Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
agro написа:
Не съм се отказал. Вече имам вакуум помпа 1 kW, макар и не такава, каквато ми се искаше. Имам казан с бъркалка и водна риза, имам 18 kW котле с горелка, управлявана с контролер. Имам втори реактор с водна риза и бъркалка, който мисля как да приспособя за сборник на кондензата /баретата да е вътре/. Възстановявам пасираща машина, която отделя чепки и костилки и прибира само плодовата каша. Ако сменя ситото, ще отделя семките и люспите. Имам подходяща помпа за препомпване на кашата и шлемпата. Остава само да измисла каква да е схемата за охлаждане - с фреон или с ледена вода в кондензатора. Всичко това не е замислено с комерсиално приложение, а единствено за удоволствие. Някои ходят по казина, други - по жени, трети пиянстват, а аз така си чеша крастата събота и неделя. Даже пчелни кошери си взех преди две седмици. Като отдестилирам нещо под вакуум, ще споделя за резултата.

Успех,стискаме Ти палци!!! :2thumbs: :respekt:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Вакумната дестилация е готино нещо. Температурата на кипене на материалите / етил метил вода масла и тн./ е в обратна зависимост спрямо налягането. Колкото е по-силен вакума, толкова е по-ниска температурата на изпаряване. Ефекта е:
Първо намалява енергията за подгряване на матеряла, /ток дърва газ/ до точката на кипене.
Второ запазват се вещества които се разграждат от висока температура /витамини и ароматни масла/- ракия с витамини е лекарство за профилактичен прием :zauf2:
Трето няма загаряне на казана и чистенето е по-лесно.
Проблемът е че трудно /скъпо/ да се слагат помпи/вентилатори/, които трябва да са устойчиви на спирт, вода, оцети, масла и тн. и от друга страна да издържат на температури до 150 градуса поне. Освен това охлаждането на газовете /дестилата/ трябва да е на няколко етапа и да не пречи на помпите преди него, което води до по-скъпи и по-обемни охладители.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 21:43 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1115
Местожителство: Дупница
Абе само си пишете за изпаряването под вакуум , ама я кажете нещо и за втечняването!!! Щото дестилация е изпаряване и последващо втечняване! Та ми е интересно каква точно е схемата - не че имам намерение да правя нещо такова де! Щото ако беше някаква прогресивна технология , цар киро отдавна да я беше внедрил! :lol:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2016, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2015, 23:15
Мнения: 12
Аз много исках да намеря вакуумпомпа, през която да може да минава парообразния дестилат, а от другата страна на помпата съда да е с атмосферно налягане и да се получи естествено втечняване. Не можах да намеря такава помпа на разумна цена като за опити. Затова сега ще пробвам с обикновена вакуумпомпа, ще създам вакуум в двата съда, този с материала ще го подгрявам, този с кондензата ще го охлаждам, колкото успея. Надявам се процеса да върви с някаква скорост дори и при изолирана вакуумпомпа, надявайки се кондензиращите в студения съд пари да поддържат вакуума. Ако не се получи, или е много бавно, за охлаждане ще използвам ледена вода или директно фреонов кондензатор. Проблема ще е с баретата за вземане на проби, това още не съм го мислил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2016, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Получаването вакум при процес на кипене на течности е невъзможно, тук става въпрос за понижено налягане при което се сваля температурната точка на кипене на джибрите. Печели се от по-малко енергия за завиране, не-загаря, по-добре се запазват ароматите.

Засиленото изпомпване на газообразните изпарения в казана,води до повишаване на налягането в охладителя. За да не идухва кондензата през охладителя е нужно охладителите да бъдат с няколко пъти по-голяма пропусквателна и охладителна способност.

Ако охладителя е класическа навита медна тръба потопена във вода. Дебита е свързан с напречното сечение на тръбата /диаметър/ . При охлаждане повишаването на диаметъра на тръбата води до увеличаване на дължината на серпентината, което пък намалява дебита /увеличава се триенето/ :wallbash: . Решението за увеличаване на дебита е в успоредното свързване на няколко медни тръби с общ вход. Колкото повече са тръбите, толкова е по-голямо е напречното им сечение и толкова по-голям е дебитът през тях, което позволява постигането на по-ниско налягане в казана и по-лесна работа на помпата.
Всичко звучи добре, ама като трябва да сложиш 20 тръби ф10мм по 4 метра-80 метра и сметката започва да става доста солена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2016, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2015, 23:15
Мнения: 12
Каква да е скоростта на изпарение в казана зависи само от степента на понижаване на налягането и от температурата, на която е подгрят материала. И двете подлежат на контрол, така че може да се докара скоростта на дестилация такава, че кондензатора да насмогва. Проблема е, че и той е с понижено налягане и ще иска охлаждане до много по-ниска температура от обичайното - потопен в ледена вода или направо фреонов хладник. Това последното не съм го виждал, но сигурно има готови подходящи такива за нуждите на разни производства. За сигурност може да се сложи кондензатор и след помпата, да се вижда дали работи добре системата. Ако там се появи конденз, ще е указание за проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2016, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Идеята ти за помпа след охладителя е добра :klatsch: . Ще помисля по въпроса , въпреки че вече съм си купил доста части за конструкция при която помпата е между казана и охладителя. Налягането в охладителя е малко по-високо, но това се компенсира с по-голям дебит на охлаждането. Като го сглобя ще постна снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2015, 23:15
Мнения: 12
Ако помпата е между казана и охладителя, който е отворен към атмосферата чрез чучура на баретата, то тогава налягането след помпата ще е атмосферно. То ще се повиши само ако се дестилира с някакъв огромен дебит, така, щото проходното сечение на входа на охладителя да се окаже малко за обема на постъпващите пари. Това означава, че охладителя не е правилно изчислен за избраната скорост на дестилация, ама нали няма да правим завод. Изпареното при подналягане в казана при 40 градуса, щом излезе на атмосферно налягане, дори и без охлаждане, в първия момент следва да кондензира на нормалното атмосферно налягане в кондензатора при тази температура. При кондензация се отделя топлината на изпарение, тя трябва да се отстранява непрекъснато и това ще е необходимата мощност на охладителя. Проблем очаквам, защото вероятно парите ще кондензират мигновено във вид на мъгла, улавянето на която също води до друг вид техническо решение, усложняващо инсталацията. Ама докато не се пробва, всичко е празно теоретизиране. Ако има някой с практика във вакуумна дестилация при стайни температури на разни продукти, нека помогне, за да не гадаем. Отдавна питам, но помощ отникъде.
Каква помпа си предвидил, колега?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако помпата е между казана и охладителя трябва задължително да е безмаслена, примерно безмаслен компресор или диафрагма. 1000 евро. При стандартните помпи дестилатът се омирисва на масло, а и самата помпа не понася спиртни пари.
Друг проблем е, че кондензацията започва още в помпата - опасност от хидравличен удар. Затова системата се изгражда така, че помпата да е извън нея (след охладителя).

За да няма спиртни пари на входа на помпата, темп. на охладителя е от поръдъка на 0*C

При температура в казана 40*С и около 10% алк се работи с подналягане около 74 мм живачен стълб, което е предостатъчно да сплеска стандартен казан.

Ако се предвижда отлежаване в дъб, дестилацията трябва да протече при нормални (високи) температури в контакт с мед. Вакуум може да се използва единствено за суперкапризни плодови материали, които няма да отлежават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2015, 23:15
Мнения: 12
Затова казвам, че не намерих помпа на смислена цена като за опити. А това с 40-те градуса го дадох само като пример. Може и при 60 - 70 градуса да се експериментира, тъкмо и охладителя ще иска по-малко охлаждане. А колкото до хидравличен удар в помпата, подозирам кондензат под формата на фина мъгла, който, докато стане видимо течност, отдавна ще е заминал далеч от помпата. Има напорни помпи с гъвкаво работно колело на приемлива цена, дали няма и вакуумни такива?
Колкото до качествата на дестилата, ще ми се да е вярно, че под вакуум ще изтегля специфичния аромат, може и преди ферментацията /да няма първак/, после дестилираме спирта възможно най-чист. Накрая добавяме добития под вакуум аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И компресор от стар климатик става ако е след охладителя :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2015, 23:15
Мнения: 12
Само за проба - да.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2016, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
agro написа:
Вече имам вакуум помпа 1 kW, макар и не такава, каквато ми се искаше. Имам казан с бъркалка и водна риза

:) Ти си знаеш, ама на мен това ми изглежда скъп и рисков подход
- да си сплескаш казана ако нещо се обърка с редуцирането на вакуума
- да се окаже, че резултатите не те удовлетворяват и си инвестирал сериозни суми в пустото

Има много по-простички решения ако става въпрос за експерименти
https://www.youtube.com/watch?v=J3MUeY-OQ-w
https://www.youtube.com/watch?v=-Exzcw8F78I


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nick name и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима