Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Какво направих днес на вилата.
Първо в бутилка от пепси 2,5л налях 2 л топла вода.Сложих около 200 гр захар и пуснах дрождите да папкат. Преди седмица в бидон 120л бях смлял около 80 кг грозде тракийски мавруд (Евмолпия) .Източих виното и изтисках джибрите.Преместих ги (джибрите) в друг бидон 120л.От асмата набрах 8 кофи грозде (най нефелното), смлях го и бидона се напълни до половината. Сложих 10кг захар разтворени в 32 л гореща вода от бойлера.Разбърках го с бормашината и налях дрождите. Все нещо ще пусне :saufen:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
защо е тази гореща вода???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
ilu6a написа:
защо е тази гореща вода???

За да се разтвори по-лесно захарта, а и дрождите да захапят по-лесно(поне така си мисля).
Общата температура едва ли се вдига повече от 30 градуса.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 23:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
дрождите "захапват" на 25 до 28 градуса...от 32 нататък почват да се чудят какво да правят...да умират лии???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2010, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
50-60 литра материал на 15 гр,30литра на 60 става около 30 гр.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 01:40 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Николай смачкай си зърната на гроздето с краката в коритото ( извън винзаводите няма по-добър начин) направи захарноста на 18%. със захаромер. Колко захар ще сложиш е твоя работа, но гроздето от асмата тази година най- вероятно ще бъде с 15-16% захарност а с изобилие на киселина и ако не сложиш около 30% захар спрямо теглото на плода рискуваш да тръгне амонячна ферментация. Направи материала с 30 гр. температура защото за едно денонощие докато започне бурна ферментация той ще изтине на 24-25гр. Като почне ферментацията ще се самозагрей до 30 -32 гр. След 3-4 дни температурата ще тръгне надолу ама основното количество захар ще е преработено. Сложи дрожди за да стане бърза ферментация. От това грозде не можеш да очакваш аромати и кой знай какво. Ще си овкусяваш ракията слад варенето. Да чакаш 20 дни след като преври материала за всеки случай и тогава да вариш :nixweiss:(значи не знаеш какво правиш) пък за 4-5 месеца да не говорим. И да питам по-горе пишештите братя дето вчера голям го вадиха, а днес се оплетоха като пате в калчища на каква темпаратура си рехидратират дрождите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
venci написа:
ако не сложиш около 30% захар спрямо теглото на плода рискуваш да тръгне амонячна ферментация



С тази рецепта се прави само мармалад :lachtot:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 15:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
аз съм тоя с големия!!!
Я да те питам кога за последно си дистилирал амоняк???????????
АМОНЯЧНа ФЕРМЕНТАЦИЯ)))))олеее да не пречиствате отпадни води
Никой не се уплел-стоя твърдо зад това което съм написал.
Тъпчете гроздето с крака и дерзайте!(освен ако не сте във винзавод-там имало по-добри начини)))))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Николай Попов написа:
Здравейте,за първи път ще се пробвам да правя ракия.Гроздето е готово мисля утре да го обера и искам да попитам,как да приготвя джибрите?В смисъл знам,че след обирането се отделят зърната и се слагат в бидон.Първо ще премеря колко киограма е (плода).За около 50-60кг плод 10-15кг захар достатъчни ли са???Кзаха ми съотношението захар вода да е 1:4(1кг захар-4л вода затоплена).И как да разбера ,че джибрите са готови за варене(колко е препоръчително да седят до пълна ферментация) 20-30дни (в зависимост от околната Т разбира се).Общо взето това не ми е ясно.
Благодаря предварително.

За 50 - 60кг. грозде Трябва да се знае захарноста му може да добавиш 10кг. захар разтворени в 40л. вода като ако захарноста е 15-16% добави към захарният сироп още 2кг. захр, ако е над 20% недеи. В захарният сироп добави и 4 пакетчета лимонтозу (10гр.). При по голямо количество захарен сироп аромата на ракията няма да е това което трябва да е съотношението захарен сироп гроздова каша не трябва да е повече от 50/50. Махни чепките и смели гроздето. Смляното грозде можеш да го оставиш 2-3 дни да почне да ферментира и тогава може да направиш захрният сироп с лимонтозуто, така ще е почнала ферментацията и ще има достатъчно дрожди да ферментират и захарта. Захарният сироп преди да го добавиш е добе да е леко затоплен не повече от 30гр. така ще вдигнеш леко температурата на джибрата и ферментацията ще продължи нормално. За предпочитане е джибрата да е в мазе там температурата е постоянна което е добре за ферментацията. Материала е готов за варене когато спре да шупти, щлюпките не се показват на повърхноста. Във вкусъ му не се осеща сладко а нагарча и киселее. Като отпиеш глътка и я разджабуркаш из устата да не се осеща газировка. За номера с пламаъка се писа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 02 Окт 2010, 16:29, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
petiomalchev написа:
Николай Попов написа:
Здравейте,за първи път ще се пробвам да правя ракия.Гроздето е готово мисля утре да го обера и искам да попитам,как да приготвя джибрите?В смисъл знам,че след обирането се отделят зърната и се слагат в бидон.Първо ще премеря колко киограма е (плода).За около 50-60кг плод 10-15кг захар достатъчни ли са???Кзаха ми съотношението захар вода да е 1:4(1кг захар-4л вода затоплена).И как да разбера ,че джибрите са готови за варене(колко е препоръчително да седят до пълна ферментация) 20-30дни (в зависимост от околната Т разбира се).Общо взето това не ми е ясно.
Благодаря предварително.

За 50 - 60кг. грозде Трябва да се знае захарноста му може да добавиш 10кг. захар разтворени в 40л. вода като ако захарноста е 15-16% добави към захарният сироп още 2кг. захр, ако е над 20% недеи. В захарният сироп добави и 4 пакетчета лимонтозу (10гр.). Махни чепките и смели гроздето. Смляното грозде можеш да го оставиш 2-3 дни да почне да ферментира и тогава може да направиш захрният сироп с лимонтозуто, така ще е почнала ферментацията и ще има достатъчно дрожди да ферментират и захарта. Захарният сироп преди да го добавиш е добе да е леко затоплен не повече от 30гр. така ще вдигнеш леко температурата на джибрата и ферментацията ще продължи нормално. За предпочитане е джибрата да е в мазе там температурата е постоянна което е добре за ферментацията. Материала е готов за варене когато спре дашупти, щлюпките не се показват на повърхноста. Във вкусъ му не се осеща сладко а нагарча и киселее. За номера с пламаъка се писа.




Точто така :thumbs1:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 19:48 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
Krass написа:
petiomalchev написа:
Николай Попов написа:
Здравейте,за първи път ще се пробвам да правя ракия.Гроздето е готово мисля утре да го обера и искам да попитам,как да приготвя джибрите?В смисъл знам,че след обирането се отделят зърната и се слагат в бидон.Първо ще премеря колко киограма е (плода).За около 50-60кг плод 10-15кг захар достатъчни ли са???Кзаха ми съотношението захар вода да е 1:4(1кг захар-4л вода затоплена).И как да разбера ,че джибрите са готови за варене(колко е препоръчително да седят до пълна ферментация) 20-30дни (в зависимост от околната Т разбира се).Общо взето това не ми е ясно.
Благодаря предварително.

За 50 - 60кг. грозде Трябва да се знае захарноста му може да добавиш 10кг. захар разтворени в 40л. вода като ако захарноста е 15-16% добави към захарният сироп още 2кг. захр, ако е над 20% недеи. В захарният сироп добави и 4 пакетчета лимонтозу (10гр.). Махни чепките и смели гроздето. Смляното грозде можеш да го оставиш 2-3 дни да почне да ферментира и тогава може да направиш захрният сироп с лимонтозуто, така ще е почнала ферментацията и ще има достатъчно дрожди да ферментират и захарта. Захарният сироп преди да го добавиш е добе да е леко затоплен не повече от 30гр. така ще вдигнеш леко температурата на джибрата и ферментацията ще продължи нормално. За предпочитане е джибрата да е в мазе там температурата е постоянна което е добре за ферментацията. Материала е готов за варене когато спре дашупти, щлюпките не се показват на повърхноста. Във вкусъ му не се осеща сладко а нагарча и киселее. За номера с пламаъка се писа.




Точто така :thumbs1:

ОК колеги днес набрах малко утре останалото.Но няма да мога точно да го смелям а просто ще го посмачкам малко.За захарност няма да се занимавам.Може и да излезе повече от 50-60кг затова може да сложа и повечко захар..........15-20кг (60-80л затоплена вода ........Еми това е!На Krass съм му обещал нещо това важи и за petiomalchev.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:30 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
Вчера сложих всичко в бидона(че малко се забави доставянето му)днес намачканото грозде се беше вдигнало само то отгоре.Рабърквам всеки ден по два пъти и бидона го държа затворен.Това качване на плода нормално ли ибидона да го затварям ли или отворен да го гържа????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Николай Попов написа:
Вчера сложих всичко в бидона(че малко се забави доставянето му)днес намачканото грозде се беше вдигнало само то отгоре.Рабърквам всеки ден по два пъти и бидона го държа затворен.Това качване на плода нормално ли ибидона да го затварям ли или отворен да го гържа????


Бъркай дрождите да се размножават 5-6 дена, нормално е шлюпките да са отгоре, затвори бидона т.е. само капака без скоби и т.н. Внимавай за винарки да не влизат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:46 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 19:11
Мнения: 12
tishovsx написа:
Николай Попов написа:
Вчера сложих всичко в бидона(че малко се забави доставянето му)днес намачканото грозде се беше вдигнало само то отгоре.Рабърквам всеки ден по два пъти и бидона го държа затворен.Това качване на плода нормално ли ибидона да го затварям ли или отворен да го гържа????


Бъркай дрождите да се размножават 5-6 дена, нормално е шлюпките да са отгоре, затвори бидона т.е. само капака без скоби и т.н. Внимавай за винарки да не влизат.

Значи да не го завивам (че е на винт) само ще го полагам отгоре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Да :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима