Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 13:56 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2010, 13:51
Мнения: 1
ако не съм сложил захар
благодаря :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Да, задължително !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
wufan написа:
Да, задължително !

В отворен съд и площа на контакт с въздуха да е колкото се може по голям. Истинският аромат на ракията и мекотата се прояваява след втория месец.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 19:52 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
И в дъбово буре !

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2010, 19:22 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
valentor написа:
И в дъбово буре !

задължително :cooler: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 08:54 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Може и с дъбов или черничев чипс. Първо се пече (чипса), после се кисне във вода (водата се сменя) дестина дена и тогава чак се слага в ракията (във форума е описано как).
И аз я обичам отлежала. Особено гроздовата, сливовата и джанковата.

Наздраве!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Чипса се купува....по възможност френски..или унгарски на Тръст!Технологията за приготвяне на чипса не е само опичане и дъра бъра!Сори ...ама домашен не можете да го докарате!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Точно така е..Българският дъб не е толкова наситен на аромати като френският и по-малко унгарският,то и цената е в пъти различна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да найстина за чипса по добре е да заложиш на сигурното, но когато си направиш сам нещо и резултата е доибър удволетворението е по-голямо.
Миналата година купихме дърва за огрев бяло мише избрах си хубави цепеници суших ги на слънце, пекох ги на партигрила, киснах ги вив вино. Тази година дядото ми даде ракия миналогодишна гроздова не оцветена /понеже моята свърши срам :verzweifelt: / реших да я облагородя в половината сложих черничеви клечки в другата дъбови. В тези с дъба цвета взе да кафенее и да удря на коняк направо мехлем, то аромати ванилия карамел ужас, ако задържа пръчките още някой месец имам чувството че ще пия коняк :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Желателно е заради метила,доказано е че изветрява през дъгите на бурето за 3 години. Кой ще чака толкова??? Сложи си за 80 лв. съд за отделяне на метил , и си ОК. :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
GEOSTAZA написа:
Желателно е заради метила,доказано е че изветрява през дъгите на бурето за 3 години. Кой ще чака толкова??? Сложи си за 80 лв. съд за отделяне на метил , и си ОК. :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Метила и 30 години да стой в дъбово буре няма да мръдне и много трудно се отделя при дестилация методът за отделяне е посочен тук Поради многокомпонентноста на джибровият разтвор и малката разлика в температурите на кипене на етила 78гр. а на етила 68гр. метила е постоянна фракция при процеса на дестилация има го както в първака така и в парцуцата и в средната фракция. Също така от метила не боли глава тои си е просто отровен леталната доза при която човек умира е 1гр. на кг. живо тегло, значи че човек 80кг. ако изпие 80гр. метил пиши го мъртвец в по малки дози човек ослепява, но защо ако в 1л. ралия има 80мл. метил няма да умре човек защото етила е антидот на метила. Най-отровната фракция при варене на ракия е етилацетата и от него боли глава има ниска температура на кипене 25гр. заради това и ракията се оставя един месец след варенето в отворен съд, да се намали количеството му до минимум. В ракията се съдържат и много други леки фраксии които в голяма част се отделят в първака които също допринасят за главоболието както и трудно летливите фракции с температура на кипене по висока от етанола отделящи се при парцуцата, други трудно кипящи вешества са фузеловите масла /сивушшие масла, така ги наричат руснаците/ те предизвикват помътняване на пърцуцата при алкохолен градус около 35%ал. на чучура. Аиде наздраве :prost2: и ако искаш повече инфо на ЛС.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 27 Ное 2010, 21:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 21:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ееееееееееееее Петьо...баси и бързака!!!!!!!!!!!!!!взе ми думите от устата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 23:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Сега и аз да кажа...днес дестилирах половината от джибрата...резултатта от 120л(може би маааалко по-молко)вино,без люспите и семките изкарах 300млл първак 26 литра дестилат на 60гр и 4 литра на 40гр.патоки...
Много ароматна...сорта е каберне с захарност 24-25%...
това правят дрождите!!! дрожди ВО213
За сравнение имахме джибри без дрожди -бащата така държеше,ами приблизително от същото количество изкарахме 7 литра по малко...!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
До година ако не е убеден вече от таз годишният резултат въобще не го питаи. Той и моя не ми вярва.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
petiomalchev написа:
...етилацетата ..има ниска температура на кипене 25гр. заради това и ракията се оставя един месец след варенето в отворен съд, да се намали количеството му до минимум. ...

Колега, моля, не подвеждайте. Температурата на кипене /респ.кондензация/ на чистия етилацетат е 77.2°С, т.е. почти колкото тази на чистия етилов алкохол (78.3°С), а във водно-спиртни разтвори - по-голяма в зависимост от концентрацията.
[17.5-44-73]


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobos, ss101 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима