Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 15:09 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Здравейте,
Някой може ли да ми каже дали има значение казана (или казанджията) за количеството изварена ракия?
В смисъл: На два различни казана при двама различни казанджии от абсолютно един и същи материал дали теоретично би трябвало да излезе еднакво количество ракия? Питам за обикновени казани за дестилация, не казани с колона.

Въпросът ми е провокиран от последното ми варене на ракия, при което от перфектен материал (по мое мнение), не изкарах дори приблизително количеството захар, което съм вложил. Просто искам да знам дали да ползвам за в бъдеще същия казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първо трябва да си сметнеш долу горе какво е трябвало да изкараш, помощ в темата Рандеман
За напред бъди така добър да използваш първо търсачката и ако намериш подходяща тема можеще да задъдеш тама въпроса си. Пък Админа ако реши да премести тази тема в посочената по горе.
Ами мисля че по голямо значение има казанджията. Ако материала не е бил точно за казана долята е доста вода и огънят е бил силен, така ал градус спада оп бързо /температурата на течноста в казана е по висока и се изпарява повече вода/ и те заблуждава че алкохола във винасата е намалял. При този случаи който описвам остава по голямо количество алкохол във винасата който се изхвърля. За това огъня при варенето се подържа така че струиката да е тънка и да пада отвесно. Така и ракията излиза с по висок ал. гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 18:41 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
petiomalchev написа:
Първо трябва да си сметнеш долу горе какво е трябвало да изкараш, помощ в темата Рандеман

petiomalchev, къде в поста ми има въпрос за изчисление на рандеман?

petiomalchev написа:
За напред бъди така добър да използваш първо търсачката и ако намериш подходяща тема можеще да задъдеш тама въпроса си. Пък Админа ако реши да премести тази тема в посочената по горе.

Не знам дали на това трябва да гледам като на заяждане, но пак ще ти отговоря, че въпросът ми не е свързан с изчисление на рандеман, т.е. аз ВЕЧЕ знам какъв трябва да ми е рандемана, но не съм го получил. Разяснение: Трябваше да изкарам 60л. ракия, а изкарах 40. О.К.? Може ли да не ми се мести въпроса в темата за изчисляване на рандеман? Моля!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не се заяждам. В сметките на рандемана се отчита и загуба на алкохол при дестилация за това съм посочил че ако един литър джибра е с 12% алкохол 2% се губят при дестилация. За да се даде правилен отговор условието на задачата трябва да е пълно. Дай да видим как си сметнал рандемана да няма грешка при смятането. 20л. наистина са много. Хубаво е да опишеш и как протече процеса на дестилация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ако материала е бил от грозде и не е минала тихата ферментация... Гроздето иска чакане, а не като падне на нула и да се вари. Но това е частен случай. Другото е ако казана е издишал отнякъде или е хвърлил капака. Но не споменаваш за такива проблеми,така че не мисля, че ги е имало. Моето лично мнение е, че един и същи материал на 2 казана трябва да пусне еднакво, ако процесът е минал нормално.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:09 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Добре, описвам всичко подробно.

Купих 300 кг грозде, след като ферментира източих около 200 литра вино. Налях 210 литра вода с 48 кг захар (разтворена идеално) в джибрите. Захарност 19-20%. Ферментацията тръгна и вървеше отлично - с около 1 - 1.5% намаляваше захарността на ден. На седемнадесетия ден при 0 % захарност отделих люспите и семките. Излезе към 250 литра течност с вид и вкус на мътно и гъсто вино. На осемнайстия ден сварих. Изкарах около 40 литра 52 градусова ракия. В началото текна 65 градуса, отделих 1 -1.2 литра първак. Спрях ракията на около 39 градуса, когато започна да се усеща привкус на паток. Събрах около 7-8 литра паток/пърцуца/воднянка, докато не ми писна. Последно течеше около 32-33 градуса.

Из някоя от темите беше казано, че от кило захар излиза 1-1.2 литра ракия. Рандемана го сметнах така : 48 х 1.2 = 58 литра.
Друга година слагам по 25 килограма захар и вадя около 32-35 литра 52-53 градусова ракия.

Това е всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Петьо Малчев беше писал, че 1кг захар дава 1л. 40-45 гр ракия. 48 кг. захар са 2160 алк. градуса. Ти си изкарал около 2500 градуса без да си изчакал патоките до край. Ами толкова . Като свърши на магазина ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:33 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Знам, че има вариант да е от захарта... но тогава не трябваше ли да не ферментира напълно и да остане някакъв процент захарност, например 4-5 %? Аз се съмнявам и в захарта, защото бях купил едни 9 килограма на промоция(някакви пакети по 3кг), но все пак ако беше от захарта защо ми потъна захаромера до долу? А и на казана при проверка с рефрактомер ми казаха, че материала е готов за варене.

Ферментацията вървеше много добре - материала дни наред в дълбочина направо беше топъл, въпреки че в мазата не е толкова топло.

На казана доста чаках, докато текне първака. От 4 казана моя тръгна последен.


Последна промяна Murphy на 18 Окт 2010, 22:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Добре си изкарал не се ядосвай :thumbs1: .Сега си вземи едно хубаво дъбово буре да видиш какво чудо ще стане. Пък догодина повече.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 22:07 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Благодаря за успокоението :)
Но все пак ми е интересно да разбера дали всички казани дестилират еднакво.

Иначе на ракията съм сложил 4-5 цепеници от черница и малко дъбов чипс. След един месец :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Заглавие: Рандеман - зависи ли от казана?

Murphy написа:
Из някоя от темите беше казано, че от кило захар излиза 1-1.2 литра ракия. Рандемана го сметнах така : 48 х 1.2 = 58 литра.

Сметнал си 58литра но на колко градуса.
Значи по сметките по книгите и на практика от 1кг. захар излиза горе долу 1л. 45гр. алкохол. Тази година варих на мой приятел три казана от захар и ечемик рандемана излиза точно толкова. Ти си имал и 100л. джибра на нея не може да се сметне рандемана точно защото има доста сухо вещество щлюпки и семки от 300кг. грозде.
Krass ти направи сметките точно. Всичко е ОК.
Ами еднакво деистват, затворен съд кипи. На единият ще изкараш повече ракия с по нисък градус на другия по малко с по висок. Важно е казана да разделя фракциите добре.
:prost: :zauf2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 19 Окт 2010, 21:33, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 09:09 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
На осемнайстия ден сварих


Мисля,че си избързал...малко ;) ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 14:42 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Ето какво съм си записал за 2007 година, когато правих гроздова ракия от същото грозде - червен мискет :
Код:
200 кг грозде - след източване на 120 л. вино , заливане с 22 кг захар + 70-80 литра вода. ( Не съм си записал каква захарност се е получила)
След 20 дни - изваряване. Добив : 33 - 35 литра 54 градусова ракия.

Тука не си спомням дали съм слагал допълнително патоки за изваряване, но и да съм слагал не са били повече от 10 литра, плюс малко винена кал - 5-7 литра.

Ракия от кайсии 2009:
Код:
кайсии - 130 кг (от които костилки около 10 кг)
захар 24 кг + вода 90л.
Добив около 30-32л. 43° ракия (понеже е лято на казана я бях мерил 52 градуса, но след няколко дни с отворен капак и последващо изстудяване до 20 градуса целзий показа 43 градуса)


от два случая които съм си записал има :
    веднъж 22 кг захар и 33 литра рандеман на 54 градуса
    втори път 24 кг захар и 30 литра рандеман на 43-45 градуса (рандемана е по-малък, но все пак е плод)
От посочените два примера не ми излиза сметката за кило захар=кило ракия.

Нямам спомен, нито имам записки да съм слагал на материал за ракия повече от 25 килограма захар, нито да съм се прибирал от казана с по-малко от 30-32 литра ракия (когато е гроздова/джиброва над 50 градуса).

Но както и да е. Темата май тръгна в посока изчисляване на рандеман, а я отворих с друга цел - да разбера дали има значение за добива самият казан и начина на варене.
Дотук разбрах, че по-скоро няма значение на какъв казан и от кого ще се вари.
Явно съм объркал този път ферментацията, или съм купил кофти захар. Добре, че винаги купувам поне два вида захар, за да намаля риска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Мисля, че си прав в извода - ако казаните са в изправност и казанджиите са си свършили добре работата, няма причина добивът да е различен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010, 06:38 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Мисля, че разликата идва не от казана толкова, а от първоначалната суровина която си заложил. Трудно можеш да сравняваш материала от кайсии и от грозде. Двата вида се различават по гъстота и най-вече по захарност... Както казва Админа- "Краят зависи от началото"

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, ilu6a, vtv и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима