Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Слагам 200 гр на 100 л материал,смлян кориандър вътре в казана, силен ми е аромата сега на една преварка ще пробвам със 150 гр,а ако се комбинира с аромат от дюли(естествен) уискитата трици да ядат."

Това за кориандъра звучи интересно-нали стръкове, пресни слагаш а не семена?
Има ли други експериментирали с кориандър колеги?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
plamm написа:
"Слагам 200 гр на 100 л материал,смлян кориандър вътре в казана, силен ми е аромата сега на една преварка ще пробвам със 150 гр,а ако се комбинира с аромат от дюли(естествен) уискитата трици да ядат."

Това за кориандъра звучи интересно-нали стръкове, пресни слагаш а не семена?
Има ли други експериментирали с кориандър колеги?

Е,Пламка ще се изложиме бе брат ,говориме за зърна смлени, може да се купи млян,но по-добре на зърна (много по ефтин е), 1 кг.1,5лв, смлян от магазин 200гр.-около 5лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 23:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
plamm написа:
"
Има ли други експериментирали с кориандър колеги?

амии аз слагам на гуакамолето... :megagrin:
Нали сте радетели на тукашния дестилат...какви са тези подправки изотвъд океаните??? :o

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:lachtot: :lachtot: :lachtot: Ами да, нека ми се посмеят дугите, то си заслужавам, ама аз нали съм далеко и тук освен с форума нямам къде да се съветвам. Питах жена ми дали е виждала кориандър някъде по магазините и тя каза, че е при копъра(пресния) в магазина до него и прилича на него-ама добре че попитах и теб все пак :lachtot: Благодаря!

Мерси "ilu6a" ама това "гуакамолето" е нова дума в моя речник-ще питам чичо Гугъл :buch:
Гледам нещо да разнообразя с подправките, нали експериментираме и се разнообразяваме-иначе стим на едно място. За времето от както почнах първите опити с помоща на форума :respekt: доста усъвършенствах стафидовата ракия, правя си я по всяко време на годината, не ронкам, не отделям чепки и т.н. Сега ми е влезнал един "бръмбър в главата за "мускатова" и напролет ще засаждам мускатов асмалък....ама много чакане бе 8-) та затова тука стана дума за занимавка докато му дойде времето :lachtot:


Последна промяна plamm на 14 Дек 2012, 23:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 23:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
http://nojivilichka.wordpress.com/2008/09/15/guacamole/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Слагах кориандър на зърна едно време....на оплескана ракия от купечко вино.Замаскирва доста добре,но на хубава ракия не бих сложил.5-8 зърна на около 2 л за 2 седмици и резултата е налице.Пламка,дай адрес да ти пратя кадънска кълка...ще я засадиш и напролет в казана :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
ilu6a написа:
http://nojivilichka.wordpress.com/2008/09/15/guacamole/

:motz: "ilu6a" както винаги ти си си ти - ако погледнеш името на темата "Есенция за ракия" а не подпрявка за ..... ще разбереш че пак спамиш.

Наско - благодаря, както винаги си оличник и точен! Ще ти го пратя на "лични" ама да вземеш да се разходиш при мен и да направим една "мини" сбирка на форума :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 00:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
кориандър...
plamm написа:
.... ще разбереш че пак спамиш.


май не ти беше ясно гуакамоле..
plamm написа:
Мерси "ilu6a" ама това "гуакамолето" е нова дума в моя речник-ще питам чичо Гугъл :buch:

Така че нещо не схващам какво точно спамя...
Махай крилата..
Тук като ви се каже че нещо не е българско и подскачате до небето..миии що за странност...кориондър в ракията...или подправката е бг.. а?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Умните хора разбират от първия път.
Моля админа да изтрие последните ми постове, които не са по темата"Есенция за ракия" и се извинявам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 05:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
ilu6a написа:
кориандър...
plamm написа:
.... ще разбереш че пак спамиш.


май не ти беше ясно гуакамоле..
plamm написа:
Мерси "ilu6a" ама това "гуакамолето" е нова дума в моя речник-ще питам чичо Гугъл :buch:

Така че нещо не схващам какво точно спамя...
Махай крилата..
Тук като ви се каже че нещо не е българско и подскачате до небето..миии що за странност...кориондър в ракията...или подправката е бг.. а?

Много си е българска но се казва " кориАндър" а не " кориОндър.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%8A%D1%80 Когато обаче някой е болен от антибългаризъм, нищо не може да му помогне.Може да скача до космоса дори.Хубавото е че на другия ден на ведра глава си поправя постовете , или витиевато се опитва да замаже положението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Плам, да ти кажа на Илия малко му остър езика и във форума изглежда зле, та те разбирам що му се палиш бързо( и с други хора е така). Ама на живо си е 'наеш к'ва душица- пич та дрънка.Хич не е злонамерен, даже напротив. Надявам се скоро да имаш възможност да си дойдеш и да се съберем.
Та за кориандъра: този който го ползвах си беше мое производство, за това семената му бяха малко количество. Две три години го отглеждах, но така и не можах да свикна с аромата на листата му - мирише ми на стар парцал за забърсване на нафта и това си е, но семената нямат нищо общо с тази миризма.
Инак се отглежда лесно и не иска никакви грижи. Ползва се много в мексиканската кухня и за това звучи като да е южноамериканска подправка, но всъщност е много използван и в азиатската както и в европейската кухни и расте в диво състояние почти навсякъде по Средиземноморието, включително и в България.
Не прилича на копър а досущ на магданоз така че взимай учебник и препитай жената си, че кой знае какво ти готви :lol: или по-точно я слушай по-внимателно какво ти говори, че тя сигурно си ти го е казала правилно. ;) Шегувам се разбира се. Когато започне да цъфти почва да прилича на копър но тогава е по-подходящ за сушене, може би при вас така предпочитат да го ползват.
Така или иначе ракията за която говорех наистина си я биваше, пък дали от кориандъра или от майсторлъка :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мерси много за пояснението Иво. То както казах и преди, явно е че не съм много наясно с подправките. Съпругата ми е казала правилно-грешката е моя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2012, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
ivobal написа:
Сигурно някъде е споменавано, но ципата която разделя на две ореховата ядка дава много бързи резултати, без много странични ефекти, пък и с тях вървят едни легенди и приказки дето можеш да разказваш за лековитите, витаминозните и дрън-дрън... свойства.


Абсолютно ! Жена ми прави домашен ликьор със зелени орехи. Става невероятен. Това е допълнение към вишновката и.
Естествено ракията е от мен. Ама както и да е.
Препоръчвам ви да ползувате стърготини от синя слива. Оцветяват невероятно бързо и не променят аромата на ракията (ако не се предържи).
Подчертавам, че става въпрос само за оцветяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Преди години експериментирах с преградки от орехи. Не бива да се прекалява с тях, остава остър вкус на йод.
При малко количество, в комбинация с кафеени зърна и листо от дюля се получава не лош резултат...
Повече експерименти, добавянето на малко захар и се получават далечни нотки на коняк...
Много ангажименти си е, и не е оправдано вниманието спрямо крайния резултат.
Миналата година поставих в пет литрова дамаджанка с гроздова ракия сушена билка. Прилича на кадънската кълка, но ми казаха,
че е бял пелин. Два сушени стръка с дължина около 25 см и след около 20 дни резултатът бе приличен. Посях стрък в двора.
Всичко си зависи от вкуса на човек...

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: szlankov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима