(ако трябва ще си го купя бак ин бокс) и оставил пак 3-4 дена ,като го преобръщам често...и чак тогава ще налея дестилата който ако е на 80гр както казваш подхождаш направо академично!!!
После следват дегустации на поне 15 дена...и така година)))докато ти хареса на вкус ..но не забравяй че дори и да ти се стори по-екстрахирано,не е страшно тъй като ще има разреждане..преди бутилиране- при този обем ако го обработиш по начина който ти споделям...или близък до него ще получиш дестилат който гостите ти ще запомнят...
Ето тук ти пращам линк на едни от най-добрите бъчварници...в света...съвети за ползване..;
http://www.groupe-vicard.com/eng/OurPro ... fault.aspx
но тук все пак се говори за вино..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Честито :2thumbs: Тази година си купих 15л. буре киснах го десет дни но му бяха малко и прекарах през него на 4 пъти 40 л. ракия стоеше по 2 седмици и се оцветяваше напълно достатъчно. По големите бурета оцветяват по бавно за това го кисни 9 дни със студена вода като сменяш водата всеки ден на 10 ден сложи две пакетчета хлебна сода и налей гореща вода на другият ден изплакни бурето и го остави да се изцеди след това налей ракията. Цаката на хубавата ракия е отлежаването, при по хубаво изкисване ще може да държиш ракията повече време в бурето. Често проверявай ракията за степента на оцветяване, вкуса и аромата. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 21:32 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
С кое е по-добре сода за хляб ли или сода за бъчви. Кажете ми от къде да си купя сода за бъчви, ако е по-добре дайте адрес. Най удобно ми е София, Пловдив или Пазарджик. И значи в крайна сметка даго кисна повече а не 48ч само с вода. Петьо по какво позна, че 10те дена са били малко и колко още например би трябвало да го киснеш в случай, че не прекарваш направо ракия. А например ако сложа първо около 30-тина литра на 80гр. за 30-40 дни пак ли трябва до го кисна толкова или тогава може и по-малко и колко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 22:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Моите уважения към Малчев(въпреки че винаги има скрити козове)))...но не знам какво ще направи бикарбоната с дъба...
Мнението ми е -сода за бъчви-тя освен че ще екстрахира силно но и действа като дезинфектант...което е важно за случая който аз ти описах(шардонето).
Трябва да излиза бистра вода от него след 24 часа стоене...
Във всяка агро аптека има сода за бъчви.
София -Сортови семена на Сточна гара,или коя да е агроаптека на Кирков...Плвдив -миии ...Златната бъчва...-
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 22:20 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Мисля да си спестя шардонето и в крайна сметка....значи трябва да кисна и плакна докато потече чиста вода. А какво се дезинфекцира при новото буре, като нали е минало през огън и вкрайна сметка в него ще се държи ракия, а не вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 22:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
http://www.groupe-vicard.com/eng/OurPro ... fault.aspx

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 22:43 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
bonfire73 честито за придобивката. Няма никакъв смисъл от това прекомерно миене / от какво ще го миеш?/ напротив ще му вземеш карамела и аромата на опушено дърво. Аз правя така:наливам студена вода 48ч. изплаквам добре с гореща вода после още веднъж го пълня с вода за 24 ч. и наливам ракията на 70 гр. когато реша че е готова я вадя разреждам на 43-44 гр. и я връщам в бурето за доотлежаване най-малко за един месец.


Последна промяна venci на 23 Мар 2010, 23:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s, кольо колев и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима