Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Казана е бил пълен 1/3 с материал, за да тръгне празният обем трябва да се запълни с алкохолни пари, за това е тръгна и по бавно. Ако е сложил и вода алкохолът се разрежда, ако е добавил 100л. вода на 100л. материала с 10% алкохол, като се разтеди ще стане 200л с 5% алкохол. От една страня температурата на кипене на разтвора се измества към тази на водата /т.к. етанол 78 градуса, вода т.к. 100 градуса/ значи за да почне да ври трябва да се загрее повече казана. От друга страна при материал с по ниска концентрация на алкохол ще излезе дестилата с по нисък градус. Пример, когато варя на 150л. казан и сложа около 100л. и добавя вода до 150л. ракията тръгва на около 60% а когао е пълен до горе с материал 150л. тръгва над 70%. Казана е запояван с мек пеипой и когато не е пълен до горе припоя се пука.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 12:11 
Offline

Регистриран на: 08 Авг 2009, 22:45
Мнения: 6
Ами за друг път ще знам.И аз си мислех нещо подобно.Явно казанджията беше решил да ме разкара набързо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 15:16 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
alambik написа:
Е, време е да се намеся! ...
...
... Или като извадим масата на СО2 ще имаме 233.3 кг. джибра с 10.02% алкохол = 2337.66 масови градуса/ 0.78927=2961.8 об%, при 45 об.%= 65.8 литра ракия.


alambik, благодаря, че се намеси толкова категорично! Виждам, че всички са съгласни с тези сметки, които потвърждават и моите очаквания - 58-60 литра ракия на 50-52 градуса от 48 кг захар. Количествата изчислени по този начин аз приблизително съм изкарвал и практически досега.

Сега остана някой също толкова категорично да се намеси и по въпроса относно влиянието на дестилацията за рандемана и целта на темата ми ще бъде изпълнена. И аз ще знам дали съм объркал процеса на ферментация или съм объркал при избора на казан :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 19:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ферментацията е объркана.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 22:24 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
ilu6a написа:
ферментацията е объркана.

, защото ...

:fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 09:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ми изписа се доста...защо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Казана е бил пълен 1/3 с материал, за да тръгне празният обем трябва да се запълни с алкохолни пари, за това е тръгна и по бавно. Ако е сложил и вода алкохолът се разрежда, ако е добавил 100л. вода на 100л. материала с 10% алкохол, като се разтеди ще стане 200л с 5% алкохол. От една страня температурата на кипене на разтвора се измества към тази на водата /т.к. етанол 78 градуса, вода т.к. 100 градуса/ значи за да почне да ври трябва да се загрее повече казана. От друга страна при материал с по ниска концентрация на алкохол ще излезе дестилата с по нисък градус. Пример, когато варя на 150л. казан и сложа около 100л. и добавя вода до 150л. ракията тръгва на около 60% а когао е пълен до горе с материал 150л. тръгва над 70%. Казана е запояван с мек пеипой и когато не е пълен до горе припоя се пука.


Честно казано не разбрах, при 150 л. казан примерно ако имам 100 л. материал за варене , кое ще е по добре: да се долее 50 л. вода или да не е пълен казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И в двата случая фирата ще е по голяма от колкот при пълен казан, но при кой от двата ще е по голяма незнам.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Онзи ден варих два казана /моят казан е 150 л./,като в първият сложих към 100л материал + 25л. вода горе долу - ракията протече 60 градуса и излезна към 14л. - 50 градусова /на 40 я спирам/. Вторият казан почти към 140 л без вода протече 72-74 градуса получи се около 25 л. 50 и няколко градуса /не се сещам точно/.
Та май без вода ми се струва, че е по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 04:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Опита ще е правилен ако първичт път наливаш 100л. джибра и 50л. вода а втория път слагаш само 100л. джибра. За точност на опита материала трявба да е ферментирал в общ съд, защото ако е в два отделни макар и от едно и също грозде и при една и съща температура ферментацията протича по различен начин, да има разлика по малка от 1%ал. в джибрите ще окаже влияние при варенето.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 07:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Съгласен съм напълно. Аз не съм го правил като опит за сравнение а така се получи, просто се сетих да попитам, реших, че някой може да знае. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
На 4 литра материал на 20- 22 гр.се полу4ава мах.. 1 литар ракиа: на 45 градуса градирана ракиа след разреждането на полу4ениа обшт продукт.това го знам от стари казанджии. вси4ко друго е слаб материал или с4упен спиртомер наздраве :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 12:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Стари казанджии...последните които бих питал за каквото и да било!-нещо като бабини лекове....селски поверия...
1литър на 45гр ракиЯ....а къде се губят останалите 30-40градуса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
100л. казан пълен с материал който е бил със захарност 20-22%, значи трябва да изкараме 100/4=25л. 45%ал. така ли е :?:
Или 100л. казан пълен с материал който е бил със захарност 20-22% сиответно след ферментацията има 12% алкохол даваме 2% фира при варенето, следователно 10% 100х10/100=10л. на 100%ал. да преравним 10л. чист спирт към 45% ал. колко литра ще излязат 10х100=Хх45; 1000/45=Х; Х=22,22л. 45%ал.
Обаче ще отделим първак 1л. примерно на 70%ал. (1х70=70) и ще изкараме 10л. парцуца на 30%ал.(10х30=300) общо загуби от първак и парцуца (300+70=370) следователно 1000-370=630; 630/45=14л. ракия на 45%ал. И какво става 100л. материал делено на 14л. ракия излиза приблизително 7л материал с начална захарност 20-22% са необходими да изкараме 1л. 45%ал ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 19 Ное 2010, 06:25, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 22:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
говореше се за алкохолни градуси....МАЙ)))-поне аз така разбрах,за това питах къде са останалите градуси...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: szlankov и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима