Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Май 2008, 21:22 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
кой е твоя район


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Май 2008, 21:36 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Я стига с тези "ракии"(дестилати), нищо не става от тях и на 85-90 градуса да е пак си има аромат! Спирта си е спирт. 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 17:30 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
хубавата ракия се прави от хубав материал и всякакви други добавки са излишни,но все пак понякога се налага да се пипне малко :D ,затова ще си позволя да питам тези които са специалисти или просто са го правели,коя от двете фирми продава по качествените суровини-"Ванков 2004" ООД. или Бена?
Дъбовият чипс използва ли се при ракиите или само за вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 14:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
alambik написа:
Администратора ви беше написал някъде защо се мери температурата на лулата(мисля, че беше в "дестилация"), тази температура е свързана с алкохолният градус на дестилата! Що се отхася за останалото наистина са глупости. НЕХАБЕТЕ ВИНАСАТА И ДЖИБРИТЕ ОТ МУСКАТА И МИСКЕТА!!! Вземете си винасата, а ако си имате казан оставете я в казана(ако е неръждавейка) добавете захар докаро е топла, на 100 литра винаса 25 кг. захар докато е топла(около 40 градуса) и като изтине на 28 гр. добавете 2 кубчета мая за хляб, а джибрите ги залейте само със захарният сироп. Заливката отваря още повече аромата и ще извадете 2 пъти повече ракия. Неварете джибрите, само виното! Бъдете сигурни, че есенции няма да ви трябват! :D :wink: Пак ви казвам, ВАРЕТЕ МУСКАТА И МИСКЕТА НА КАЗАНИ С КОЛОНА И ДАСТИЛАТА ДА НЕ ИЗТИЧА ПОВЕЧЕ ОТ 55 ГРАДУСА АЛКОХОЛ, ОПИТВАЙТЕ ОТ 47 ДО 42 АЛК. ГР. И ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПАТОК СПИРАЙТЕ И ОТДЕЛЯЙТЕ ПАТОКА. Казанджията или технолога на казана знае апаратурата си и при висок градус на виното да ви го разреди, така че да изтича на около 55 алк.гр.

Дали съм разбрал правилно...от гроздето за ракия не точа ракия след смилането да загрея едно количество сок в което да се разтвори захарта и със изтиналият сироп в който са сложени и мая за хляб да залея джиблите....????? това ли е ,ако гроздето е добро и ароматно и ракията ще е такава. струва ми се,че и вода ще трябва да се добави....???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 15:59 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Не, вариш ракията, като изтине "отпадъка" в казана пазтваряш захар в него(20-25кг. на 100л.) и като падне температурата на 25-28 градуса слагаш отцедените джибри или ако ползваш казана за съд, слагаш маята за хляб!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2008, 20:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
[quote="alambik"]Не, вариш ракията, като изтине "отпадъка" в казана пазтваряш захар в него(20-25кг. на 100л.) и като падне температурата на 25-28 градуса слагаш отцедените джибри или ако ползваш казана за съд, слагаш маята за хляб![
доколкото разбирам тук става въпрос за повторна преваряване на вече изварени джибри,или пак не съм разбрал.
а между другото при нормални услови колко мая за хляб се слага и изобщо необходимо ли е да се слага


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:21 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Oххххх... РАКИЯ СЕ ВАРИ ОТ ВИНО, БЕЗ ДЖИБРИТЕ!!! Стига я натоварвайте!!! :x Като отделиш джибрите, сваряваш виното и в "отпадъка" от казана разтваряш захарта, после добавяш и джибрите, ако са хубави или мая за хляб. Може и джибрите и маята за хляб. Ферментацията протича бързо, пълно и без загуби на захар! Дори се слага и по-малко захар-16-18кг. на 100 литра винаса(отпадък) и 5-10 кубчета мая(5, ако сложиш и джибрата). Така трябва да изферментира за около 5 дни! Оставя се 20-30% празен съда за да не изкипи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:41 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
alambik написа:
Oххххх... РАКИЯ СЕ ВАРИ ОТ ВИНО, БЕЗ ДЖИБРИТЕ!!! Стига я натоварвайте!!! :x Като отделиш джибрите, сваряваш виното и в "отпадъка" от казана разтваряш захарта, после добавяш и джибрите, ако са хубави или мая за хляб. Може и джибрите и маята за хляб. Ферментацията протича бързо, пълно и без загуби на захар! Дори се слага и по-малко захар-16-18кг. на 100 литра винаса(отпадък) и 5-10 кубчета мая(5, ако сложиш и джибрата). Така трябва да изферментира за около 5 дни! Оставя се 20-30% празен съда за да не изкипи!

добре де ,смачквам гроздето слагам на 100 кг грозде 5,6 кг захар разтворена в във вода и така бъркам двайсетина дни като вадя до колкото мога чепки и когато дойде време да варя варя почити само сок но има и малко джибри,това ли натоварва ракията..???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: vapros4e????
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Мар 2009, 12:49
Мнения: 3
kolegi ot kade moga da si zakupq esenciq za rakiq? mersi :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 15:25 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
http://www.bena-bg.com/page.php?n=3598&SiteID=258
от там


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Мар 2009, 12:49
Мнения: 3
mersi mnogo :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
toshko1 купувал съм от тези http://zavinoto.com/products.php?cat=2 трябва да се сложи необдодимото количество да се изчака два дни /в отворен съд / и тогава придобива някъкъв аромат, иначе веднага като го пробваш си блъска на есенция, за това първо слагаш в един литър оставяш два дни и пробваш ако ти хареса може да сложиш на цялото количество . :lol: :lol: :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2009, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Мар 2009, 12:49
Мнения: 3
mersi za informaciata:) .oba4e imam oshte edno vapros4e -kakvi sa cenite na esenciite ,za6toto v saitovete ne pishe? :?:

[mod="SiteAdmin"]Моля те, пиши на кирилица:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=51[/mod]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2009, 00:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Май че бяха около 3 лв. Количеството е 20 мл. за 50 л. ракия, около 15 капки на литър.

Изпратено след 7 часа 41 минути 42 секунди:
ika написа:
alambik написа:
Oххххх... РАКИЯ СЕ ВАРИ ОТ ВИНО, БЕЗ ДЖИБРИТЕ!!! Стига я натоварвайте!!! :x Като отделиш джибрите, сваряваш виното и в "отпадъка" от казана разтваряш захарта, после добавяш и джибрите, ако са хубави или мая за хляб. Може и джибрите и маята за хляб. Ферментацията протича бързо, пълно и без загуби на захар! Дори се слага и по-малко захар-16-18кг. на 100 литра винаса(отпадък) и 5-10 кубчета мая(5, ако сложиш и джибрата). Така трябва да изферментира за около 5 дни! Оставя се 20-30% празен съда за да не изкипи!

добре де ,смачквам гроздето слагам на 100 кг грозде 5,6 кг захар разтворена в във вода и така бъркам двайсетина дни като вадя до колкото мога чепки и когато дойде време да варя варя почити само сок но има и малко джибри,това ли натоварва ракията..???

Това с "отпадака" наистина е много интересно.
Аз го разбрах така:
- взимаш 200 кг. грозде МИСКЕТ или МУСКАТ
- отделяш чепките / аз имам една дървена рамка на нея има закачена мрежа с око 3х3 см. и там "рендосвам" гроздето /
- смилаш гроздето и го слагаш в два бидона
- мериш захарноста на шарата ако е по-ниска от 20% слагаш захар, като я разтваряш в шарата, ако е пък по висока доливаш вода.
- при температура на помешението 20-25 гр. най-много за две седмици превира. В друга тема alambik съветва да се вари веднага след завършване на ферментацията /като потопиш захаромера в материала да показва нула/.
- преди да вариш източваш само шарата. Аз добавям сода 5 пакетчета на бидон материал /зада се неутрализират киселените/.
- за предпочитане е казан с колона
Изображение
- като сложиш шарата в казана зада тръгне на 55 ал/гр. трябва да се добави поне 1/3 вода може и повече /ако си на обществен казан питаи казанджията/.
- за отделянето на първака в една друга тема alambik беше споменал че мускатовите аромати са леки и излизат първи, бе за всеки случаи хвърлете първите 100 гр. по принцип гроздовите джибри казват че съдържат най-малко метил за това може да не се отделя повече първак.
- когато ракията падне под 47 ал/гр. трябва да се пробва да не удря на патоки, налива се в чаша и се разрежда с вода до 30 ал/гр. отпива се глътка и се джабурка в устата и после се изплюва /като дегустаторите/, пробва се през определено време, ако вземе да удря на патоки се отдела за пърцуца, ако не се изчаква до 42 ал/гр. и тогава се отделя. Аз спирам да събирам пърцуцата на 20 ал/гр. и отварям казана.
- когато се спре казана /отвори се капака/ не хвърляме течноста от казана а се прелива в бидон, на 5 л. "отпадък" се добавя 1 кл. захар и се разбърква до разтваряне на захарта /тя може да се сложи и направо в казана - по-бързо да изтине материала/. Когато температурата на озахарения "отпадъка" спадне до 25-28 гр. се добавят джибрите които са останали преди варенето и слагаме 3 пакетчета мая на един бидон. Ако количеството на материала ви се вижда малко може да се добави "захарен сирип" разтвор на захар в вода 20% 1 към 4. Ама не се оливаите с сиропа.
- след завършване на ферментацията на втория материал добавяме пърцуцата от първото варене и пак варим.

За новите в форума обяснявам защо цитирам alambik, защо, защото човека е професионалист и работо това, ако съм збъркал нека ме поправи.

- :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2009, 07:19 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Точно така!!! Само не разреждай шарата с вода. Много добре става като отделиш зърната, ако си ги отделил залей и тях със сиропа в тях също има аромат! Не разреждай джибрата с вода преди варене, няма да я вадиш постоянно на 55 град. Това става когато вариш на колона, имаш постоянен поток и изход. Останалото е така. Благодаря за доверието! :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, BREAKER, Georgi_Romeov, mavar и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима