Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Есенциите
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 06:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
Искам да попитам какво ви е мнението за есенциите за ракия? Аз намерих фирма която продава всякакви атрибути за ракия и вино и си купих есенция мускат. шишенце 20мл за 50Л ракия. Значи те имат около 10-15вида есенций, манастирска, гроздова, мускатова, дюлова, кайсиева, билкова и т.н.
Още не съм слагал, та за това питам ако има някой с опит :lol:
Освен това ми стана ясно как се продават толкова видове ракия по магазините не че ми беше неясно ама ми се доизясни :D :D :D .

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Есенцийте
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 12:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
EU_BG_akademika написа:
Искам да попитам какво ви е мнението за есенциите за ракия?

Май не ме кефи вкуса на ментето с есенции. Опитвал съм кайсиева-менте, ама истинската кайсиева няма нищо общо с изкуствената. Вероятно, ако се използват умело, есенциите могат да доведат да добър резултат, но истинското си е истинско.

Това важи и за есенциите - има естествени ароматични извлеци, има и синтетични химически микстури, които уж наподобяват естествения аромат, но в края на краищата оставят впечатлението, че са правени от гумени цървули... Например за портокалов аромат слагат дифенилоксид, етилфенилацетилен за анасон и т.н. Обикновено синтетичните есенции имат по 15-30 съставки и въпреки това трудно наподобяват естествените.

Правил съм експерименти с ароматизирана водка - наливам в казанчето спирт разреден с вода до 12%, а в купола окачвам едно телено кошче с портокалови кори или нарязани зелени лимони така, че парите да минават през тях. Въпрос на вкус, но според мен експериментът определено си заслужава. По този начин можеш да използваш всякакви естествени аромати. Ако не опиташ - няма да знаеш, така че най-добре да експериментираме :)

Много подходящи за ароматизиране са кошчетата за варене на картофи на пара, защото диаметърът им се нагажда към казана, а и лесно могат да им се завинтят три шпилки за крачета така, че кошчето да е над течността:

Изображение

EU_BG_akademika написа:
Освен това ми стана ясно как се продават толкова видове ракия по магазините не че ми беше неясно ама ми се доизясни :D :D :D .

С малко есенцийка, сладкарска боя, украински картофен спирт, водичка и глицерин си готов производител на каквато искаш ракия :lol:

EU_BG_akademika написа:
Аз намерих фирма която продава всякакви атрибути за ракия и вино

Сподели адреса на фирмата със съфорумците - всеки доставчик на оборудване е добре дошъл.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
ОФФФ разбирасе че трябваше да го споделя, ама сутринта бързах за работа та забравих :( :( :(
www.zavinoto.com.
Има ценни неща според мен, а това за кошчето ще го опитам задължетелно, аз много обичам да научавам нови неща особено за добива и уйдордисването на ичкията :D
Хай Наздравичка :D

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пробвал съм ракия ароматизирана с див пелин /изглежда като метлата по края на листенцата има топченца/ сноп изсушена билка се слага в казана . Аромата напомня на мускат. Когато се сложи във виното аромата е съшият като на купешката керацуда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 20:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
petiomalchev написа:
...сноп изсушена билка се слага в казана.

Ако билките се сложат само на парата, а не в течността, ароматът става много по-жив.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2008, 14:50 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
Ароматите за ракия са натурални и при ракия с по малко аромат не може да се различи мускатова ракия и гроздова ракия от някакво грозде с аромат мускат , а това не е менте защото ракията си е истинска аромата е натурален производство на швейцарска фирма една от най големите в бранша ане нещо " а ла пещера " само спирт и аромат Но аз най харесвам по екзотичните като смокинова ,медена ,попска крушова, дюлева и др ,а от по традиционните перла, бисерна и кайсия. Освен това ароматите за ракия са близо 50 вида но просто тия които ги продават предпочитат най бързо оборотните и не винаги има пълната гама но по екзотичните могат да се закупят от тук http://www.zavinoto.com/request.php 8) :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2008, 15:06 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Всичко е добре ама кирилизацията на сайта е скапана, неможе нищо да се прочете за тези есенции! Иначе няма нищо лошо човек да си ароматизира ракийцата, както желае и скакъвто аромат си иска! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2008, 19:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
alambik написа:
Всичко е добре ама кирилизацията на сайта е скапана, неможе нищо да се прочете за тези есенции! Иначе няма нищо лошо човек да си ароматизира ракийцата, както желае и скакъвто аромат си иска! :)


При мен няма проблем, всичко се чете.
Инък въпрос на вкус :D но като знаеш какъв е материала...
Според мен ароматите трябва да се употребяват само когато трябва леко да се усили аромата на напитката (както споменава колегата за муската). Другия вариянт е когато правиш нещо, в което се слага аромат - като мастиката.
Един колега се опитваше да ме убеди, че съм балък като се занимавам с ечемик, царевица, малц, глупости. Той като тарикат бере джанки и им слага есенция за уиски и ставало уиски ... :P

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2008, 15:21 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Не съсипвайте ракията ако е само от грозде!
До миналата година си купувах 150 кг Муснат отонел по левче килото и варих 22 25 л ра кия. Това е истината -мерседеса на ракията. Но свършва бързо.
Иначе обикновената , от джибра, и добавям мискетова есенция, но само от БЕНА!!! Никакви други измислени есенции и фирми. Опитвал съм. И ви съветвам не опитвайте!
http://www.bena-bg.com/page.php?n=3598&SiteID=258


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2008, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
работил съм на казан 3 години и съм видял всичко: от легенди и митове до "технлогии". виждал съм хора да мажат с мед капаците,сурове плодове в материала,виждал съм всякакви билки и треви,дори анасон(за всичко си има хора),лукчета(веднъж не загоря на втория път загоря,аз се изнервих :) ), до мерене на температурата,градуса на течащата ракия и при определен градус да се слагат сушени плодове на чучура един човек беше излял есенция в материал преди да сложа капака (шапката).
Чувал съм и думите "с 3 капки есенция и е 6 точки" .според мен тази есенция е лесно усетима и най много да го докарате на вкус на купешка ракия..
отново моето скромно менение е: всичко е чиста проба вярвания,фукня и преструвки. оставете аромата на плодовете, берете хубави узрели плодове и спазвайте точната мярка и материал трябва да е рядък!!
за кайсиевата ракия един съвет от мен:преварете ракията и после когато сте оставили за около 10,20,30,40 дни (зависи колко ще издържите :) ) без капак за да се изпарят вредните алкохоли сложете две хубави шепи (1 кривач по народно му :D ) може и повече сушени кайсии и така можете да направите дори червена ракия. Пил съм и съм правил такава ракия и ви гарантирам ракия за цял живот! и както някой каза ако правите чисто гроздова ракия не и слагайте нищо :!: това е мерцедесът на ракиите .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 10:29 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Администратора ви беше написал някъде защо се мери температурата на лулата(мисля, че беше в "дестилация"), тази температура е свързана с алкохолният градус на дестилата! Що се отхася за останалото наистина са глупости. НЕХАБЕТЕ ВИНАСАТА И ДЖИБРИТЕ ОТ МУСКАТА И МИСКЕТА!!! Вземете си винасата, а ако си имате казан оставете я в казана(ако е неръждавейка) добавете захар докаро е топла, на 100 литра винаса 25 кг. захар докато е топла(около 40 градуса) и като изтине на 28 гр. добавете 2 кубчета мая за хляб, а джибрите ги залейте само със захарният сироп. Заливката отваря още повече аромата и ще извадете 2 пъти повече ракия. Неварете джибрите, само виното! Бъдете сигурни, че есенции няма да ви трябват! :D :wink: Пак ви казвам, ВАРЕТЕ МУСКАТА И МИСКЕТА НА КАЗАНИ С КОЛОНА И ДАСТИЛАТА ДА НЕ ИЗТИЧА ПОВЕЧЕ ОТ 55 ГРАДУСА АЛКОХОЛ, ОПИТВАЙТЕ ОТ 47 ДО 42 АЛК. ГР. И ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПАТОК СПИРАЙТЕ И ОТДЕЛЯЙТЕ ПАТОКА. Казанджията или технолога на казана знае апаратурата си и при висок градус на виното да ви го разреди, така че да изтича на около 55 алк.гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 14:47 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2008, 18:21
Мнения: 14
А как вървят като цени тези оцветители и есенции ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2008, 17:07 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2008, 18:21
Мнения: 14
А как му е цената на въглена. И цената на спирта (зърненият) и от къде се купува, от аптеката ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Май 2008, 01:00 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
цената на спирта е около 4 лв


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: здрасти колега
МнениеПубликувано на: 08 Май 2008, 21:28 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
спирт се намира при нас и по евтин но по добре да си купиш домашна ракия без примеси :idea: :wink:

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима