Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Сега като прочетох горните постове се сетих за една много интересна "магия" :lab:
На вилата имам старо буре засъхнато/ не става/, ще го разглобя,ще му рендосам дъските,
и ще ги обгоря с горелката/на газ/. После хоп В 100 л. алпака с ракия :megagrin: Човек се учи докато е жив.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Жив да си бе Мони.И аз имам за бичене едно от дъб, и едно от черница.Що се не сети по рано, че имаше и акациево, ама отиде за скара. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ламбри, напьлно съм съгласен с написаното от теб
'Ползването на дървесина само за оцветяване е .. загуба на време и пари - затова си има карамели.'
Доста експерименти си направих и нищо, даже преди няколко дена бях в една винарна, хората правят тонове с вино и казаха че когато се използва чипс задължително филтрират след това. Каквото и да правиш остават прашинки.
ИСКАМ да помоля, ако някой е експериментирал с карамелизирана захар(или карамели както казва Ламбри) да сподели за да не се лутам на тьмно и да откривам топлата вода. Пак искам да подчертая целта е само оцветяване на ракия 58 градуса която не е разреждана.
Благодаря предварително! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:47 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ракиджия написа:
Жив да си бе Мони.И аз имам за бичене едно от дъб, и едно от черница.Що се не сети по рано, че имаше и акациево, ама отиде за скара. :datz:

повечето стари бурета имат характерен"аромат"...който няма да ти хареса ако попадне в дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 22:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
@plamm, жена ми не употребява алкохол, но има невероятен нос :D Правил съм експерименти с карамел и винаги ми е казвала, че продукта има миризмата (нарочно не пиша букета или аромата) на евтин алкохол. Карамела, поне този, който съм правил освен цвят винаги е добавял и яромат към дестилата. Не мисля, че това е вярната посока...
Още нещо, за стария социалистически кадър "конякът" Плиска бие от всякъде Delamain vesper XO, щото първият е сладък и мирише на сладко :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Сигурно някъде е споменавано, но ципата която разделя на две ореховата ядка дава много бързи резултати, без много странични ефекти, пък и с тях вървят едни легенди и приказки дето можеш да разказваш за лековитите, витаминозните и дрън-дрън... свойства.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря "Аз" - все пак спомняш ли си с колко захар(пропорция) си пробвал.
Сигурно ще пробвам с орехова ципа-благодаря и на Иво. Чудя се дали ще работи системата ако в 500мл ракия сложа ципа от няколко(не знам колко) ореха и изчакам докато стане много наситен цвят и след това да го прецедя през хартиен филтър за кафе(по малко количество се прецежда много по лесно) и после да го налея в ракията. Как ви се струва тази идея :idea:
Ако има и други идеи за оцветяване споделете!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Няма да има нужда от прецеждане. Просто внимавай, че доколкото помня оцветяваше бързо и силно.
Карамела и аз го хващам на аромат и вкус, и на мен не ми харесва но ...въпрос на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
ilu6a написа:
ракиджия написа:
Жив да си бе Мони.И аз имам за бичене едно от дъб, и едно от черница.Що се не сети по рано, че имаше и акациево, ама отиде за скара. :datz:

повечето стари бурета имат характерен"аромат"...който няма да ти хареса ако попадне в дестилата...

Пак трябва да слагам емотикони ! То ако ставаше за нещо,нямаше да отиде за скара. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ракиджия написа:
ilu6a написа:
ракиджия написа:
Жив да си бе Мони.И аз имам за бичене едно от дъб, и едно от черница.Що се не сети по рано, че имаше и акациево, ама отиде за скара. :datz:

повечето стари бурета имат характерен"аромат"...който няма да ти хареса ако попадне в дестилата...

Пак трябва да слагам емотикони ! То ако ставаше са нещо,нямаше да отиде за скара. :lachtot:

Зависи какво се е държало в бурето, но аз ще ги обработя дъските/ както описах/
не случайно най доброто 'шери' се прави в стари бъчви, да не говорим за Арманяка, изключително стари /обгорени/ бъчви държали вино.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
ivobal написа:
Няма да има нужда от прецеждане. Просто внимавай, че доколкото помня оцветяваше бързо и силно.
Карамела и аз го хващам на аромат и вкус, и на мен не ми харесва но ...въпрос на вкус.

:wallbash: OK карамела го забравяме, убедихте ме! Мерси! Следва експеримент с орехова ципа :? да видим какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 09:05 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
ракиджия написа:
ilu6a написа:
ракиджия написа:
Жив да си бе Мони.И аз имам за бичене едно от дъб, и едно от черница.Що се не сети по рано, че имаше и акациево, ама отиде за скара. :datz:

повечето стари бурета имат характерен"аромат"...който няма да ти хареса ако попадне в дестилата...

Пак трябва да слагам емотикони ! То ако ставаше са нещо,нямаше да отиде за скара. :lachtot:

Зависи какво се е държало в бурето, но аз ще ги обработя дъските/ както описах/
не случайно най доброто 'шери' се прави в стари бъчви, да не говорим за Арманяка, изключително стари /обгорени/ бъчви държали вино.

Шери не се прави в стари бъчви,а някои коняци и уискита отлежават в бъчви ползвани за шери.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 09:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
plamm написа:
Благодаря "Аз" - все пак спомняш ли си с колко захар(пропорция) си пробвал.
Сигурно ще пробвам с орехова ципа-благодаря и на Иво. Чудя се дали ще работи системата ако в 500мл ракия сложа ципа от няколко(не знам колко) ореха и изчакам докато стане много наситен цвят и след това да го прецедя през хартиен филтър за кафе(по малко количество се прецежда много по лесно) и после да го налея в ракията. Как ви се струва тази идея :idea:
Ако има и други идеи за оцветяване споделете!


Честно да ти кажа, нямам спомен. Беше преди доста години. Възможно е и аз да не съм правил нещата както трябва, но опитите ги писах неуспешни и приключих с тях.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
plamm написа:
ivobal написа:
Няма да има нужда от прецеждане. Просто внимавай, че доколкото помня оцветяваше бързо и силно.
Карамела и аз го хващам на аромат и вкус, и на мен не ми харесва но ...въпрос на вкус.

:wallbash: OK карамела го забравяме, убедихте ме! Мерси! Следва експеримент с орехова ципа :? да видим какво ще стане.

Ааа не, не съм искал да те отказвам, може моя подход да е бил грешен. Пробвай различни варианти с различни подправки в малки количества. Може да излезе нещо добро.
Относно мускатовия аромат. Пих една ракия, много добра беше. Обаче човека много не ще да споделя. Това което изкопчих е че се изварява на казан с тарелки, градус около 85-86% абв. Та таз ракия бе сравнявана като качество само с писко, а бе третирана по някакъв начин единствено със семена кориандър. Пробвал съм да ги кисна в готова ракия, но нямаше същия ефект. Или количеството е било малко(нямах повече), или по-вероятно семената бяха ползвани по време на дестилацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
ivobal написа:
plamm написа:
ivobal написа:
Няма да има нужда от прецеждане. Просто внимавай, че доколкото помня оцветяваше бързо и силно.
Карамела и аз го хващам на аромат и вкус, и на мен не ми харесва но ...въпрос на вкус.

:wallbash: OK карамела го забравяме, убедихте ме! Мерси! Следва експеримент с орехова ципа :? да видим какво ще стане.

Ааа не, не съм искал да те отказвам, може моя подход да е бил грешен. Пробвай различни варианти с различни подправки в малки количества. Може да излезе нещо добро.
Относно мускатовия аромат. Пих една ракия, много добра беше. Обаче човека много не ще да споделя. Това което изкопчих е че се изварява на казан с тарелки, градус около 85-86% абв. Та таз ракия бе сравнявана като качество само с писко, а бе третирана по някакъв начин единствено със семена кориандър. Пробвал съм да ги кисна в готова ракия, но нямаше същия ефект. Или количеството е било малко(нямах повече), или по-вероятно семената бяха ползвани по време на дестилацията.

Аз,слагам 200 гр на 100 л материал,смлян кориандър вътре в казана, силен ми е аромата сега на една преварка ще пробвам със 150 гр,а ако се комбинира с аромат от дюли(естествен) уискитата трици да ядат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, ilu6a и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима