Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
MONI BARONA написа:
Ниакои знаели от каде да си набавиа мускатова есенциа за ракиата.

От кой град си?Вече се продават почти навсякъде няма смисъл да се набутваш за пощенски разходи по нета! :idea:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
от Плевен.ве4е намерих вси4ки вазможни есенции които се предлагат на БГ. пазара. и пробвам с тиях. оба4е по ме заинтересуваха натуралните билки...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
MONI BARONA написа:
от Плевен.ве4е намерих вси4ки вазможни есенции които се предлагат на БГ. пазара. и пробвам с тиях. оба4е по ме заинтересуваха натуралните билки...

;) Айде бе Мони сподели какви са резултатите-заслужава ли си нещо от тези билки или есенции :?
Аз лично есенциите съм ги отписал напълно ама ми е интересно за билките какви са резултатите, дали си заслужава-особено ако имаш нещо отлежало... :lachtot: или вичко си изпил :motz: има-няма 2 години от последния ти пост в тази тема :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
MONI BARONA написа:
от Плевен.ве4е намерих вси4ки вазможни есенции които се предлагат на БГ. пазара. и пробвам с тиях. оба4е по ме заинтересуваха натуралните билки...

;) Айде бе Мони сподели какви са резултатите-заслужава ли си нещо от тези билки или есенции :?
Аз лично есенциите съм ги отписал напълно ама ми е интересно за билките какви са резултатите, дали си заслужава-особено ако имаш нещо отлежало... :lachtot: или вичко си изпил :motz: има-няма 2 години от последния ти пост в тази тема :idea:

Това е един от първите ми постове във форума.От тогава доста пораснах,изчетох и се образовах с помощта на форума.
Единствено си заслужава да слагаш есенции на лоши ракии, ама аз вече се старая да не вада лош материал и лоша ракия :megagrin: .Защото няма по хубаво нещо от натуралния аромат,
достатъчно съм се напил от купешки 'парафюмчета'.Сега както казва Емо, "пия само мое производство".:megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Ами много добре правиш, така трябва! Интересно ми беше дали има някакъв ефект тази 'кадънска кълка" та затова попитах, не че я има тук при мен-просто от любопитство :idea:
Есенциите, пак подчертавам, тотално съм ги отписал. И аз доста се пообразовах с помоща на форума и на теб и другите като теб до голяма степен :respekt: -напролет ще си засаждам асмалък с хамбурки мускат, ако е живот и здраве, ама я се хване я не, пък и няколко годинки ще минат ако се докопам до гроздето и до мускатовата :lachtot: Имам хубава ракиика и си мислех ако тази"кълка" работи дали да не пробвам стафидовата ракия да я префасонирам малко да наподобява на мускат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Адаш по въпроса които чепкаме има един поучителен виц:
Когато се прави ремонт на "публичния дом",не се сменят само леглата ами и К у р в и те :D
Ако си ме разбрал...... вземи си ароматни стафиди :megagrin:
пС м/у другото такива стафиди също се използват като натурална есенция,отлежават за кратко в ракията заедно с дъбовия чипс, ефекта е поразителен. :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:lachtot: Дааа така и трябва Мони!
Аз слагам по една пълна шепа стафиди по време на варенето, а после слагам по 10 стафиди на литър-дават хубав аромат но няма "мускатови стафиди :? "
По отношение на чипса почти съм се отказал-мия го, даже няколко пъти го варих и все не мога да го докарам. Всички съвети изчетох във форума :motz: Дава ми утайка(микро частици) и цвета се утаява на дъното след месец-вижда се много добре в 20л стъклена бутилка как оцветяването е само на долната 1/3 част, но това не е болка за умиране-като се разклати се оправя, но тези малки микро частици са досадни. Прецеждането през книжен филтър за кафе помага ама става много бавно и е разправия.
Вкуса е добър и без чипса, сега мисля за цвят да експериментирам с един литър като карамелизирам мъничко захар(примерно по малко от 1/2 кафяна лъжичка) и да го смеся с 1л ракия да видим какво ще стане 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 07:57 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
тази история с миенето, варене, накисване и какво ли още не на дървесината е най-голямата дивотия. не знам кой и защо вие казал че трябва да се прави по този начин. защо са ви казали че трябва да се мие или преварява чипса а не ви карат да изварявате бъчвите???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
lambri написа:
тази история с миенето, варене, накисване и какво ли още не на дървесината е най-голямата дивотия. не знам кой и защо вие казал че трябва да се прави по този начин. защо са ви казали че трябва да се мие или преварява чипса а не ви карат да изварявате бъчвите???

:cry: Ами сподели и твоя опит "Ламбри", моля, та да помогнеш на всички тук. Само критика не работи за форума. Имам и буренце ама е само 20л и става много добре ама съм му сложил хубава ракия и ще отлежава поне година, другата с чипс пробвам ама не става като си мисля, може и аз да бъркам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Те и бъчвите се изваряват в някои случаи, само че с пара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 09:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не се изваряват,а просто се почистват...
Ще започнем от там че чипса не е за дестилати.
За дестилати се ползват по-едри дървени продукти,имаще някаква връзка между едрината ,степента на изпичане и уиски лактона...ванилина и т.н....Някой от знаещите да припомни,че трябва да ровя по книги...
Ето такива продукти,блокчета ,летви ,дъски...
http://laglasse.com/alternatives-products.htm
апропо тази фирма има представител в София...някой ако има интерес може да намеря контакта.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 09:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Бъчвите се третират с пара за дезинфекция.
Чипса ако има много прах го изплаквам, ако не директно го слагам, но и на мен не ми харесват особено резултатите. За няколко дни си свършва работата и после нищо. За дестилат най-добри резултати (поне при мен) дават препечени "парченца" дърво с дебелина да може да мине през гърлото на дамаджаната. Колкото по-дебело, толкова по-добре.
Вече и в България се предлагат препечени "летви" от френски дъб. Мислих да тествам тази година, но май ще остане за следващата

п.п.
С Илия сме писали по едно и също време

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тази година за първи път сложих в ракията френски дъбов чипс средно печен. Направих проба с 10 л ракия ,като сложих общо 5 гр чипс, без миене , варене и т.н. Сложих го в хартиена торбичка за запарване на чай. Няма утайка, и цвета е светло , светло жълто с отенъци на охра. Абе светло неаполитанско жълто! Доволен съм. Направи ми впечатление, че чипса е с големина на бобено зърно до лешник ,без грам прашинки или малки частици. Бях взел и български чипс - разликата между френски и българския е огромна , българският е метен талаш от някой дърводелски цех с добавка на есенция!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
ракиджия написа:
Те и бъчвите се изваряват в някои случаи, само че с пара.
Явно трябва да слагам емотикони.Точно това исках да кажа на колегата.Колкото парата служи за изваряване, толкова и другите манипулации по чипса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 12:52 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Измиването (изплакване) е едно а накисване, попарване или дори и варене е друго нещо. Ако с по-високата температура се цели някакъв тип дезинфекция, то това по принцип е ненужно защото дори и не печените чипсове минават на термообработка. За това кой каква дървесина ще си вземе - въпрос на личен избор и затова и резултатите са си различни (да не говорим, че и вкусовете са си индивидуални).
Когато писах за изваряването на бъчвите имах предвид преди първо ползване - точно както практикувате с чипса. Що се отнася до използването на пара за обработка на бъчвите - за щастие това е операция която все по малко се прави по избите.
По принцип мисля, че все още няма много яснота какво да се очаква от ползването на чипсове особенно при ракиите. Ползването на дървесина само за оцветяване е .. загуба на време и пари - затова си има карамели. Преследването на другите цели вкус и аромат се свежда и до правилния подбор на дървесина и нейното влагане. Постовете малко по-горе са си коректни - ползването то правилния материал за торбичка е нещо което решава проблема с прахоляка. Летвите или всякакви други алтернативи са най-балансирания начин за постигане на резултат без да се "стреля в тъмното". Ако все пак човек иска да се пробва, то разиграването на различни комбинации на изпичания, време на престой и при различни температури и градуси са си първите етапи с които човек трябва да се съобрази. Предвид голямото количество проби които ще се получат, запасяването с подобаващо количество мезе е задължително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима