Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 07:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 22:56 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Интересна идея. Това с разреждането ми харесва понеже аз мисля въобще да не я отточвам от бурето ами да си седи там докато не я изпия или докато остане 10тина литра да ги извадя и да го заредя с нова и дакато изпия остатъка новата горе долу да стане и да продължа от нея.
П.С. Венци, колко време я държиш на висок градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 23:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Няма такъв срок много е различно. Зависи колко годишно е бурето,обем,обгаряне,вид дъб и накрая какво искаш да постигнеш.С времето ще му хванеш чалъма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 23:10 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
В краина сметка на вкус


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2010, 10:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/3/BG/
Тук също има съвети от производители...
Защо се мие-ами да се отнемат дъбилните вещества,които ще придадът горчив вкус и нетипично жълто оцветяване на дестилата...
Карамел НЯМА има има в-во което се образува при обгарянето и се усеща най-вече като ванилия...или иначе казано ванилин....който в чист хим. вид има мирис на кокос...Лигнинът също играе решаваща роля при стареенето
Преди зареждане с дестилат новите бъчви се обработват двукратно със студена вода, която се сменя през 2-3 денонощия. След това бъчвите се третират в продължение на 15 - 20 min с водна пара при налягане 0,1 - 0,2 МРа и се изплакват със студена питейна вода. Чрез тази предварителна обработка се постига отстраняване на смолистите и част от лесноразтворимите във вода танинови вещества на дървесината, които придават на дестилатите остър и горчив вкус.
В конячното производство поради голямата продължителност на процеса стареене се е наложило разбирането, че старите конячни бъчви са най-ценни. Основната причина за това е, че с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати с повишено качество.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2010, 22:02 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Ами аз точно от там го купих, и самия управител който е и баш майстора ме посъветва 48ч чиста вода и после направо ракия. Аз го киснах 2 пъти по 48ч и го напълних с 70л 75гр гроздова ракия преварка от първо вино /мерло/ 25% захарност за което пое и вода за да тръгне ферментацията. Сега вече е на 2 дена и вече е жълта. Мисля след като се оцвети като коняк да я източа и да пробвам съвета на Венци т.е. да я разредя на 40-42гр и пак да я върна обратно. Засега такава ми е идеята пък времето ще покаже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2010, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Bonfire73 слушаи какво ти казваме, пък си прави каквото знаеш :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това не е отлежаване... цвета на коняк се постига за 5-8 години,верно с около 2 пъти по -големи бъчви...значи при спазване на технология за отлежаване същия ефект при теб би си получил за 2-5 години...не за 2 дена-това е екстракция на дъбилни и продукти на горенето в-ва.
но....въпрос на вкус...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 09:55 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Bonfire73 ,
Считам , че доколкото бурето е ново, то много бързо ( за няколко дена) ще придаде някакъв жълт цвят на течността.
Ноооо от бурето “се очаква” освен цвят още и цял комплекс включително за мирис, вкус, пивкост , които за 3-5 –10 дена не могат да се получат.
Поне към месец- месец и нещо
Така мисля. Не съм специалст .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Истината е, че като държим клечки в ракията и я оцветяваме за около 2-3 седмицитя, тя не омеква само замазваме остротата с веществата извлечени от дървото. Като държим ракията в буре за 2-3 седмици ефектът е същият. Когато бурето е ново /не изтощено/ или клечките са в по голямо количество ракията бързо се оцветява и предобива някъкви аромати от дървото, но след един даден момент ракията се насища на цвят и аромат. При пренасищане на цвета при разреждане или престояване се отделя утаика на дъното, а при пренасищане на аромата от приятен направо се превръща на вкус на дъска.
До сега варя ракия година за година, варя малко количество колкото да изкарам годината. Имам приятел който вари големи количества и му остава, като му ходим на гости черпи с ракия отлежала 3-4 години. Направо е перфектна и си мислите, че я държи в буре, не съхранява я в 10л. дамаджани от минерална вода с по една две черничеви клечки и сигурно си мислите че удря на пласт маса, ами няма такива нещо. По банкетите около нова година един колега почерпи с ракия стояла 13 години в 10л. бутилка от минерална вода ами вкус на пластмаса пак не се усеща.
За предимствата на бурето не става и спор но предварително трябва да се подготви добре и дори една година трябва да се държи вино в него за предпочитане е бяло, за да може да се изтощи бъчвата. Но за хората който не разполагат с средства приемлив вариянт са бутилките от минерална вода, с една или две клечки черница или дъб, пълни до скоса с ракия зада се увеличи площа на контакт с въздуха, също така е важно да не се затварят плътно, зада може ракията да диша.
Така че цаката е да създадем подходящите условия на ракията да остарее.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 30 Мар 2010, 13:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 13:33 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Аз не твърдя, че като се е оцветила за два дни е готова просто го споделям с вас един вид като канстатация, разбира се, че ще седи в бурето с месеци а дано и година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам опасения че ракията ти след един месец ще вземе да удря на дъска и се мъчех да те обедя с предните си постове, да изкиснеш добре бурето си.
Може и да не съм прав, това ще се разбере след още 4 седмици.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 14:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
За това именно предложих да сложи за известно време някое евтинджос шардоне от бак ин бокс...например.
Но ,от буре до буре има разлика...дано стане добра ракията!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 18:21 
Offline

Регистриран на: 22 Фев 2010, 18:44
Мнения: 20
Местожителство: Костенец
Ще ви държа в течение и в крайна сметка ще се радвам и да ви почерпя. По принцип аз винаги обичам гости, е да не са въздържатели пък и такива няма проблем с една дума обичам да седя в приятна компания в крайна сметка какво друго му остава на човек. Когато и да минете през Костенец се обадете ще ви дам кординати да обновим инфо на по чашка, не само да кълвем по клавиатурата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2010, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2010, 07:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Ако източвам дъбово буре за 2 дни трябва ли да му сложа вода през това време или може и сухо да си стои?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима