Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010, 06:42 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Здравейте колеги! Знам, че се писа по тази тема във форума, но в повечето случаи става дума за гроздова ракия. Сега заложих материала от джанките и се чудя дали след варенето да слагам дъбов чипс (от френския) и въобще струва ли си? Мисля, ако го сложа, да го държа примерно една седмица и да го извадя за да не правя дъбов екстаракт. Ако имате идеи - давайте.
Предварително ви благодаря! :?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ivoPP написа:
Сега заложих материала от джанките и се чудя дали след варенето да слагам дъбов чипс (от френския) и въобще струва ли си?

Това е въпрос на вкус, на мен лично не ми харесва изменя вкуса. Докато при добавяне с гроздова ракия двата аромата се допълват. Според мен за джанковата най и отива черничевите трески и цвета да се докара сламено жълт.
Може да пробваш в едно шише 1л. да сложиш ракия и чипс, като следиш вкуса при различните степени на оцветяване и ако ти хареса да направиш и останалата ракия така. Трябва да разбереш какви препоръки дава производителя какво количество чипс се слага на литър ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010, 08:43 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Дали не се продава и черничев чипс?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2010, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не съм виждал по магазините или по страниците на фирмите който пгават екстри за вино и ракия. Пък може и да има :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2010, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Черничев чипс няма смисъл да търсиш. Никой не произвежда такъв. Ако пък се опитат да ти продадат - значи си е чиста измама. Истината си е в дъбовия чипс, само че и при него имам редица особености - едрина, степен на изпичане, вид на дъба от който е получен и т.н.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 06:15 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
В един магазин за ракиджийски и винарски пособия и консумативи (от където съм купувал дъбов чипс) ми казаха, че те не продават черничев, защото внасяли само от Франция. Имало обаче такъв внос, но от Турция. Тъй като не знам къде да търся, взех да се чудя дали да не заменя черницата с трески от салкъм. :?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2010, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ако дължите толкова много ракията от джанки да е оцветена в жълто има два-три метода които се свеждат до използването на различна дървесина:
1.Черница-класика за повечето българи
2.Смрадлика-преписват и лечебни свойства
3.Слива-още не изпитвано от мен но съм пил такава ракия
За 1и2 могат са се използват тески от съответното дърво но е хубаво да се обработят по метода на Petiomalchev виж :
Цитат:
10л. псевдо дъбово буре за ракия

3. Бивш колега ми разказа че взимал клонка от слива обелвал я и пущал да тече ракията от чучура на казана по клечката.Така ракията се оцветявала в жълто на момента,още при казана .Повтарям не съм ползвал но има резон в тая работа сливата си дава вкус на слива.
Колкото до чипс независимо от какво дърво е трябва да се изтошти малко за да не се натрапва вкусът му.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима