Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Здравейте, миналата седмица сварих един казан с ябълков материал(суровината не беше добра, но реших да варя и да видя какво ще излезне) и ракията мирише на лак за нокти с нотка ябълкова есенция. Ако на някой му се е случвало подобно нещо моля да сподели опита си :help: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 10:59 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Ацетонът е вреден съпътстващ продукт, който обикновено е в малки количества и по правило остава в първака. Ако обаче основният дестилат продължава да мирише, явно че ферментацията не е протекла правилно. Може да е станало поради неправилна температура, захарност и киселинност, които да са позволили да се развие бактериална зараза например с Clostridium acetobutylicum.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
За температурата си прав. Температурата в мазето е 17-18 градуса и ферментацията спира на 2-3. За да я подновя ги загрявах с туби пълни с топла вода(от топлата вода на охладителя при варенето на др. ракия :) ), но малко късно се усетих и я изпуснах :datz: . Сега съм измислил как да поддържам минимум 19 градуса в материала, но вече имам 12 литра кофти ракия :datz: .
Има ли вариант да я спася тая ракия? Преварка или нещо др. ? :help:
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
За информация на хората които в бъдеще могат да се сблъскат със същия проблем, намерих отговор на този ребус. :cooler:
В друга тема в форума прочетох за начин за очистване на дестилата от метанол - идеята е, че метанолът има температура на кипене 64,7°C, която е по-малка от тази на етанола - 78,39 °C. Котато загреем дестилата(на водна баня, за да гъбим по-малко от етанола) до 68 °C метанола се изпарява и остава чист дестилат.
Температурата на кипене на Ацетона е 56.2 ºC - с др. думи като изпълним горната процедура - с 1 коршум - 2 заека :party:
:prost: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Как процедира в тенджера на водна баня ли или в казана.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ReLaX написа:
За информация на хората които в бъдеще могат да се сблъскат със същия проблем, намерих отговор на този ребус. :cooler:
В друга тема в форума прочетох за начин за очистване на дестилата от метанол - идеята е, че метанолът има температура на кипене 64,7°C, която е по-малка от тази на етанола - 78,39 °C. Котато загреем дестилата(на водна баня, за да гъбим по-малко от етанола) до 68 °C метанола се изпарява и остава чист дестилат.
Температурата на кипене на Ацетона е 56.2 ºC - с др. думи като изпълним горната процедура - с 1 коршум - 2 заека :party:
:prost: :sauf:

:cooler: Изглежда, доста хитро! :respekt:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 21:44 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Хитро, но за съжаление невярно.

Идеята, че след като ацетонът кипи при 56,5 °C, респективно метанолът при 64,7 °C и т.н. можем да го отделим ефективно чрез бавно загряване и т.н. е погрешна, поне в случая, който ние дискутираме.

  1. При загряване на смес от взаимно неразтворими компоненти, се изпълнява точно сценарият, който толкова често срещаме споменат и в този форум и е здраво вкоренен мит. Т.е. най-напред се изпарява най-летливия компонент, след това следващият и т.н. Сместа има няколко последователни температури на кипене, при които последователно се изпаряват отделните компоненти. Но в нашия случай се касае за взаимно разтворими компоненти, затова сценарият с последователното изпарение е абсолютно е неприложим.

  2. При загряване на смес от взаимно разтворими компоненти, каквито ни интересуват най-вече при дестилацията на алкохол, сместа има температура на кипене, която се намира между температурите на кипене на отделните компоненти. Тази температура се променя плавно по време на дестилацията, но няма определени температури, при които да се изпаряват отделни компоненти. Сепарация на компонентите по начина, описан в предишната точка НЕ НАСТЪПВА - отделянето не става стъпално и последователно, а едновременно в плавно променящи се концентрации. Рафинирането е възможно единствено поради факта, че концентрацията на веществата в парите е различна от концентрацията им в течността. Връзката между двете концентрации е много точно дефинирана и не може да бъде повлияна например с бавно загряване (но може да бъде повлияна негативно чрез вторични процеси в дестилатора, настъпващи при прекалено бурно загряване).

Ако ацетонът е най-летливият компонент в сместа, то той няма да се изпари изцяло при 56,5 °C, нито при по-високи температури. Остатъци от него ще има дори и в патоките, които ще кипят при почти 100 °C. Но той ще се изпарява относително по-бързо, отколкото по-нелетливите компоненти, т.е. относителната му концентрация в пращината ще намалява по-бързо, отколкото тази, на по-нелетливите компоненти. Съответно концентрацията на парите му (съответно и кондензираният дестилат) ще е най-висока в началото на дестилацията и плавно ще намалява с времето.

Че ацетонът, метанолът, ацеталдехидът и т.н. ще останат изцяло в първака е мит. Първакът съдържа по-концентрирана смес от лесно летливи вещества, но всяко едно от тях ще продължи да се среща в плавно намаляваща концентрация по време на цялата дестилация, включително и във винасата.

За разчет на подобни процеси от 60-те до 80-те години в ГДР е създадена огромна експериментална база данни, но използването й изисква сериозна квалификация, пък и заплащане :)

Опитах да не се разпростирам, но обяснението май стана доста объркано... Затова накратко:

За практиката е достатъчно да се знае, че така, както от чучура не излиза само спирт, защото кипи при по-ниска температура от водата, така и всички останали вещества продължават да съпровождат дестилата - по-летливите в плавно намаляващи концентрации, а по-нелетливите в плавно увеличаващи се (знаещите да простят опростенчеството :) ).

ПП
Да не му хрумне на някой да не отделя първак, ей. Въпреки, че не става на 100%, все пак чрез него се отърваваме от доста ацетон, а и от доста други неприятни неща ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 22:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
EEE винаги съм твърдял че с подходящите онагледени примери могат да се обяснят и най-сложните физикохимични процеси....
А не ,да се мъчим с някви разтвори на соли ,температури и алкални тъпотии!!!
Мисля ,че така развита темата за кипене на разтвори трябва да залегне в някой от конспектите по физика,че и по химия в университета!!!!!!!!
:respekt: :respekt: :respekt:
IN VINO(ракия,коняк бърбън.....)VERITAS

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 00:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това което казва Админа е точно така, и го е написал много по разбираемо от учебниците. Но ReLaX не е химическа лаборатория за да може да установи че са се махнали вредните примеси, тои на базата на органолепричният анализ е констатирал, демек на вкус и мирис е установил че след завирането на тази температура, то не може да се нарече и така защото ракията започва само да отделя пара, че е изчезнала миризмата на ацетон. Метода е добър според мен макар, че щом е имало повичено количество ацетон то напълно няма да се махне от ракията но поне мириса се е махнал, друго лошо е че и етанола се изпарява.
В подкрепа на този метод ще дам два примера
От една и съща ракия съм пил еднакво количество по 200гр. едната греена другата не. Сутринта след употребата на греената ракия нямаше проблем, но с нормялната имаше лек дисконфорт. Е да на греената част от етанола се е изпарил но и голяма част от леките примеси също.
Мой познат разправяше за времената 94-95г. когато се изкупуваха бутилките от уиски за 2-3лв. бройката. Купувал българско уиски слагал го в голяма тенджара и го кипвал леко след това в бутилките от Джони и продавал на барманите в дискотеките, много доволни били.
Метода е не напилно ефективен но от части помага.

Преди няколко години реших да омекотя една водка Мериджеин /явно беше върло менте/ налях я в една тенджара и включих котлона, но някой звинна на вратата. Позабравих я малко :datz: като се върнах изкипяла до половината охладих я но повече напомняше на минерална вода от колкото на водка :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Acétone ➯ 56.5°C
• Méthanol ➯ 64°C
• Ethyl acétate ➯ 77.1°C
• Ethanol ➯ 78°C
• 2-Propanol ➯ 82°C
• 1-Propanol ➯ 97°C
• Eau ➯ 100°C
• Butanol ➯ 116C
• Fur
Прикачени файлове:
IMG0028A.jpg
fural ➯ 161°C само колона ще я оправи ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 12:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
само колона ще я оправи ;)

Така е, колоната позволява, чрез топло-масообмена, който настъпва по височината й, много добро "подреждане" на фракциите и доближаване на резултата до първия сценарий от постинга ми по-горе. Но резултатът е по-скоро спирт за водка, отколкото ракия...

А ракията не се прави с технология за водка. Тя съдържа и метанол и кетони и алдехиди и уретан и етерични масла и... Ако параноично се опитваме да изчистим всичките тези вещества, резултатът няма да е ракия, а някаква алкохолна субстанция, подобна на тази, която се продава в магазините.

В добрата ракия, а тук всички се опитваме да правим точно такава, никой от вредните компоненти не е в количество, заради което да е необходимо да се кахърим, пък и концентрацията им е под допустимите норми. Ако някой го е страх от следите от разни примеси, нека пие водка. Картина не се рисува с линия и пергел и ракията също не е идеална. Точно затова я ценим - тя е изкуство.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
махам долния топло-масообмен и час от палнежа и потича ароматна ракика :megagrin: :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2010, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Напълно съм съгласен с админа. Дестилата няма да се изчисти на 100% от метил, ацетон или др.леки фракции, но за мен резултата е повече от задоволителен (не мирише на ацетон, след преварката имаше мн. добър вкус и дори след консумация в по-големи количества на др.ден съм като репичка :saufen: :megagrin:). Ацетон и метил още има, но след "ха наздраве" тест смятам, че са в допустимите граници :megagrin: . А това че неможе да се отдели само един компонент го изпитах на свой гръб - загубих 10 алк.градуса от дестилата.
petiomalchev написа:
Как процедира в тенджера на водна баня ли или в казана.

Реших да е на водна баня, защото температурата на стената на казана при директно нагряване ще надвиши температурата на кипене на етиловия алк. и в следствие ще имаш повече фира. Използвах голяма тенджера(в която баба ми някога е варила компоти :megagrin: ) сложих държена дъскичка на дъното(да не се спука бутилката), върху нея сложих голяма стъклена бутилка - 15 л. и в тенджерата налях топла вода(която взех от охладителя на казана докато варих др. ракия). За 15л. я загрявах около 2 ч.
:prost: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 22:15 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Admin е прав до някъде, чел е ама не и спиртипроизводтво! Хидроселекциятя е стар известен процес, нещо като преварката донякъде! Дестилата се разрежда с вода до 8-10 градуса и се преварява, при спиртопроизводството става в отделна колона. Така се отделя естероалдехидна фракция, а при преварката се отделя първак с високо съдържание на летливи компоненти. Целта е да се разградят връзките между етанола и алдехиди и кетони(ацетон) като се добави вода и се изтегли реакцията в обратна посока, след това да се отделят!
Метанола се отделя с деметанолизираща колона, през която преминава спирта и изтича отдоло, а метанола се отделя отгоре като екстракция от крайния кондензатор на каскада дефлегматори или казана трябва да е снабден с поне 2 дефлегматора! Първият връща флегма, а от вторият се отделя екстракцията като малко количество. Работи се при голямо флегмово число и се отделя все едно първоток, след което се спира! Ракията се охлажда и на масата! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2010, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
alambik написа:
Метанола се отделя с деметанолизираща колона, през която преминава спирта и изтича отдоло, а метанола се отделя отгоре като екстракция от крайния кондензатор на каскада дефлегматори или казана трябва да е снабден с поне 2 дефлегматора! Първият връща флегма, а от вторият се отделя екстракцията като малко количество. Работи се при голямо флегмово число и се отделя все едно първоток, след което се спира! Ракията се охлажда и на масата! ;)

Прикачени файлове:
rektif sis.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима