Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 14:39 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
Колеги, моля за помощ.Тези дни варих ракия от миналогодишната гроздова реколта. При втория- трети казан, забелязах кафяви линии по вътрешната страна на кофите, в които тече ракията. С разните сапуни не можах да ги измия. Отмиха се с някакъв препарат за печки на MEDIX.
При следващия казан наблюдавах какво тече по- внимателно и забелязах, че зацапването се получава при по- силния огън при изкарването на патоките. Дестилата си е бистър, но по повърхността му в кофата има явно има някакви фракции като масло или като смола и полепват по кофата. По скоро даже ми прилича на нещо като асфалт, понеже като го затъркам се размазва по стената, но не мога да го измия освен с тоя препарат на MEDIX, който явно е с някаква киселина.
Та въпроса ми е дали някой може да ми каже какво е това дето ми се лепи по стените на съдовете, мога ли да го избегна и как да го избегна. Варя на казан от алпака с медна лула и серпентина, материала е от Широка мелнишка, има около 5кг/100 захар; при варенето на всеки следващ казан слагам патоките от предишния. Варя всичко- и вино и шишки, като доливам вода ако преценя, че материала е сух- на практика винаги доливам. Досега не ми се е случвало казана да отделя такива работи и временно спрях да изварявам- дано някой има идея какво става и да ме ориентира какво да правя. Предварително благодаря.


Последна промяна annihilator на 27 Юли 2010, 16:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
би трябвало да са някакъв вид етерични масла, но принципно си имат белезникав цвят. Кафяво до сега не съм виждал. На вкус как е ? Етеричните маса се забелязват с просто око във фазата на патоците. Като цяло нищо нередно, само че вариш миналогодишната джибра сега :) Най-сигурно е да занесеш ракиджоса на изследване в лаборатория, обаче не знам колко струва удоволствието. Колегите да пишат все пак може някой да е запознат .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 02:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
annihilator написа:
Тези дни варих ракия от миналогодишната гроздова реколта.При следващия казан наблюдавах какво тече по- внимателно и забелязах, че зацапването се получава при по- силния огън при изкарването на патоките. Варя всичко- и вино и шишки, като доливам вода ако преценя, че материала е сух- на практика винаги доливам.

Според мен това че материала е стоял повече твърдите частици от люспите са се разложили и са паднали на дъното като финна утаика, когато засилиш казана да изкараш патокито част от тях се вдигат с парата и преминават в серпентината. Мисля че няма нищо отровно но можеби си зацапал лулата и серпентината. Като варя ракията под чучура слагам чаталче увито с тензух през което се прецежда ракията когато варя с шлюпките и утайката и намен при отделянето на патокито се получава кафяво оцветяване по парцалчето. Пък ако ти е дерт превари ракията втори път :prost:
От засилването на казана за да извадиш по бързо парцуцата няма смисъл защото вдигаш температурата в казана така в парата се съдържа по голямо количество вода и отрови. ако изкараш патокито при нормална температура примерно за един час ще получиш по малко количество опашна фракция ама с по висок градус, а ако засилиш огъня за същото време ще изкараш повече материал но с по нисъ ал/гр. и то горе долу нещата се оравновесяват но при първият случаи ще имаш по малко тежки алкохоли в пърцуцата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 28 Юли 2010, 05:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 16:18 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
petiomalchev написа:
annihilator написа:
Тези дни варих ракия от миналогодишната гроздова реколта.При следващия казан наблюдавах какво тече по- внимателно и забелязах, че зацапването се получава при по- силния огън при изкарването на патоките. Варя всичко- и вино и шишки, като доливам вода ако преценя, че материала е сух- на практика винаги доливам.

Според мен това че материала е стоял повече твърдите частици от люспите са се разложили и са паднали на дъното като финна утаика, когато засилиш казана да изкараш патокито част от тях се вдигат с парата и преминават в серпентината. Мисля че няма нищо отровно но можеби си зацапал лулата и серпентината. Като варя ракията под чучура слагам чаталче увито с тензух през което се прецежда ракията когато варя с шлюпките и утайката и намен при отделянето на патокито се получава кафяво оцветяване по парцалчето. Пък ако ти е дерт превари ракията втори път :prost:
От за силването на казана за да извадиш по бързо парцуцата няма смисъл защото вдигаш температурата в казана така в парата се съдържа по голямо количество вода и отрови. ако изкараш патокито при нормална температура примерно за един час ще получиш по малко количество опашна фракция ама с по висок градус, а ако засилиш огъня за същото време ще изкараш повече материал но с по нисъ ал/гр. и то горе долу нещата се оравновесяват но при първият случаи ще имаш по малко тежки алкохоли в пърцуцата.


Ако са твърди частици защо не се отмиват от сапуна? Това е като филм върху стената на кофата. Прилича на катран от цигара, като го разтъкаш с пръст или гъба се замазва, не знам как да го опиша. Миналата и по- миналата година варих пак по това време, на същия казан, нямаше нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2010, 06:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да казвам твърди но те са много финни и стават като смола. Като засилиш казана материяла почва да ври и отгоре се отделя пяна от която можеби е това зацапване. При презареждане на казана до където е била течноста вижда ли се окантване от подобна мъзга, моят е вграден и позасиля ли го накрая остава окантовка от загоряло, ако казана не е вграден може и да не се вижда защото се грее само отдолу.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Тази сутрин в 1.10 ми свърши газта,както варех :explode: ....50 мин. по късно отново запалих,но серпентината в бидона,някъде по средата проби,и...ракията течеше не през чучура,а вътре в бидона,докато се усетя.... :x :explode: изпсувах,и врътнах кранчето,явно не ми е било ден...Някаква идея,какво да правя с виното в казана,или всичко е загубено,а такава ракия течеше :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами като изтине виж какво количество е останало в казана и сметни каква е разликата от заложеното и останалото количество. Разликата пресметни примерно по 60%ал. и пресметни колко би трябвало да извадиш, алкохолните градуси от тази разлика ще ти даде какво количество алкохол е останало в казана.
Примерно 50л. материал за варене предполагаме че е с 12%ал. значи след варенето като махнем 2%ал. загуби ще останат 50х10/100=5л. чист спирт.
След фал старта в казана е останала 47л. течност 50 - 47=3л. предполагаме че тези 3л. са били с 60%ал. 3 х 60 /100 = 1.8л чист спирт, значи в джибрата са останали ореинтировачно 5 - 1,8 = 3,2л. чист спирт.
Е сметката не е точна но ориентировачно ще знаеш какво да правиш с останалата джибра. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима