Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Сода бикарбонат
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 15:42 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2010, 14:20
Мнения: 5
Здравейте,искам да попитам при преварка на ракията задължително ли се слага хлябна сода,колко да бъде като количество и влияе ли на аромата на крайния продукт,Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 15:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
не не е задължително...по-скоро е наложително при първото дестилиране...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 16:32 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2010, 14:20
Мнения: 5
А при преварката? В смисъл втората дестилация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 16:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Аз пък не съм фен на содата. Освен оцетната киселина, тя свързва и всички ароматни вещества с киселинен характер. Все едно с мръсната вода да изхвърлим и бебето...

Предпочитам да сложа лимонена киселина преди ферментацията, да пазя стерилност и да нямам нищо за неутрализиране след нея.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 16:46 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2010, 14:20
Мнения: 5
Добре,ще задам въпроса по друг начин:
Как,колко и кога се слага хлябна сода при варене на ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 17:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
aaftnn11 написа:
Как
Най-добре разтворена във вода и с достатъчно разбъркване.
aaftnn11 написа:
колко
Зависи от резултата от ферментацията - принципно колкото да неутрализираш летливите киселини. Търси постинга на petiomalchev по въпроса (ако не бъркам авторството...).
aaftnn11 написа:
кога
След като си изпуснал питомното, т.е. ферментацията и преди варенето.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Колко се слага е въпрос на анализ но това е трудно и не си струва.
Това което съм виждал е че на казана слагат до 3 пакетчета сода на 150-200л. материал.
Ако се прекали има да си бъскате главата как да я оправите подобно нещо се бе случило с Naskohondata1 .
Админа е прав заедно с вредните ще блокирата и благоприятните ароматни съединения.
Ако не е кисел материала то е да не е започнал да вкисва и едно пакетче е достатъчно.
Дано съм полезен.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 17:17 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2010, 14:20
Мнения: 5
Благодаря на всички за отговорите и още един въпрос.Виждал съм, че хората слагат содата след първата дестилация,тоест при втората.Грешно ли е и изобщо как бихте коментирали това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 01:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бая се опарих с тая сода че ме е страх да давам съвеи. На около 80л. захарно ечемичена алкохолна напитка с 48 ал/гр. сложих около 200гр. сода и след това 3-4 гр калиевперманганат. Целта беше да се очисти спирта от миризми и аромати /да стане водка след втората преварка/. Правил съм и преди това опити но с малки количества и веднага преварям. Тогава се получаваше, аромати и мирис остават но съвсем леки. Но този път го оставихме да се оттай една седмица и всички миризми изчезнаха но се получи солен вкус и след преварката не изчезна. т В учебника "Технология на алкохолните напитки" казват че дозата за всеки материял трябва да се определи лабораторно. В промищленноста използват вместу сода бикарбонат, натриева основа /сода каустик/ или динатриев карбонат. Руснаците пък по тяхните форуми споделят, че слагат за химическа очистка на спирта преди втора дестилация калиевперманганат 1-2 гр. за литър чист спирт /бая ми се вижда/ и сода каустик 1-2гр. за литър чист спирт, ако алкохолният градус на дестилата е по малък се преравнява към 100% спирт и така се правят сметките. Друго което ми направи впечетление при руската технология /което не спазих/, е че след 10-12 часа след добавянето на химията спирта трябва да се филтрира и превари /отделят се черна утайка/. Явно там е ключъ за палатката. Руснаците казват че задължително трябва да се разтворят в кипяща вода и калиевияперманганат и содата. Защото като са на кристали и се разтворят в алкохола взаимодеистват с него.
Какъбе смисала от тази химия:
Цитат "Технология на високоалкохолните напитки": "Под действие на основата естерите се осапунват, отделя се алкохол и киселините се трансформират в нелетливи натриеви соли. Използването на КМпОд се основава на окислителната му способност. Той окислява алдехидите и примесите с ненаситени връзки." Не съм химик, за това слагам цитатаи след това да не задавате въпроси.
Това е приложението на содата при правенето на водка.
При ракията обаче не е така освен с оцетната киселина образувала се при ферментацията тя взаимодеиства и с летливите киселини и естери като ги окислява така губим и част от аромата. Последният път като варих ракия се съобразих с прочетеното и разтворих содата, джибрата беше от сливи и леко намирисваше на оцет. Сложих материала в казана, запалих огъня и слагам разтворената сода във вода и бъркам докатао изчезне мириса на оцет, материала остана приятно кисел но не меришеше на оцет, определено останах доволен от резултата след варенето.
При втора преварка да се слага ли сода или не. Ако дестилата от първата има кисел вкус или мирише на оцет да, ако ли не няма смисъл няма да правим водка. Но да се има в предвид ако материала е вкиснал здравата колкото и сода да се слага дори и при втора преварка пак остава лек мирис на оцет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима