Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 22:10 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2010, 13:28
Мнения: 7
Даите акъл колеги не сам правил и сам се заел тиа дни да я тургам да ферментира.
МИслия с малко джибри миналогодишни да и краштисам та да почне ферментацията ама дали е достатъчно или и мая да турна .....
Абе даите акъл ако сте пробвали
мерси


Последна промяна Krasun40 на 08 Юли 2010, 15:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами дали ще тръгне ферментацията само от миналогодишната ти джибра това само пробата може да го докаже. Зависи от състоянието на джибрата.
Как да подготвиш материала мога да ти дам съвет. Изсипваш всички компоти в един бидон взимаш една бъркалка за теракол и пасираш материала, ако има компоти с костилки трябва да прецедиш кашата. Може да използваш мрежа за рачило зада прецедиш, така ще отделиш и шлюпките. Компотената каша трябва да се разреди с вода зада достигне захарност 20%, при разреждането с вода може да използваш да загрееш материала до температура 30гр. като добавиш гореща вода. Високата температура е необходима за тръгването на ферментацията. Ако смяташ да възбудиш ферментацията с миналогодишната джибра тя трябва да е поне 10% от компотеният материал, смесваш джибрата и прецедената компотена каша мериш захарноста и добавяш гореша вода зада повешиш температурата, разбъркваш добре, бъркаш материала сутрин и вечер, на вторият ден ако не е тръгнала бурна ферментация на 100л. материал добавяш 250гр. мая. Която трябва да се активира предварително в литър, литър и половина топла вода 35-37гр. растваряш 100гр захар и размиваш 250гр. мая след половин един час маята взема да шупти и образува пяна. Наливаш бъркоча в бидона и вече трябва да стане. Джибрата трябва да стой в помещение с температура 20-25гр. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010, 16:11 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2010, 13:28
Мнения: 7
мерси колега 6те спазия описаната от теб технология и ще споделя резолтата :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 16:06 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2010, 13:28
Мнения: 7
:prost:Здравеите колеги РАКИИКАта стана чудесна .Винените джибри се оказаха напално достатъчни за протичане на ферментацията и от 100 л материал извадих 15л 60градусова ракиика която смятам да разредя с мин вода горна баня:))
пп
учудващто силен со оказа аромата на ягодовия компот и съответно и ракииката е с такъв мн приятен аромат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Малко позабравена тема ама: Поради налегналата ме скука прерових мазата на бабалъците. И...... компоти. :shock: много компоти от незнаини времена. В мен се надигна СИЛАТА НА ДИСТИЛАТОРА :hurra: Въпроса тук е какво да ползвам за фермент. дрожди или метода със сухата мая? даите акъл......... :help:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Дрожди....няма да сбъркаш! :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Moni ако има компоти с костилките примерно от череши не ги слагай в материала. Костилките съдържат цианиди, даже да смачкаш плодовете и да ги извадиш от дългото стоене преминават в течността. Цианидите и да не са в голямо количество за да се отровиш дестилата ще мирише на костилки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Нямат костилки. Праскови,каисии, джанки, дренки разни сладка и др. кажи :?: за дрожди или за мая кво да правя?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 20:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Дрожди Монка. Ако нямаш, може и мая, но по-добре дрожди

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дренките съгурно са с костилките. Пробвай някой от тези дрожди макар че в котелното ти температурата ще е подходяща за ферментация http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2011, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ОК. почвам още утре... след като приватизирам компотите... :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2011, 04:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За смилане на плодовете от компотите и за по-бързото разтваряне на сладката в топла вода, ще е хубаво да използваш пасатор за дрелка /пригодена бъркалка за теракол/.
Ето го моя
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2011, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
[quote="petiomalchev"]За смилане на плодовете от компотите и за по-бързото разтваряне на сладката в топла вода, ще е хубаво да използваш пасатор за дрелка /пригодена бъркалка за теракол/.
Аз работя с по малък мащаб, събира точно един буркан.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vsd и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима