Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 19:25 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
Здравейте,за първи път ще се пробвам да правя ракия.Гроздето е готово мисля утре да го обера и искам да попитам,как да приготвя джибрите?В смисъл знам,че след обирането се отделят зърната и се слагат в бидон.Първо ще премеря колко киограма е (плода).За около 50-60кг плод 10-15кг захар достатъчни ли са???Кзаха ми съотношението захар вода да е 1:4(1кг захар-4л вода затоплена).И как да разбера ,че джибрите са готови за варене(колко е препоръчително да седят до пълна ферментация) 20-30дни (в зависимост от околната Т разбира се).Общо взето това не ми е ясно.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 21:36 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Като орониш гроздето хубаво е да го смачкаш с краката в коритото. На 60 кг. грозде можеш да сложиш 20-30кг. захар разтворена с около 3л.топла вода на кг. и като объркаш сиропа и гроздето доливаш вода докато докараш захарност 18-20. Добре е да сложиш дрожди и да докараш температурата на материала около 30гр. за да ферментира бързо и да изпревариш застудяването на времето. Материала е готов когато запалката спре да гасне поднесена в бидона към джибрите освен това сока почва да горчи и киселее и на усещаш сладка жилка. Като го гледаш всеки ден ти сам ще разбареш.


Последна промяна venci на 30 Сеп 2010, 22:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Абе какво го карате да прави човека.Да мачка гроздето с крака и да разрваря 30 кг захар с 3 л вода,че и да вдига температурата до 30 гр. Или му обяснете просто и разбрано,или не го побърквайте .

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 22:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
абе вярна е забележката...друг е въпроса ,че доста е писано по темата...
просто трябва малко да се почете из форума...купища страници са изписани...Днес админа шкартира една подобна тема...
30кг!!!не е ли малко множко-то по тая логика може и 80кг не виждам разлика...15 са достатъчно на 50кг грозде...захарноста ,ако ще ползва дрожди може да е около 23-25...никакъв проблем за тях
Температурата трябва да е м/у 18-25градуса.
Нужно е да се следи да не отиде над 32-35...критична е дори за култулните дрожди...
При добре подържан процес след около 15 дни материала е готов...
А това с краката.....просто е архаично!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
:thumbs1:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 00:06 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
Дрожди съм чувал,че се слагат на виното.Значи да кажем на 15кг захар 60л вода,ако е вярно съотношението,което ми казаха.Леко ще го понатисна плода.За вино нестава мн е кисело.Благодаря на всички.Исках да разбера как да се ориентирам,кога ще са готови за варене.Сега имам ориентири ще видим какво ще сътворя :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Добре си решил да вариш ракия от вино. Но много хора варят джибри със захар като преди това са изпили два пъти виното, то вече не е гроздова ракия а захарен спирт с дъх на грозде.
Аз съм сложил в два бидона оронено каберне и мерло, за единия бидон съм добавил захар 5 кила и в другия същото количество, за да догоня захарност 24 и като стане на вино отива в казана.
Аз съм на принципа, или вариш добра гроздова или си пиеш виното.
По логиката, от кофа джанки и 30 кила захар също се вари ракия...ама дали е Ракия ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Купи си захаромер.Има не лоши за 15 лева.Ще можеш да си регулираш градуса в началото и ще знаеш кога е готово за варене.Но и да премине няма лошо.Даже е по-добре да се изчака 20 дена след като падне на 0, но само когато вариш вино.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 02:05 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
tishovsx написа:
Добре си решил да вариш ракия от вино. Но много хора варят джибри със захар като преди това са изпили два пъти виното, то вече не е гроздова ракия а захарен спирт с дъх на грозде.
Аз съм сложил в два бидона оронено каберне и мерло, за единия бидон съм добавил захар 5 кила и в другия същото количество, за да догоня захарност 24 и като стане на вино отива в казана.
Аз съм на принципа, или вариш добра гроздова или си пиеш виното.
По логиката, от кофа джанки и 30 кила захар също се вари ракия...ама дали е Ракия ;)


Ракия от джибри ино няма да варя,защото както съм писъл нестава за вино!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 06:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето ви определението за гроздова ракия от учебника "Технология на високоалкохолните напитки":
"Гроздовата ракия" е напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об.%, произведена в Република България. Получава се чрез еднократна или двукратна дестилация до 65 об.% алкохол на дестилатите, от вино, получено от грозде - произведено на територията на Република България. Виното, получено от 100 kg грозде не може да надвишава 75 dm3. Съдържанието на летливи примеси е равно или по-голямо от 1,25 g/dm3 напитка при 100 об.% етанол. Напитката е със специфични органолептични характеристики и с максимално съдържание на метанол 1,25 g/dm"1 при 100 об.%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 01 Окт 2010, 12:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 09:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
дрождите са задължителни ,ако желаеш по-чист и бърз процес и с по-висок рандеман което по-важното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 12:11 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
Явно и тази година ще си окапе грозденцето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 15:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
нещо не схванах последния коментар?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 15:29 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
В смисъл,че така и не разбрах дали вода захар е в правилното съотношение.1кг захар във 4 литра вода ли се разтваря????????

Значи стъпка по стъпка:
1.Бера гроздето
2.Отделям зърната в бидон смчквам ги.
3.Предварително съм премерил плода (в зависимост от това слагам захар 50кг плод-15кг захар във 60л затоплена вода около 28градуса.)И количествата се менят в зависимост от килограмите на плода!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.Пак в зависимост от килограмите да сложа и мая (за хляб) от 10до20/2 грама във предварително загрята вода след получаване на пукелчета да изсипя във сместа?????
5.Рабърквам добре всеки ден поне по един път.

Тъйкато ми е за първи път и няма от кой да взема спиртомер и захаромер ще опитам така пък квото стане.Ще изчакам около 15-20дни и отивам при казанчията..........И пак мой приятел ме обърка,защо преди съм слушал ,че ноговите преди ги е държал 4-5месеца преди да ги свари?????Или той е правил вино преди това>>>>>>Вече е в чужбина и просто няма кой да попитам.
Правилно ли е всичко или бъркам някъде?????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 16:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
eeee захарният сироп трябва да е със захарност 23-24%-сам си го сметнете колко захар се пада на литър вода...захар можете да сложите като количество колкото искате,въпроса е че с увеличаване на количеството намалявате аромата на добива...
Маята се ползва за правене на хляб ,не на ракия...
На дрождите за вино и ракия са описани пропорциите!
захаромер и спиртомер има във всяка агроаптека!
след посявка на дрождите ферм.преминава за около15-20 дни...
дано гроздето не остане необрано...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима