Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Здравейте, преди една седмица дестилирах първата си ракия с казан, който ползвам за пръв път. Изхвтрлих първака, отелих парцуцата(под 45 алк.гр.), преварих я сложих я в стъклени бутилки с дъбов чипс и черница, като вместо капачка сложих тензух. След като получих желания цвят, мирис и вкус искама да я разредя с дестилирана вода до 45 алк.гр. и да я дам за изследване да видя дали не съм объркал нещо. Благодаря на колегите от форума, които ме насочиха къде да я изследвам :respekt:
Сега остава само въпроса за какви показатели да я изследвам? :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 16:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Най-напред изследвай вкуса - той е най-важен :) Ако не знаеш как, знам тук няколко експерти, дето ще помогнат :D

Майтапът настрана, органолептичното изследване (мътност и опалесценция, цвят, аромат и вкус) е вероятно най-важното. Така че тренирай носа и езика си. Помириши първака и пърцуцата, опитай ги на вкус и добре запомни нюансите. Намокри си показалеца в пърцуцата, разтъркай го интензивно с палеца и ще усетиш силно миризмата на тежките алкохоли. Така ще знаеш как звучат някои от негативните нотки. Ацетонът и оцетната киселина вероятно са ти познати, а ацеталдехидът има миризма на универсално лепило. Ако доловиш такава нотка, изчакай с вкусовата проба до петък, че да може до понеделник да те пусне главоболието ;)

Можеш да измериш съдържанието на алдехиди, тежки алкохоли и етери. Освен това можеш да изследваш съдържанието на цианиди, ако си варил костилков плод. Ако си използвал месести плодове, можеш да провериш и метанола. Абе всичко може да се измерва, но ако горните неща са наред, вероятно и всичко останало ще е в норма. Най-трудно в домашни условия се измерва метанола, за другите вещества има готови тест-комплекти.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Стига да направя читава ракия, експертите може да заповядат. Пък може и те да се похвалят с нещо от тяхната продукция ;)
Днес я разредих и като я пробвах не бях очарован :mocken:
Цвета е добре и е бистра ама нещо съм опескал с импровизираното отлежаване. Все още има леко остър аромат и след като преглърнеш остава форчив вкус. Явно съм държал дъбовия чипс и черницата по-дълго отколкото трябва :datz:
А може ли малко повече информация за тези "тест-комплекти"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Много бързаш с резултата от отлежаването, след около два месеца стоене в отворен съд с голяма площ на контак на въздуха с ракията, може да усетиш омекването на вкуса. Ако си сложил ракията в стъкленни бутилки то те трябва да се пълнят до скоса /най-високата широка част/, за по бърз резултат трябва да ги затваряш и разклащаш бурно всеки ден, друг метод е с вкарването на въздух в ракията чрез вибратор за аквариум но пак периода е дълъг аериране 15-20мин. на ден в продължение на 40 дни. Метода го е изпробвал колега от форума и е много доволен виж тук
За горчивия вкус може да си прекалил с количеството на чипса и клечките, по опътванията на дъбовия чипс дават препорачително количество 3-4гр. на литър. Преди да сложиш дърво в ракията трябва да му вземеш силата, като го изкиснеш или следват се технологията на подготвяне на новите бурета за експлоатация, аз си правих опити и съм писал тук
Оцветяването също трябва да става бавно за да не изтървеш момента кога трябва да се махнат клечките.
За дегустацията става в тумбеста чаша най-добре е от коняк, колкото е по голяма толкова по добре, ракията която се дегостира трябва да е със стайна температура налива се един пръст в чашата. Аз наливам и 1/3 вода, така градуса пада и аромата се осеща по добре. После гледал си по филмите разклащаш, миришеш, вкусваш, мляскаш и т.н.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Tова с аерирането ще го пробвам задължително! :megagrin:
А горчивата ракия ще я преваря тая събота със следващата партида и пак ще пробвам(дано го докарам на цвят и мирис без горчивина :megagrin: )
Ама има ли наистина домашни комплекти за тестване(като изключим вкусовата проба, която е за по-опитни ракиджии от мен :) )?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 18:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
ReLaX написа:
Ама има ли наистина домашни комплекти за тестване

Всичко има :) Само дето не са баш евтини, та или трябва да си производител, за да ти се рентира или трябва да си любител, на който не му пука :)

Или пък трябва да си поне любител химик, за да мериш утайки и да си забъркаш например един фелингов разтвор... :afraid:

С един разпечатан комплект реактиви можеш да направиш няколко теста, но пък не можеш да съхраняваш неизползваното съдържание на ампулите до следващия път...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Колко струва комплекта и има ли някакво описание да се прочете как се действа, че ми е интересно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 22:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Например тестера за ацеталдехид по метода на Пипер струва:

22€ за тестера (без реактивите - само цветната таблица, пипетите и т.н.)
http://www.weinundobst.com/shop.php?Pro ... LAB%202055

и още 40€ за десет комплекта реактиви
http://www.weinundobst.com/shop.php?Pro ... LAB%202056

Служи за прецизно определяне кога да отсечеш първака или пък за контрол на количеството ацеталдехид в продукта.

Горе-долу подобни са и другите цени. За да изтестваш напълно с всички възможни проверки една ракия, ще й вдигнеш себестойността толкова, че ще ти докиселее :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Пак излиза по-евтино, в лаборатория искат по 25лв. за ацеталдехид за 1 проба => 10(проби) x 25=250лв.
22€ (комплект) + 40€ (за 10 проби)=62 x 2=122лв.
Ако правиш доста проби инвестицията си заслужава :D :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 07:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като сложиш и доставката сложи ги 15лв.
НО за година колко пъти ще вариш ракия ако нямаш собствен казан най-много 3 другите остават за догодина, ама дали ще влязат в срока на годност.
По добре отдели вместу 1% от пращината в казана за първак 2-3% така ще си сигурен че количеството ацеталдехид ще влезе в нормите. :nixweiss:
Или се направи ти на тестер вечерта изпии 300гр. на сутринта ако те боли глава преваряй ракията :lachtot:
Това вече сериозно, прави двойна преварка, при първо варене отдели 1% първак и го хвърли. при второто варене отдели пак 1% първак и него хвърли или използвай първака за технически цели.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 09:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
petiomalchev написа:
По добре отдели вместу 1% от пращината в казана за първак 2-3%

Е, в екстремния случай, ако ти се е пообъркала ферментацията, по тестера първакът може да излезе и 100% :lol:

Съвсем без ацеталдехид няма да минеш, но колкото по-чиста ферментация, толкова по-чист дестилат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
SiteAdmin написа:
Е, в екстремния случай, ако ти се е пообъркала ферментацията, по тестера първакът може да излезе и 100% :lol:

Съвсем без ацеталдехид няма да минеш, но колкото по-чиста ферментация, толкова по-чист дестилат.


Краят зависи от началото… както сам казваш :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010, 14:39 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
На една домашна ракия, в която са хвърлени патоките не виждам смисъл да се изследва нищо друго освен съдържание на метанол. Ако има цианид от костилките ще вони на цианид. Мирисал съм домашни ракии, които направо смърдят от метър на цианид... Друг въпрос е, че пак си ги пият абстинентните "разбирачи".

Метанолът се измерва само с газова хроматография... Не знам в България вече къде може да се прави това...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010, 15:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Joro Polimera написа:
Метанолът се измерва само с газова хроматография...

Е, не е чак "само", но е най-удобно. Има сравнително прост метод за количествен химически анализ чрез окисление на метанола с формалдехид, но все пак не е съвсем за домашно ползване... Потърси го с търсачката - вече е дискутиран.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 13:05 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Не го намирам. Ще ми го посочите ли този метод, че ми стана интересно.
Мерси предварително.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима