Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2011, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наско май-беше пускал снимки някъде из форума но не се сещам със същия купол беше. Подразбрах че сте майсторили нещо с Марио височината за колона ще е достатъчна ли в мазата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2011, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ниско ще е за колоната...а и още не съм я пробвал,чакам чилийското грозде май месец,и тогава ще я видим...Ако дава повече от аламбика и същото качество :? ...добре,ако ли не..отива на ибей!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 06:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Днес варих на един приятел стафидовата джибра. От 22л на 14.5 об.% алкохол равно на 319+3л патоки на 30 об.%равно на 90. 319+90=409об.% рандеман 0.5л първак на 70об.% +5.1л(5.1л)на 58% +1.75на 44об.% или 34+295.8+77=406.8. 409-406.8=2.2.......това ще рече,имам около 0.5% фира :megagrin: Дотук добре,може ли някои с колона да сподели рандемана си,щото моята колона трябва да чака доста...а ми е интересно колона как ще пусне и каква фира има.Аламбик спомена,но за професионална,за домашно производство наи вероятно ще има разлики.Аламбика този път,доста интересно държеше до последно 60% и почнах да отделям патоки на 48%....на 40%,се отказах и спрях газта. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Вчера дестилирах 50л чилийско каберне с алкохол 15% и киселинност 4.04.Процедурата ми отне 6 часа.резултата е:1л първак на 70%алк. 10л на 58%алк. и 2л патоки на 35%алк.Почнах да отделям патоките на 42%алк.Резултата е според очакванията ми,за ракийката ще споделя след няколко месеца.Наздраве! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2011, 23:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
а защо толкова много първак си отделил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
а защо толкова много първак си отделил?

Карам по навик..2% От количеството,но в този случай е напълно излишно,предвид качеството на материала.Благодаря,че ми напомни! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2014, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
4,4 литра нисък клас вино от магазина с 11% алк. градус на малка колонка даде 0,850 литра на 50-52 градуса. Естествено съм отделил 50 грама първак. Може ли да се счита за добър резултата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2014, 13:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Даже е леко странен ,тъй като теоретично(идеален случай...без загуби и остатък) би следвало да се получи литър на 48гр.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2014, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 11:28
Мнения: 10
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
Даже е леко странен ,тъй като теоретично(идеален случай...без загуби и остатък) би следвало да се получи литър на 48гр.

В смисъл странно висок или странно нисък?
В това количество (0,850 л) е включен и "първака" който изхвърлих естествено. Патоки не съм събирал защото рязко падна градуса, но като цяло има няма 50 милилитра имаше до 100 градуса на термометъра. Тука отчитам факта че вероятно част от патока е попаднал в полезната фракция но не се усеща лош дъх, а и като цяло варенето е по-скоро с опитни цели.

Стори ми се малко, защото четах в един блог (момчето има регистрация и тук), за общо количество алкохол от 3,5 л. вино 14 алк. градуса 1,06 литра а приравнено на
50 градуса 0,925 л (с първак и без патоки както е в моя случай), а аз съм далече от подобен резултат и като общо количество дестилат 550-600 милилитра срещу литър и като резултат приравнен в 50 градуса 0,850 срещу 0,925.

Изходната суровина е идентична като общ градус 4,4 х 11 = 48,4 и 3,5 х 14 = 49 ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2014, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Да, висок.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима